Wat is een droom?

Wat is een droom?

Iedereen droomt, dus je zou aannemen dat wetenschappers ons exact kunnen vertellen wat een droom is, maar niets is minder waar. Wat is een droom?

Wat is een droom?
Wat een droom is, en waar het precies toe dient is (nog) niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt.

Freud

Freud wordt vaak genoemd als de eerste ‘dromenduider’ en hij stelde dat onze dromen een uiting waren van onze diepste verlangens. Vooral onze primitieve wensen, het waren vooral seksuele wensdromen. Freud leefde in het begin van de 20ste eeuw en veel was maatschappelijk en ethisch (nog) niet geaccepteerd. Deze taboes konden we wel doen in een droo.! De leerling van Freud, Jung had de theorie dat we in onze dromen onze problemen overdachten en wanneer we geluk hadden zelfs oplossen. Maar in 1953 ontdekten wetenschappers dat we vooral dromen tijdens de REM-slaap.

Slaapfases

Iedere nacht doorlopen we allemaal een aantal keren de 5 slaapfases. De 5de slaapfase is die REM-slaap of zoals andere deze fase noemen de droomslaap. De droomslaap komt gedurende 4 à 5 periodes van 5 tot 20 minuten per nacht voor. In totaal dromen we dus ongeveer tussen de anderhalf tot twee uur per nacht.

Tijdens onze REM-slaap zijn specifieke hersengebieden actief en bepaalde hersen gebieden juist niet. Daardoor geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd. Alsof het van buiten komt. Een droom zouden we dus kunnen zien als een hallucinatie. Een droom is misschien het best te beschrijven als een film van je eigen gedachten.

Wist je dat:

 • Een droom kan tussen de 5 en de 20 minuten per keer duren.
 • We dromen per nacht tussen de 1 ½ en de 2 uur.
 • We dromen enkele verschillende dromen per nacht.
 • We vergeten vervolgens bijna 90% van onze dromen.
 • We dromen zowel in zwart-wit als in kleur.
 • Dromen van blinde mensen worden gevormd door geuren en geluiden en niet door kleuren en beelden.
 • Kinderen hebben vaker nachtmerries dan volwassenen.
 • Mensen die snurken dromen niet, omdat deze mensen niet in de REM-slaap komen.

Bronnen: Quest en RTL Nieuws

Delen:  
2 reacties op “Wat is een droom?
 1. Ik heb al 14 dagen een pijnlijke elleboog.Mijn huisarts zegt dat het tennisarm is. Het blijft pijnlijk. Wat kan het zijn ?

  Geschreven door P.Beuger op
 2. Een tennisarm dus….je huisarts zal dat zomaar zeggen.
  als je er veel last van blijft houden ga dan naar een fysiotherapeut

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief