Is seks ook een pijnstiller?

Seks als pijnstiller, kan het nog mooier? Duitse onderzoekers van de Universiteit in Münster hebben ontdekt dat het hebben van een goede vrijpartij bijzonder goed kan helpen bij sommige migraine aanvallen of bij clusterhoofdpijn aanvallen.

Van alle migraine patiënten die aan dit onderzoek deelnamen merkte de helft dat na de vrijpartij de hoofdpijn minder, en in sommige gevallen helemaal weg was. In die zin kan het hebben van seks veel efficiënter zijn dan het nemen van een pijnstiller.

Het onderzoek vond plaats onder 800 migraine patiënten en 200 clusterhoofdpijn patiënten. Het grootste deel (2/3) van de deelnemers hadden geen seks tijdens de hoofdpijn aanvallen. Eén derde had dit wel. Van deze laatste groep gaf 60% van de migraine patiënten en 36% van de clusterhoofdpijn patiënten aan dat er een verbetering qua hoofdpijn aanvallen was te bemerken.

De onderzoekers denken voor de oorzaak in de richting van onder andere endorfines. Ons lichaam maakt tijdens het vrijen endorfines aan (endorfines verlagen de pijn), en dit gecombineerd met vaatverwijdering en veranderingen in de bloeddruk, kan er voor zorgen dat de hoofdpijn wegtrekt.

Maar voor wie er nu geen goede vrijpartij inzit, of hier helemaal niet op zit te wachten tijdens een migraine aanval kan aan de volgende tips denken:

 • Drink voldoende water gedurende de hele dag.
 • Frisse lucht. Zuurstof tekort kan een hoofdpijn aanval teweegbrengen, zorg daarom voor voldoende zuurstof. Loop een paar keer per dag een klein rondje om het pand.
 • Probeer stress te vermijden. Ook stress kan een migraine aanval veroorzaken. Probeer het dus rustig aan te doen en neem zo nu en dan wat tijd voor jezelf.
 • Er zijn migraine patiënten die veel baat hebben bij acupunctuur of homeopathie.
 • Vermijd licht zoveel mogelijk net als hele harde geluiden.
 • In de categorie voeding kunnen cafeïne, chocolade, alcohol, smaakversterkers zoals E600 en zwarte thee een migraine aanval aanwakkeren. Vermijd deze zoveel mogelijk.

 

Bronnen: Daily Mail en Elsevier

6 reacties op “Is seks ook een pijnstiller?
 1. Ik heb mijn vraagtekens bij sex en clusterhoofdpijn. Mijn vrouw heeft meerdere keren clusterhoofdpijn aanvallen. Deze gaan dan weg na grote hoeveelheden zuurstof innemen. Ik kan mij niet voorstellen, dat iemand die een echte clusterhoofdpijn aanval krijgt, en soms 3 x per nacht, nog enige vorm van sex kan bedrijven. Clusterhoofdpijn is een van de ergste pijnen die je kan overkomen. Daar is migraine niks tegen.

  Geschreven door Arnoud op
 2. Altijd aardig zulke onderzoeken, en seks in een titel doet het altijd wel, maar wat zegt het nu echt? Om te beginnen had 2/3 van de proefpersonen geen seks tijdens aanvallen. Werd er ook gevraagd waarom niet? Misschien omdat ze hadden gemerkt dat het er erger door werd? Of omdat ze werkelijk waar niet aan enige vorm van activiteit moeten denken als ze pijn hebben? Enfin van de 1/3 die wel seks hadden tijdens aanvallen gaven er minder dan 40% (cluster) of 60% (migraine) ”een verbetering” te merken. Was de pijn weg? minder erg? verdraaglijk? Waarschijnlijk waren dit dan ook nog uitkomsten die werden gegeven in retrospectief (achteraf herinnerend) en was er geen klinische opstelling met test- en controle groepen. Wetenschappelijk gezien geldt dat allemaal niet als erg sterk bewijs.
  Tot slot: seks, liever gezegd een orgasme kan ook hoofdpijn veroorzaken bij mensen die atypisch reageren op oxytocine

  Geschreven door Gonneke op
 3. Dat de Duitsers daar nu pas achter komen? Zeer zeker helpt het tegen hoofdpijnen, maar het helpt ook uitstekend tegen zenuwpijnen,chagrijn en ik denk nog wel dat meerdere klachten tijdelijk weg zijn, of dat het de pijnen verzacht. Maar ja, elke dag seks?? En bij clusterhoofdpijn lijkt ook mij dat een onbegonnen taak.

  Geschreven door L.Boot op
 4. Ik vraag mij af of dit ‘nieuwsbericht’ alleen gepost is om lezers te krijgen of niet. Het onderzoek is namelijk al 2 jaar geleden gepubliceerd:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23430983

  Geschreven door dokter op
 5. Volgens mij is dit gebakken lucht. Hopelijks kan men zeggen dat sex een vorm van affectie is, en dat heeft op zich altijd een verlichtend effect! Door de fysische inspanning wordt uiteraard naar goede gewoonte meer zuurstof opgenomen, wat simpel in verband te brengen is met minder hoofdpijn… Misschien wordt er een goede slok water gedronken na de ‘activiteit’ en dan heb je weer een eenvoudig verband. Waar ik echter op aanstuur, is dat migraine dikwijls meer een psychosomatische verklaring heeft dan een puur fysiologische. In dat verband is de affectie, of beter nog: het kiezen voor affectie, reeds een eerste gegeven dat tot verlichting zou dienen. Als je ipv isolatie zelf kiest voor iets wat mogelijks een positief effect heeft, zelf kiest voor affectie, heb je een psychosomatische weerstand voor je psychosomatische pijn… Je moet het wel zelf willen…

  Geschreven door Olli op
 6. Niemand zei dat dit een nieuwsbericht was…

  Maar voor wie uit is op de werkelijke bron ipv een medisch e-tijdschrift:

  http://campus.uni-muenster.de/campus-news.html?&newsid=1434&cHash=ea766a3c25e19e4530f0cf5d5bec0132

  Inderdaad: 2013.

  Who cares? De kinderlijke overrating van sex als lustactiviteit en het menungsloze gebruik van sexualiteit in de medische ‘wetenschap’ is nog steeds actueel. Je kan affectie niet banaliseren of rationaliseren, het is een komkommertijdsymptoom. Het leven is te goed, laten we sex ook eens in de wetenschap invoeren want het maakt toch deel uit van de huidige decadentie. Tsss…

  Geschreven door Olli op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief