Zweden de beste plek om oud te zijn

Zweden de beste plek om oud te zijn, aldus VN-rapport

Zweden is de beste plek in de wereld om oud te zijn, Afghanistan de slechtste, aldus een door de VN gesteunde mondiale studie. De Global AgeWatch Index onderzocht de kwaliteit van leven van ouderen in 91 landen. Noorwegen en Duitsland staan op topposities en het Verenigd Koninkrijk op de 13e plaats.

De index waarschuwt dat veel landen niet voldoende voorzieningen voor hun ouder wordende bevolking hebben. In 2050 zullen ouderen voor het eerst kinderen onder de 15 jaar overtreffen in aantal. De meeste ouderen zullen woonachtig zijn in ontwikkelingslanden.

De Global AgeWatch Index is samengesteld door de Population Fund en HelpAge International VN, en uitgebracht ter gelegenheid van de VN Dag van de Ouderen. Onderzoekers gebruikten 13 verschillende indicatoren, waaronder inkomen en werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs en milieu. De studie is de eerste in zijn soort om op wereldwijde schaal te worden uitgevoerd.

Auteurs van de studie zeggen dat landen over de hele wereld geconfronteerd worden met de uitdaging van de snel vergrijzende bevolking. “De voortdurende uitsluiting van het ouder worden van de nationale en mondiale agenda’s is een van de grootste obstakels voor het voldoen aan de behoeften van de wereldwijde vergrijzing van de bevolking,” zegt Silvia Stefanoni, de interim chief executive van HelpAge International. “Door ons een beter inzicht te geven van de kwaliteit van leven, van vrouwen en mannen als ze ouder worden, kan deze nieuwe index ons helpen onze aandacht te richten op waar het goed gaat en waar we moeten verbeteren.”

Terwijl Zweden als eerste eindigde en Afghanistan als laatste, werd de top 20 gedomineerd door landen uit West-Europa en Noord-Amerika. Samen met Japan, Australiƫ en Chili.

Rijkdom was niet de enige factor die de rangschikking bepaalde. Landen zoals Sri Lanka, Bolivia en Mauritius werden eindigde boven verschillende rijkere landen op de lijst. Sommige grote, snel ontwikkelende landen deden het slechter dan anderen. Rusland (78), India (73) en Turkije (70) werden lager beoordeeld, terwijl Braziliƫ (31) en China (35) gunstiger werden beschouwd door de onderzoekers.

Bron: BBC Health
Link: http://www.bbc.co.uk/news/world-24346962

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief