Hoge leeftijd en slaapkwaliteit

Meer dan de helft van de senioren gaat niet vroeg naar bed en heeft geen moeite met slapen, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Pittsburgh’s Sleep and Chronobiology Center (SCC) en de University Center for Social and Urban Research (UCSUR).

Meer dan de helft van alle 1.200 ondervraagde mensen van 65 jaar en ouder slaapt 7,5 uur per nacht en tussen elf uur s’ avonds en half 8 s’ ochtends. Dit is vergelijkbaar met de slaapgewoonten van veel jongere mensen.  
 
Volgens onderzoeker Timothy Monk suggereren de bevindingen dat senioren veel beter slapen dan vaak wordt gedacht. “Vaak heerst het stereotype beeld dat ouderen al om acht uur s’ avonds naar bed gaan, heel licht slapen en overdag last hebben van slaperigheid, maar de studie suggereert dat 60 echt het nieuwe 40 is.” 
 
Onderzoekers ondervroegen telefonisch bijna 1.200 senioren. Ongeveer 25 procent gaf aan dat ze minder dan 6,7 uur per nacht slapen en last hebben van slaapproblemen. De resterende 75 procent zei gemiddeld meer dan 6,75 uur per nacht te slapen.  
 
Delen:  
reactie op “Hoge leeftijd en slaapkwaliteit
  1. Ik 79 jaar,dus wel een senior.In het bovenstaande herken ik mij niet.Rond 21.00 zit voor mij echt de dag er op.Slaap,ga naar bed slaap niet echt lekker.Dikwijls wakker.Mijn vrouw staat vroeg op,is een stuk jonger.Dan die paar uur tot ongeveer 8 uur slaap even lekker.Na het ontbijt ga ik soms nog even terug.Heb ik een verkeerd slaap patroon?
    P/S Ik woon op de Filipijnen.

    Geschreven door Johannes Louwen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief