Ongewild continu opgewonden

Sommige mensen zijn ongewild continu seksueel opgewonden. En dat is minder leuk dan het misschien lijkt. Want door de voortdurende genitale spanning kunnen zij niet meer normaal functioneren. Hun leven wordt erdoor beheerst.

In 2001 is er voor het eerst in de medische literatuur melding gemaakt van een aantal vrouwen die, tegen hun zin in, opwindende gevoelens in hun geslachtsorgaan ervaren. Zij noemde deze aandoening het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS). Toen later bleek dat seksuele verlangens hierbij niet optraden, veranderde zij de naam in Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD).

Later is er aangetoond dat de niet-gewenste gevoelens aan de geslachtsorganen vaak gepaard gaan met een rusteloos gevoel van de benen (restless legs syndrome; RLS) en een frequent optredende drang om vaak te moeten plassen (overactive bladder syndrome; OAB). Volgens Prof. Waldinger hoort PSAS of PGAD, rusteloze benen en een overactieve blaas thuis in één overkoepelend syndroom.

Wat is PGAD?

Mensen die lijden aan PGAD voelen zich voortdurend seksueel opgewonden. Er is (nog) geen Nederlandse benaming voor, maar de letterlijke vertaling zou zijn: syndroom van voortdurende seksuele opwinding. Het is nog niet helemaal duidelijk of de oorzaak psychisch of lichamelijk is al wijzen steeds meer onderzoeken in de richting van lichamelijke oorzaken: zenuwen, hormonen en bloedvaten.

Deze continue staat van opwinding heeft niets te maken met gevoelens van liefde, romantiek of lust. En het heeft ook niets te maken met hyperseksualiteit.

De mensen die hier last van hebben zijn vooral vrouwen tussen de 40 en 65 jaar en deze aandoening kan zo maar opduiken. Lange tijd heeft men gedacht dat alleen vrouwen rondom deze leeftijd getroffen werden door de aandoening. Hoewel deze groep nog steeds het grootste deel vertegenwoordigt (ongeveer 70%), is inmiddels duidelijk dat ook jonge vrouwen, mannen en zelfs kinderen erdoor getroffen kunnen worden.

Deze patiënten kunnen vaak geen normaal leven meer leiden. Autorijden, fietsen, winkelen of gewoon zitten verergert de symptomen namelijk. En een baan is vaak ook niet meer mogelijk. Veel patiënten raken door dit alles in een sociaal isolement. Daarnaast speelt schaamte een grote rol. Veel patiënten komen met hun verhaal niet naar buiten doordat ze vaak niet serieus genomen worden. En daardoor is ook niet bekend hoeveel vrouwen precies aan dit syndroom lijden. Naar schatting zijn dat er ongeveer 400. Mannen kunnen er ook last van hebben.

Oorzaken van PGAD

Ondanks het feit dat PGAD sinds 2001 officieel als syndroom te boek staat, bestaat er nog altijd veel onwetendheid over. Zo ook over de oorzaken. Wanneer vrouwen eenmaal naar hun arts durven te stappen, worden zij vaak volledig binnenstebuiten gekeerd. Ze krijgen een uitgebreid bloed- en hormonenonderzoek. Helaas wordt hierbij de oorzaak niet gevonden. Er blijken een aantal factoren die van invloed zijn:

Een verstoring van de neurosensoren
Wetenschappelijk onderzoek van Prof. Waldinger en zijn collega’s heeft aangetoond dat het Restless Genital Syndrome wordt veroorzaakt door een aandoening (een sensorische neuropathie) van een korte dunne zenuw, de nervus dorsalis clitoridis. Deze zenuw is een eindtak van een langere zenuw, de nervus pudendus, en ligt links en rechts naast de vagina en clitoris.

Medicijnen
Er is door onderzoek aangetoond dat er een relatie bestaat tussen het stoppen met bepaalde antidepressiva en het ontstaan van de aandoening. Het gaat hierbij om de zogenaamde SSRI antidepressiva waar onder andere Prozac en Zoloft onder vallen.

Doorbloeding van de seksuele organen
Bij seksuele opwinding wordt er veel bloed naar het bekkenbodemgebied gestuurd, na bevrediging wordt het bloed weer afgevoerd naar andere delen van het lichaam. Bij vrouwen met PGAD lijkt dit niet te gebeuren waardoor het genitale gebied voortdurend in een staat van opwinding blijft.

Verandering van vrouwelijke hormonen
Er zijn vrouwen die vlak voor de menstruatie of in het begin van de zwangerschap, op dat moment is het progesteron gehalte in het bloed hoog, last krijgen. Maar ook rondom en tijdens de menopauze. En bij behandeling met anti-oestrogenen (deze medicijnen worden voorgeschreven bij de behandeling van borstkanker)

Behandeling van PGAD

Helaas is er nog geen oplossing voor deze aandoening gevonden. Mensen die last hebben van PGAD krijgen nu in veel gevallen rustgevende medicijnen waardoor alle gevoelens worden getemperd. Dit is alleen geen echte oplossing van het probleem. In het geval van een hormonale oorzaak wordt hormoontherapie gegeven wat bij sommige patiënten goed aanslaat.

Een aantal andere behandelingen zoals met onder andere voorgeschreven medicijnen, TENS-behandeling, Osteopathie, acupunctuur en zenuwblokkade hebben, afhankelijk van de oorzaak en persoon in kwestie, zijn als positief beoordeeld. Daarnaast is het advies om over PGAD te praten met iemand die je vertrouwt en daarnaast is het contact met lotgenoten voor heel veel patiënten erg belangrijk. En ondanks het feit dat de meeste huisartsen niet alles weten over PGAD, toch is het heel belangrijk om medische hulp te zoeken. Hierdoor kan eventueel voor (tijdelijke) verlichting van de symptomen worden gezorgd.

En het is goed om te onthouden dat het syndroom niets met seks te maken heeft. Het is geen hyperseksualiteit of nymfomanie. Schuldgevoelens zijn niet nodig. Verder houden veel PGAD patiënten de symptomen in bedwang door afleiding te zoeken en niet toe te geven aan de seksuele drang. Ook het vermijden van bepaalde houdingen die de symptomen verergeren kan soms helpen.

 

Bronnen: psas.nl, restlessgenitalsyndrome.com en zorgaanbieders.nl

13 reacties op “Ongewild continu opgewonden
 1. Hallo

  Zeer interessant voor mij om dit te lezen.Heb al jaren,last van verhoogde spierspanning Vooral in het begin was het alleen de nek,annex spierspanning hoofdpijn,en lage rugpijn.Met al deze pijnen bouw je stress op.Ook heb ik erge slaapproblemen.Krijg hiervoor 2mg lorametezapam.Om alles de baas te blijven werd mij 125 mg seratraline
  voorgeschreven. Eerst leek het te helpen,maar na het afbouwen van de lorametezapam kwam het in zeer sterke mate weer terug.ook ik[ben verder een gezonde man van 73 jaar]Kreeg last van hevige erecties
  ,buikpijn en spanning op de blaas,en de plas niet kunnen ophouden.Een met ander zeer lastig. Zonder dit gelezen te hebben begon ik ook te vermoeden dat de Seratraline hier een rol speelde.
  Mijn Psichiater ontkent dit,net zoo goed dat ik ook blauwe plekken heb.Serataline is dus een antidepresive.Ben nog vergeten dat ik ook onrustige benen heb

  Geschreven door Marten Olivier op
 2. OK, nou net als Maarten heb ik dit ook, ben altijd opgewonden, ben altijd beschikbaar (meerdere keren en zonder rustpauze, laatste 5 jaar wel rustpauze) daar heb ik dus gebruik van gemaakt! Dit is zo sinds ik 15-18 jaar was ben nu 34 niks verandert. Tot dat ik een baan, trainen, en minder libido / geen vriendin had. Heb ik er erg moeilijk mee. Geil gevoel (vaak zonder erectie tot ik er aan overgeef)dus moest ik dat compenseren door zelf of meerdere keren seks te heben. Afleiding is zeker een oplossing maar niet als je alleen woont. tot dat je er afhankelijk er van wordt, en z.a in het verhaal ga je moeilijk functioneren . Je moet constand er vanaf dus ook vaak zelfbevrediging slaaplozen nachten. Ben ik seksverslaafd of is dit de symptoom van hierbovengenoemd.
  En ja schaam me om erover te praten.
  Bennen worden slap penis is se latlatste 2/3 jaar minder werkzaam en snel zaadlozing . Help
  Wat is de adviez

  Geschreven door Miquel op
  • Hallo Miquel,
   Helaas heb ik geen advies, maar wilde wel even reageren omdat ik nul reacties zag.Heel vervelend voor je, hoop dat het inmiddels wat beter met je gaat.
   Groetjes, H.

   Geschreven door H op
 3. Mischien is yoga iets voor je . Daarmee leer je je gedachtes bewuster onder kontrole te houden .en dat geeft je meer rust voor je ziel en lichaam .

  Geschreven door Oes op
 4. Ik ben verslaafd aan seks sedert zolang ik me herinneren kan. De zin is er altijd en ook de erectie. Vroeger was het leuk maar nu ben ik de 40 voorbij en is het meer een last geworden.naast stress en zorgen beheerst mijn hoge libido , zin en harde erecties het hele leven. Alles staat in het kader van het lustgevoel. Voor mezelf kon ik besluiten dat het om aandacht gaat , geliefd willen zijn, stress en depri gevoelens verwerken door seks te hebben en bevestiging krijgen. Partners vinden het geweldig te zien hoe vaak je wel opgewonden bent, tot ze door hebben dat dat niet alleen door hen komt , ook daar duikt dan weer stress op. Laat je vooral niet afschrikken om erover te praten en schaam je niet, iedereen heeft zo zijn eigen dingetjes. Praat erover met de huisarts en leer ermee om te gaan. Sterkte aan een ieder die hetzelfde doormaakt.

  Geschreven door its better be hated for what you are, as be loved for what u are not! op
 5. hey, ik ben een man van 37jr
  ik ben blij dat er eens ergens over dit onderwerp gepraat wordt, ik zit ook met dit probleem, niet dat ik altijd aan seks denk, integendeel! maar ik heb zo vaak last van erectie’s soms al wat meer, soms ook wat minder maar over het algemeen, komen ze meestal op meest ongewilde momenten! in de kerk, op familiefeest, als ik ga zwemmen (dat is nog het meest genante) daarom dat ik regelmatig amfetamine/speed gebruik, omdat ik dan minder of geen erectie krijg, maar ik vroeg mij af of er andere, legale middelen zijn? want ik wordt er soms echt gek van, heb het al tegen men dokter gezegd, dat ik vaak met ongewilde reactie’s zit en vaak heet loop zonder het te willen, maar blijkbaar wordt het bij dokters ook nog vaak ‘weggelachen’ maar voor mij is het vaak echt vervelend.

  Geschreven door zoekend naar oplossing op
 6. Ik ben medicijnen aan het afbouwen. Sinds februari dit jaar. Toen ik ze nog 100% slikte had ik 99 van de 100 x helemaal geen zin in seks. Het gaat om het medicijn Orap. Dat is een anti psychotica. Op het ogenblik slik ik nog een 1/4 gram per dag. Die Orap heb ik iets van 17 jaar zonder toezicht geslikt. Het afbouwen is heel moeilijk!!!!! Maar het gaat wel. Ik wil gewoon doorzetten. Alleen heb ik nu dus ook constant een gevoel van opwinding. Sinds kort pas. Helemaal nieuw voor mij en ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet.

  Geschreven door Alice op
 7. ppppfff ben ik blij dat ik nu weet wat het is. Zelfs de Gynaecoloog hier in het streekziekenhuis had dit nog nooit meegemaakt. Mag over 2wk naar haar toe en als het kan ga ik voor de zenuwblokkade. Op hoop van zege!!
  Ik ben een vrouw van 65jr en wordt hier zeer gestoord van!!
  Jullie allemaal heel veel sterkte!
  Hoop voor de mannen dat ze ook de zenuw weten te vinden

  vr gr Elsa

  Geschreven door Elsa op
 8. ps Alice. Ik hoop dat je hier nog komt en dit leest. Ga naar de huisarts en vraag een verwijzing, want het gaat niet vanzelf over. Ik loop er al 2 mnd mee! Misschien kort in verhouding van de reacties van hierboven maar ik wordt er gek van en super gespannen! Ik kreeg er last van na een kuur van Prednison…

  Geschreven door Elsa op
 9. Hallo Mensen, Ik ben een vrouw van 56 en heb het al 4 maanden,word er helemaal gel van,het maakt niet uit of ik loop,zit lig ,sta of fiets,heb het de hele dag en ben echt de tel kwijt.Ik ga as week naar het ziekenhuis en ben erg benieuwd wat men gaan doen,sterkte ook voor jullie allen

  Geschreven door m , Utrecht op
 10. Ik lijk dit ook te hebben, maar bij mij zit er ook vooral gevoel van continu spanning in mijn keel/borstkas. Soort van zenuwachtig opwindend gevoel. Herkend iemand dit?

  Geschreven door Ikki op
 11. Hallo sorrie dat ik zo laat reageer, Ik zelf heb er zo’n last van, weet me soms geen raad,het gaat maar door en door en door en door er komt geen einde aan,Ik heb me zelf de vraag al gesteld , hoe ik hiermee om moet gaan,er zijn al gedachten die naar mij toe komen,maar hoe je het ook went of keert,maar voor mij moet dit niet te lang duren,het beheerst mijn leven iedere dag,heb er geen controle over , er komen vreselijke gedachten bij mij op , maar voor mijzelf heb ik keuze en die zien er niet goed uit.Ik hoop niet deze stap te moeten nemen , en dat er een goed advies komt.

  Geschreven door Anoniem op
 12. Ga op zoek naar een goede bekkenbodemfysiotherapeut, deze zal met speciale ontspanningsoefeningen een groot deel van de klachten kunnen verminderen. De getriggerde zenuw komt vaak door een te hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren. Ook kan een kubuspessarium verlichting geven, deze geeft lichte tegendruk aan de bekkenbodemspieren zodat deze beter kunnen ontspannen. Een gynaecoloog zal dit pessarium kunnen verstrekken.
  De klachten zullen misschien niet helemaal verdwijnen, maar zullen hierdoor wel (sterk) afnemen.

  Geschreven door Laura op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief