Help mijn kind heeft een tic

Wanneer een ouder merkt dan zijn of haar kind een tic heeft dan schrikken ze meestal. Maar dit is in de meeste gevallen helemaal niet nodig, Het blijkt namelijk dat tussen de 12% en 15% van alle kinderen in de leeftijd vier tot 15 last heeft van een tic. In de leeftijd 7 tot 11 jaar dan hebben de meeste kinderen last van een tic. De meeste tics verdwijnen weer na enkele maanden tot een jaar.

Wanneer is het een tic?

Kinderpsychiaters en neurologen spreken over tics als het gaat om: ongewilde, korte, schokkerige, plotselinge, zich herhalende bewegingen of geluiden, die onbewust uitgevoerd worden. Meestal kan een tic niet worden tegengehouden, maar soms kondigen ze zich wel aan en kan een tic enige tijd (van seconden tot minuten) worden onderdrukt.

Er zijn drie verschillende soorten tics: allereerst bewegingstics zoals knipperen met de ogen, trekken met de mond, hoofdschudden maar ook bijvoorbeeld sprongetjes maken. Ten tweede kennen we de vocale tics zoals het kuchen, grommen, keel schrapen. De derde soort zijn de cognitieve tics hierbij keren ideeën of beelden steeds terug.

Tics ontstaan in de hersenen en daardoor kan iemand er niets aan doen. Het kind heeft een aanleg voor tics en door spanning en of vermoeidheid kunnen deze tics zich voordoen of sterker worden en vaak is hier niets van te merken tijdens de slaap of wanneer uw kind zeer geconcentreerd bezig is met een iets.

Wanneer is een tic een ticstoornis?

Het is niet zo dat wanneer een kind een of meer tics heeft dat het dan direct een ticstoornis is. Men spreekt pas van een stoornis als het kind veel tics heeft en wanneer deze meerdere keren op een dag voordoen. Ook moeten deze tics het functioneren van het kind belemmeren. Dit alles moet langer dan een jaar bestaan en dan spreekt met van een ticstoornis.

Er zijn drie stoornissen herkend. De eerste is de voorbijgaande tic, de meest voorkomende. Bij deze stoornis heeft het kind meer dan 1 tic (motorisch en of vocaal) en deze gaan binnen het jaar voorbij. De tweede stoornis wordt de chronische tic genoemd en hierbij houden de tics langer dan een jaar aan, en zijn het zowel motorische als vocale tics. Als een kind minimaal twee motorische tics heeft en minimaal 1 vocale tic die langer dan een jaar duren, spreekt men van Gilles de la Tourette. Van zo’n diagnose schrikken veel mensen vanwege de associatie met schelden alleen is dat een vorm die echt maar heel zelden voorkomt. Maar dit is een verschijningsvorm die zich maar zelden voordoet.

Wanneer moet er hulp gezocht worden?

Wanneer de tics maanden lang aanhouden zonder dat er verandering optreedt ga dan even langs de huisarts. Er zijn medicijnen die artsen voor kunnen schrijven maar die zorgen er niet voor dat de tics verdwijnen enkel dat ze onderdrukt worden. Daarnaast zorgen deze medicijnen voor bijwerkingen.

Ontspanning is een groot goed in deze. Er zijn dan ook trainingen voor kinderen om zich te leren ontspannen en de signalen voorafgaand aan de tic te leren herkennen. Maar hierin leert het kind ook welke tegenbewegingen de tic kunnen stoppen of verdraaien, waardoor deze minder opvalt. Door een andere handeling of beweging in plaats van de tic te plaatsen kan de tic vaak onderdrukt worden.

Echter, bij het grootste deel van de kinderen is het gewoon een tic en veel kinderen hebben het helemaal niet door. Wanneer de omgeving een beetje begrip toont, dan gaat het vanzelf over en is er dus geen ingrijpen nodig. De tic verdwijnt gewoon weer na enige tijd. Omdat tics ontstaan in de hersenen kan een kind er niets aan doen en heeft er dus ook geen controle over. Het uitoefenen van druk op het kind om de tic onder controle te krijgen zal in de meeste gevallen het probleem verergeren.

4 reacties op “Help mijn kind heeft een tic
 1. Hallo kan je met een tic aan ogen ook geopereerd worden

  Geschreven door Hallo kan je met een tic ogen knipperen ook geopereerd worden ? op
 2. Als je alleen maar teveel knippert, is daar geen operatie voor.
  Als het echt een tic is, moet je daar eens met een psycholoog over praten.

  Geschreven door Tandor op
 3. Nee dat kan niet

  Geschreven door Tics hater want ik heb zelf tics op
 4. Hallo

  Heeft iemand dit nog ? Ik heb een tic ik
  Wrijf met handen en vinger over elkaar dit geeft een kriebelend gevoel terwijl stop ik tong uit ik geraak er niet vanaf heeft iemand nog die tic ?

  Geschreven door Jason op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief