Hormoontherapie tijdens overgang

griep-laboratorium

De resultaten van een nieuwe hormoontherapie tegen overgangsklachten hebben hoge verwachtingen gewekt bij onderzoekers.

In het onderzoek is een nieuwe postmenopauzale hormoontherapie gebruikt, dat als effectieve behandeling kan dienen tegen klachten van de menopauze en het risico op hart- en vaatziekten of borstkanker niet verhoogt.Het onderzoek werd uitgevoerd door het Wake Forest Baptist Medical Center.

Risico borstkanker

Traditionele hormoontherapie zorgt voor een verlichting van de symptomen tijdens de overgang en heeft een gunstig effect op het voorkomen van botontkalking (osteoporose).  Maar het risico op baarmoederkanker (met oestrogenen alleen) of borstkanker (combinatie oestrogenen en progesteron) wordt verhoogd.

Het Wake Forest Baptist team werkte samen met het farmaceutische bedrijf Pfizer om de nieuwe therapie, genaamd Tissue Selective Estrogen Combination (TSEC) te onderzoeken.

TSEC is een combinatie van geconjugeerde oestrogenen, die onder andere opvliegers tegengaan, met bazedoxifen: een zogenoemde SERM (selective Estrogen Receptor Modulator) die de botafbraak onderdrukt.
Onderzoeker Thomas B. Clarkson is hoopvol over deze nieuwe aanpak: “De bevindingen zijn bemoedigend voor vrouwen in de overgang”.

Wel stelt Clarkson dat meer onderzoek nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief