Het geheim van langer leven

Een lang en gezond leven dat is wat velen van ons willen, en daar wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan. Wij hebben een aantal uitkomsten van verschillende onderzoeken op een rij gezet.

Wat is het ultieme geheim van langer leven?

Vermindering van het aantal uren dat je zit

Uit een studie blijkt dat vaak en lang zitten onze telomeren verkort. Een telomeer is een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom. Telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen. Korte(re) telomeren worden gelinkt aan ouderdomsverschijnselen, ziekten en aan een vroegtijdige dood. Langere telomeren daarentegen beschermen onze genetische code dan weer tegen slijtage. Het verlengen van de telemoren kan volgens dit onderzoek door heel simpel meer te gaan staan. Sporten heeft volgens deze studie geen effect op het verlengen ervan. Dat zou wel een heel makkelijke manier zijn om langer te leven, zeker gezien het feit dat we met elkaar steeds langer zittend de dag doorbrengen. Professor Mai-Lis Hellenius van het Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm veronderstelt dus dat een vermindering van het aantal uren dat je zit, belangrijker is dan een toename van de tijd die je sport bij het ouder worden.

Voor het onderzoek werden de telomeren bij 49 volwassenen met overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging gemeten. Alle personen waren eind de zestig. De helft van hen had deelgenomen aan een sportprogramma gedurende zes maanden, terwijl de andere helft dat niet had gedaan. Ook de hoeveelheid fysieke activiteit en de tijd die al zittend werd doorgebracht, werden in kaart gebracht.

Minder eten

Wetenschappers van University College London beweren dat door 40% minder te eten je je leven met 20 jaar kan verlengen. De onderzoekers ontwikkelden een behandeling waarvan ze hopen dat deze het proces van ouder worden vertraagt. Voor het onderzoek bestudeerden ze hoe leefstijl en genen aangepast kunnen worden om de effecten van het ouder worden uit te stellen en jaren langer te kunnen leven. Ook aan leeftijd gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratie kan zo worden bestreden, stellen de onderzoekers. Uit het onderzoek, onder leiding van hoofdonderzoeker Dr. Piper, blijkt dat het leven van een rat verlengd kan worden door minder te eten. Ze gaan er vanuit dat de resultaten vergelijkbaar zijn bij mensen.

Meer bewegen

Naarmate we ouder worden gaan we steeds minder bewegen en bewegen is juist heel belangrijk. Echter, van de 55 tot 64-jarigen beweegt ongeveer 40% onvoldoende volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, van de groep 65 tot 74-jarigen is dat bijna 44% en van de 75-plussers beweegt bijna 54 % onvoldoende. Maar bewegen heeft vele voordelen maar misschien de belangrijkste is dat dit het proces van het ouder worden kan vertragen. Het menselijk lichaam ondergaat tal van veranderingen naarmate het ouder wordt. Vaak zijn de eerste tekenen van veroudering merkbaar in het bewegingsapparaat. Door te bewegen kunnen een aantal belangrijke verouderingsprocessen worden vertraagd. Zoals het vertragen van de processen van botontkalking, afname van de spiermassa en afname van de conditie.

Maar door te bewegen wordt ook het risico op chronische aandoeningen verminderd. Voldoende bewegen heeft aantoonbare positieve effecten op een hoge bloeddruk, overgewicht en obesitas, te hoog cholesterol gehalte en een te hoge bloedsuikerspiegel, met als gevolg suikerziekte (ouderdomsdiabetes). Niet bewegen is bovendien een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker (dikke darm kanker en borstkanker), ouderdomsdiabetes, botontkalking, angst, depressie en dementie. Dit betekent dat niet bewegen het risico op het ontstaan van bovengenoemde aandoeningen vergroot.

Meer plantaardig eten

Blue Zones zijn gebieden op aarde waar mensen uitzonderlijk oud worden. Volgens onderzoeker Dan Buettner is maar zo’n kwart van je leeftijd genetisch bepaald. De overige driekwart bepaal je zelf door bepaalde voeding en door een bepaalde leefwijze. Volgens deze onderzoekers is het belangrijk om vooral plantaardig en vers voedsel te eten. In de Blue Zones blijkt men vooral knollen, kolen, noten, vis en peulen te eten. Ook op de eilanden van Okinawa (Japan), waar zoveel kerngezonde bejaarden wonen is dit wat veel gegeten wordt. Knollen, peulen, noten en zaden bevatten volgens Buettner de geconcentreerde levenskracht van planten die nog moeten groeien.

Middagdutje doen

Uit een studie blijkt dat het doen van een middagdutje een bijzonder gunstige effect heeft op onze gezondheid. Wie een siësta houdt, beschermt het hart en de bloedvaten, en loopt 37% minder kans op dodelijke hart- en vaataandoeningen. Zulke overtuigende cijfers zouden er ons toe moeten aanzetten om onze tijdsbesteding en onze manier van leven anders te organiseren.

Train je brein

Onderzoeker Lars Nyberg van de Umeå University in Zweden ontdekte dat veel geheugenfuncties naarmate we ouder worden achteruit gaan. Dit proces gaat veel minder hard bij mensen die hun brein in vorm houden. Opvallend genoeg is een goede opleiding of een baan op niveau geen garantie voor een jeugdig brein. Het is juist belangrijk wat je op latere leeftijd met je hersenen doet. Betrokkenheid bij wat je doet is erg belangrijk. Als je werk doet waar je van houdt of dagelijks met je passie bezig kunt zijn, dan gaan je hersenfuncties veel minder hard achteruit dan wanneer dit niet het geval is. Zodra je je brein laat versloffen word je binnen no-time oud.

 

Bronnen: procarebv.nl, kenniscentrumsuiker.nl

Delen:  
3 reacties op “Het geheim van langer leven
 1. Mijn oma zei in 1953 al: ‘Het heilige moeten is zo goed voor een mens’. In beweging blijven, niet zoveel zitten, betrokken zijn met wat je doet en sober eten. Zo simpel is het. Eigenlijk weten we het allemaal wel in ons onderbewuste, maar de verleidingen zijn groot.
  Wij doen ons best, mijn vrouw en ik, we zijn bewust bezig.

  Geschreven door Daan Koetzier op
 2. Rob Jansen.

  Geheim nr 7
  Wanneer wij onze motivatie van al onze handelingen bewust worden, wat volgens mij belangrijker is dan de handeling op zich,ons natuurlijk tempo van werken kunnen toepassen in de praktijk van alle dag en geld niet het belangrijkste wordt in ons leven dan is deze formule een aanvulling op de vorige 6 geheimen.

  Geschreven door Rob Jansen op
 3. Leuk artikel! Bedankt. Hebben jullie wellicht ook een mening of informatie over supplementen zoals nicotinamide riboside. Het schijnt namelijk erg interessant te zijn en zou de positieve effecten van inspanning en lichamelijke activteit nabootsen. Ik vond best veel informatie op deze site (https://www.superfoodsonline.nl/supplementen/nicotinamide-riboside) maar kan niet goed inschatten of het juist is.

  Geschreven door Manuel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief