Diabetes????

  • #1

    Mijn vriend met diabetes heeft laatst mijn waarde geprikt en toen zat ik op 10.6
    Heb ik nu diabetes??? Please reageer

    Reageer
    #2

    Diabetes type 1 is meestal te herkennen aan de volgende klachten: vaak dorst en veel plassen, afvallen zonder dat daar een reden voor is, ziek en beroerd voelen, constant hongergevoel, wazig zien
    Mensen met diabetes type 1 vallen vaak enorm af en voelen zich erg ziek. Het is duidelijk dat er iets niet in orde is en meestal gaan zij snel naar de huisarts die dan diabetes constateert. De symptomen zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde.

    Reageer
    #3

    Een op de twintig Nederlanders heeft diabetes. Maar de diagnose diabetes is nog niet bij ieder van hen vastgesteld. Bij klachten als vaak moeten plassen en veel dorst is het raadzaam u bij de huisarts op diabetes te laten testen.

    Ook hier wordt de vingerprik gebruikt. Meestal bepaalt de huisarts het ‘nuchtere’ bloedglucose, dat wil zeggen gemeten voordat er gegeten of gedronken is. Een waarde boven 7.0 mmol/l duidt dan op diabetes. Meestal wordt de test herhaald om de diagnose diabetes met zekerheid te stellen.

    De arts kan het ook nodig vinden om het bloedglucose op een specifiek moment te laten bepalen. Bijvoorbeeld één of twee uur na een maaltijd of na het drinken van suikerwater (orale glucosetolerantietest).

    Reageer
    #4

    Normaal liggen de bloedwaarden van glucose beneden de 5,6 mmol per liter (nuchter geprikt!!) of 7,8 mmol (niet nuchter geprikt). De diagnose diabetes wordt gesteld als het bloedglucosegehalte boven de 6,0 mmol per liter ligt (nuchter geprikt) of
    boven de 11 mmol per liter (niet nuchter
    geprikt). Bij de behandeling wordt gestreefd naar
    een waarde van 4-9 mmol.

    Reageer
    #6

    Gezond: uw bloedsuiker schommelt tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l (mmol/l staat voor millimol per liter)
    Voorfase van diabetes: nuchter geprikt tussen de 5,6 en 6 mmol/l
    Diabetes: nuchter geprikt is uw bloedwaarde boven de 6 mmol/l of niet niet-nuchter geprikt boven de 11 mmol/l.

    Reageer
    #7

    Een éénmalig verhoogde waarde zegt niets. Als u twijfelt, gaat u gerust naar uw huisarts voor een onderzoek dat zekerheid geeft. Diabetes moet je zeker serieus nemen.

    Reageer
    #8

    Een bloedsuiker van 10,6 kan betekenen dat je diabetes hebt, maar het hoeft niet. De interpretatie van de bloedsuiker hangt af van de volgende omstandigheden:
    - Heb je je handen wel goed gewassen voordat je vriend je bloedsuiker ging meten? als je je handen niet hebt gewassen voor het meten van je bloedsuikerspiegel, zou het kunnen dat je nog 'glucose'op je vinger had zitten. Deze glucose wordt bij de glucosespiegel in je bloed opgeteld, waardoor de waarde onterecht zo hoog is.
    - Wat heb je de afgelopen tijd gegeten? Als je net voor de meting een boterham/ sultana/ etc. hebt gegeten, kan de bloedsuiker even wat hoger zijn. Als richtlijn wordt aangehouden dat een bloedsuiker boven de 11 niet nuchter door diabetes zou kunnen komen, maar om de diagnose diabetes te stellen, moet je ook klachten hebben die bij diabetes horen. Ik denk dat je vriend heel goed weet wat de klachten van een hyperglycemie zijn (dorst, veel plassen, wazig zien, je kunt er humeurig van worden etc.)

    Dan heb je ook nog risicofactoren om diabetes te krijgen. Misschien hebben familieleden van jou wel diabetes type 2 (dus niet de type 1 diabetes die je vriend waarschijnlijk heeft), of ben jij wat dikker dan leeftijdsgenoten. Dit kan allemaal de kans op het krijgen van diabetes vergroten. Diabetes type 1 heeft echter geen duidelijk overerving, dus als een familielid van jou diabetes type 1 heeft, hoef je je nog niet gelijk zorgen te maken.

    Nu heb ik je wel helemaal uitgelegd wat de risicofactoren etc. zijn, maar jou vraag is natuurlijk of je diabetes hebt. Ik zou je willen voorstellen om je nuchtere bloedsuikerspiegel eens te laten bepalen door je vriend. Deze kun je dus 's ochtends bepalen, voordat je ontbijt, of in ieder geval op een moment na 8 uur niets eten. Vergeet hier niet bij je handen goed te wassen! Als je bloedglucosewaarde nuchter regelmatig (minimaal 2 testen nodig) 7,0 of hoger is, zou ik je aanraden naar je huisarts te gaan. Zo'n hoge bloedglucosewaarde + symptomen betekent namelijk dat je diabetes hebt. Dan is het de taak van de arts om te bepalen of je DM1 of DM2 hebt.

    Als je echt zekerheid wilt of je geen diabetes hebt, moet je natuurlijk naar je eigen huisarts gaan

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Dank voor de duidelijke uitleg en het advies.
    Erik.

    Reageer
    #10

    S.morgens zit ik op 10.7 en s,avonds op 22 en dit terwijl ik elke dag 2 keer Metformine gbruik en 2 glizaclide ben ik nu ineens type 1?

    Reageer
    #11

    Ga naar je dokter met zo'n vraag!

    Reageer
    #12

    De diabetesverpleegkundige kan u helpen bij het instellen op de juiste hoeveelheid medicatie bij diabetes in een schema dat goed bij uw persoonlijke situatie past.

    Reageer
    #13

    Hoi,

    Op welk moment prikte hij jouw waarde? Wat had jij daarvoor gegeten??
    10,6 is niet schrikbarend hoog, als jij daarvoor een stukje taart hebt gegeten of een reep chocolade, is het niet zo gek dat je bloedsuiker aan de hoge kant is.

    Reageer
    #14

    Vanmiddag om 3 uur naar de huisarts geweest omdat ik klachten heb: veel dorst, ongeveer 15 x per dag naar de wc, 8 kilo afgevallen in 4 weken tijd zonder een dieet, flink rode ogen door de opticien vorige week geconstrateerd, flink moe en futloos.

    Huisarts heeft een vingerprik gedaan en daar kwam een waarde uit van 5.2 dit was goed volgens hem.

    Kan het zijn dat dit een goed moment opname was?

    Nu heb ik een formulier mee gekregen om morgen nuchter een algemeen bloed onderzoek te laten prikken.

    Kan ik nog meer iets doen?

    Bedankt alvast.
    Groetjes Jolanda

    Reageer
    #15

    Het wil niet zeggen dat je diabetes heb. 10,6 is wel hoog
    Je kan om dit zeker te weten een paar keer nuchter meten. Is het nog zo hoog neem dan kontakt met je huisarts op.

    Om de symptonen van diabetisch te weten ga dan naar de site van diabetisch

    succes

    Reageer
Reageer op: Diabetes????


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief