Het verschil tussen stress en angst?

0000109004-16

Of het nu om een deadline op het werk gaat, een ruzie in de familie of een belangrijke beslissing die we moeten nemen, we hebben allemaal wel eens last van stress. Maar we kunnen dit ook overdrijven. Termen als ‘paniekaanvallen’ en ‘angst’ worden vaak foutief geassocieerd met stress, maar hoe weten we nu het verschil?

Verschillen tussen stress en angst

Angst komt vaak voort uit paniek

Fobieën voor gebeurtenissen, activiteiten of sociale situaties zorgen ervoor dat we in paniek raken wanneer we in aanraking komen met zo’n situatie. Angst zorgt ervoor dat mensen zaken waar ze bang voor zijn vermijden, waardoor de drempel alleen maar hoger kan worden.

Stress en angst hebben vaak dezelfde lichamelijke symptomen

Of je nu gespannen bent of dat er meer aan de hand is, stress of angst brengen vaak dezelfde gevoelens met zich mee. Beide kunnen zorgen voor een snellere ademhaling, een hogere hartslag en bij sommige ook gespannen/strakke spieren. De overeenkomsten verdwijnen wanneer de angst overgaat in paniekaanvallen. Hierbij ontstaan symptomen zoals rillingen, hoofdpijn, opvliegers en pijn in de borst.

De oorzaak van acute stress en van angst is anders

Er is zeker een overlapping bij stress en angst, maar het zijn uiteindelijk wel twee soorten emoties die ook allebei een andere oorzaak hebben. Bij stress weten we meestal waarover we ons zorgen maken, bij angst weten we op het moment zelf minder goed waar we angstig om zijn.

Acute stress heeft vaak een oorzaak die van buitenaf komt

Bij stress weet je meestal wat de oorzaak is: denk aan een naderende deadline, of aan rekeningen die betaald moeten worden maar ook de kinderen die nog opgehaald moeten worden. Dit zijn externe factoren die je een voor een kan afhandelen. Bij angst gaat het om interne oorzaken wat het geheel complexer maakt.

Angst en stress zijn echt twee verschillende ervaringen

Angst en stress worden als twee aparte gevoelens neergezet. Het belangrijkste verschil tussen stress en angst is het gevoel van hulpeloosheid wat men heeft. Bij stress, heb je nog steeds het gevoel in controle te zijn en dat je je problemen kan verhelpen. Door aan de taken die je stress bezorgen te beginnen, overkom je het gevoel van hulpeloosheid. Bij angst is dit niet meer het geval. Dan overkomen de dingen je en heb je een gevoel van verslagenheid wat je niet meer op durft te pakken.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief