De kracht van een powernap

Direct na de lunch komt hij vaak opzetten; de ‘after lunch dip’. Er moet dan vaak heel wat gebeuren om alert op die vergadering te kunnen verschijnen. Een powernap kan je dan helpen!

Wat is een powernap?

Een powernap is een verkwikkend dutje van niet meer dan 15 tot 20 minuten. We kennen allemaal de siësta zoals deze gehouden wordt in Zuid-Europese landen. De powernap is de snelle tussendoor variant daarvan, die als het goed is veel intensiever is dan de siësta.

Is een Powernap echt gezond?

Het lijkt er wel op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het houden van zo’n powernap een positief effect heeft op een behoorlijk aantal zaken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Verbetering van je concentratievermogen.
 • Het stimuleert je geheugen.
 • Het maakt je alerter.
 • Geeft je een creativiteit een boost.
 • Laat je productiviteit stijgen met meer dan 30%.
 • Vermindert stress en spanning.
 • Verbetert je prestaties. Onderzoek onder piloten bij NASA wees uit dat een powernap de prestaties aanzienlijk verbeterde.

En bovenstaande geldt voor zowel ouderen als jongeren.

Wanneer is een powernap effectief?

Een dutje in de middag is effectief wanneer je je veilig voelt in een, bij voorkeur, afgesloten kamer zodat je niet gestoord kan worden. Want er is niets erger, dan een verstoorde powernap. Wanneer het mogelijk is, dan is duisternis een mooie bijkomstigheid. Net zoals een bank of een bed. Wanneer dit niet mogelijk is (en dat kunnen we ons goed indenken), dan is een luie stoel met een slaapmasker een prima alternatief. Let wel op de tijd; dus zet een timer op maximaal 20 minuten.

Het beste tijdstip voor een powernap is lastig te bepalen, het is wel bewezen dat het houden van een powernap na 15:00 uur het normale nacht slaapritme in de war kan schoppen. Voor de rest is het afhankelijk van je gewoontes, planningen en mogelijkheden.

Nachtdienst

Tevens is vastgesteld dat het houden van een powernap voor het starten van een nachtdienst, zeer effectief is voor de mensen die een nachtdienst draaien of die onregelmatige werktijden hebben. Het zou de slaperigheid en vermoeidheid verminderen en daarmee zorgen voor minder ongelukken.

Koffie

Wil je extra energiek uit je powernap komen? Dan moet je voor je powernap een kopje koffie drinken. De werking van cafeïne in de koffie start na ongeveer 20 minuten. Dat is dan direct na je middagslaapje. Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om door de weeks een powernap te pakken, maar probeer het dan eens uit in het weekend, en kijk of dat het ook voor jou werkt.

 

Bronnen: WebMD en Timemanagement.nl

Delen:  
2 reacties op “De kracht van een powernap
 1. Minder eten tijdens de lunch zorgt ervoor dat je geen dip krijgt. Neem inplaats van brood een 500ml yoghurt.

  Geschreven door J. Meijer op
 2. Een half uurtje bewegen vind ik persoonlijk een waardig alternatief tegen dat dipje.

  Geschreven door Omi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief