Mysterieuze oogziekte door stress

Mysterieuze oogziekte door stress

Serosa is een veelvoorkomende en mysterieuze oogziekte die voornamelijk relatief jonge mannen tussen 25 en 55 jaar treft. Hoe kun je serosa herkennen? Wat zijn de symptomen?

Wat is serosa?

Serosa is een mysterieuze oogziekte, waarbij iemand ineens minder scherp ziet precies in het midden van zijn of haar blik. Serosa wordt ook wel centrale sereuze chorioretinopathie (CSCR) genoemd. Het is één van de meest voorkomende vormen van maculadegeneratie.

Wie kan serosa krijgen?

Men schat dat serosa bij ongeveer 1 op 10.000 mensen voorkomt. Maar dat is een zeer voorzichtige schatting. Eigenlijk denkt men dat het aantal vele malen hoger ligt. Deze aandoening ontstaat veel vaker bij mannen dan bij vrouwen (1 vrouw ten opzichte van 6 mannen). Wanneer een vrouw deze aandoening krijgt, dan is dat in de meeste gevallen na de menopauze of tijdens de zwangerschap.

Werking van het oog

Het netvlies en vaatvlies bevinden zich aan de achterkant van het oog. Ons netvlies vangt met de lichtgevoelige cellen het licht op en zet dit om in een elektrisch signaal. Dat signaal wordt via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd, waar de beelden verwerkt en geïnterpreteerd worden. In het midden van het netvlies ligt de macula (gele vlek). De macula zorgt ervoor dat we scherp kunnen zien en contrasten kunnen waarnemen. De macula is de plek waar de problemen ontstaan bij serosa.

Het netvlies bestaat uit een aantal lagen, waaronder een laag met gepigmenteerde cellen. Eén van de functies deze laag is het voorkómen van lekken van vocht uit het vaatvlies naar het netvlies. Bij deze oogziekte is deze laag verzwakt geraakt, waardoor er toch vocht kan lekken. Dit lekken zorgt voor een vochtophoping in de macula. Het gevolg van deze vochtophoping is dat iemand een wazige plek in het midden van zijn of haar beeld heeft.

Wat is de oorzaak van serosa?

De exacte oorzaak van deze oogziekte is (nog) niet bekend. Maar men gaat ervanuit dat onderstaande risicofactoren een rol spelen in het ontwikkelen van serosa:

  • Hormonen
    Men vermoedt dat hormonen, of de gevoeligheid voor hormoonbalansen een rol spelen in het ontwikkelen van serosa. Dat zou kunnen verklaren waarom het bij vrouwen vooral tijdens de zwangerschap en na de menopauze optreedt.
  • Stress
    Maar het kan ook dat de stresshormonen, adrenaline en cortisol, een rol spelen. Serosa komt namelijk vaker voor bij mensen die last hebben van hyperactiviteit en perfectionisme in combinatie met stress. Ook mensen met het Cushing syndroom, waarbij er extra stresshormoon wordt aangemaakt hebben een verhoogd risico.
  • Bepaalde medicijnen
    Tevens zou het gebruik bepaalde medicijnen die steroïden zoals prednison bevatten, ook het risico op serosa kunnen verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 30 en 40% van de patiënten deze middelen ooit heeft gebruikt. Mogelijk zouden ook bepaalde medicijnen tegen depressie en angst een rol kunnen spelen bij het ontstaan van serosa.

Symptomen van serosa

Vaak is het eerste symptoom dat er een verandering optreedt in de brilsterkte. Daarbij kunnen mensen met serosa last hebben van een wazige vlek die meestal midden in het beeld zit. Het opvallende is dat de vlek niet met de oogwegingen meebeweegt. Dat is namelijk wel het geval bij glasvochttroebelingen, daar beweegt de vlek wel mee. Tevens kan iemand last krijgen van het zien van een vervormd beeld, zoals het zien van kromme lijnen (metamorfopsie). Maar ook dat bepaalde voorwerpen kleiner lijken, dan ze in werkelijkheid zijn (micropsie). Een ander symptoom kan zijn dat er sprake is van een verminderd kleurenzien. Het kan zijn dat de wazige vlek vrij plotseling verschijnt, soms wel in een paar uur tijd. Meestal is slechts één oog aangetast.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In eerste instantie wordt het zicht van iemand gemeten en een oogarts zal naar het netvlies kijken, nadat de pupillen onder invloed van oogdruppels verwijdt zijn. Voor een optimale diagnose zal er een OCT-scan gemaakt worden. Dit is een scan van de lagen van het netvlies. Er zal ook een foto gemaakt worden van de afvalophoping in het netvlies en in veel gevallen worden er foto’s gemaakt met een contrastmiddel. Hiermee wordt de vochtlekkage in kaart gebracht.

Hoe wordt serosa behandeld?

Serosa geneest meestal vanzelf na enkele weken tot maanden. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico op onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen.

  • Medicatie aanpassen
    Wanneer iemand gebruik maakt van corticosteroïdenmedicatie, dan moet deze worden stopgezet.
  • Laserbehandeling
    Wanneer het zicht na ongeveer 3 tot 4 maanden niet is verbeterd, dan kan de plek van vochtlekkage met een laser worden behandeld. De plek waar het lekt, wordt dan met een laser dicht gebrand. Echter, dat is alleen mogelijk op het moment dat de plek niet te dicht bij de gele vlek ligt.
  • Photodynamische therapie (PDT)
    Dit is de meest gebruikte behandeling bij deze oogziekte. Bij deze methode krijgt de patiënt een medicijn Visudyne via een ader in de arm toegediend. Dat komt via de bloedbaan in het oog terecht. Het medicijn bevat een lichtgevoelige kleurstof die oplicht wanneer ze beschenen wordt door een laser. Vervolgens wordt er een contactglaasje op het oog gezet, waarna het oog behandeld wordt met een laser die dat medicijn activeert. Het doel van deze behandeling is om het lekkende vaatvlies te behandelen, zodat het minder gaat lekken en het vocht onder het netvlies verdwijnt. Dit zou bij 60 tot 90% van de patiënten tot een veel beter zicht leiden.

 

Bronnen: LUMC, AMC en Oogartsenl

Delen:  
22 reacties op “Mysterieuze oogziekte door stress
  1. zeer interessant artikel,en ik heb dus serosa,door stress.Bij een kalme periode vermindert het vocht,maar extreme stress is er weer meer vocht,zoals onlangs toen ik een ongeval had gehad met mijn wagen.Het lek heeft de specialist nog niet gevonden.Ik neem oogvitamines en passiflora voor mijn zenuwen,en ik moet zeggen,dat het toch stabiel blijft.

    Geschreven door Michel V.D.M. op
    • Beste Michel, hoe gaat het nu? Ik heb hetzelfde maar dr Hoying van Radboud ziekenhuis weet niet wat het is. Ik heb sinds 17 september veel meer licht nodig na een enorme periode met stress en hoge bloeddruk. Zie jij ook lastiger en heb je meer licht nodig en kromme lijnen?
      Cor Mulder
      [email protected]

      Geschreven door Cor Mulder op
      • Heb een vraag aan oogspecialisten ! Iedereen gaat maar naar een optiën tegenwoordig om een oogmeting te doen! Ze hebben tegenwoordig erg veel apperatuur voor ogen te meten enz! Wat ik mij afvraag is dat alle apperatuur stil staat in de wekenden! We krijgen pffjes in de ogen om beter in ogen kijken van desbetreffende persoon! Wat voor een stof is dat? Dit verband met stilstand van dat spul! Bij waternevel o.a. wordt er legionella verspreid! Hoe zit met dat apparatuur nevel dat stilstaat??? Worden daar ook bepaalde stoffen mee verspreid?????

        Geschreven door Gewoon een persoon die een leesbril heeft. op
  2. Misschien heb ik dan ook wel serosa ?
    Ik kreeg een jaar of twee geleden op een avond een zwarte vlek in mijn rechteroog ,net onder het midden. Omdat ik nog in contole was na een staaroperatie ,heb ik meteen de oogkliniek gewaarschuwd ,waar ik direct terecht kon. De oogarts vermoedde een soort soortstolling in het netvlies ,waardoor een stukje afstierf ,net als bij een TIA in de hersenen. Ze heeft nog een check laten doen naar een vernauwing in de halsslagader ,waar stolsels zouden kunnen ontstaan, maar dat gebied was in orde. Gelukkig kan ik er tegenwoordig “omheen “kijken ,maar het is niet behandelbaar.
    Peter

    Geschreven door Peter Haaswijk op
  3. @Peter Haaswijk, ik kreeg 3 jaar geleden hetzelfde, dus die zwarte vlek, gelijk naar de oogarts en die constateerde maculadegeneratie, natte variant dus te behandelen, krijg sinds die tijd regelmatig een injectie in mijn oog (praktisch pijnloos) met Avastin, en die zwarte vlek is helemaal verdwenen.
    Doe eens de Amsler test, vind je op google, dat is een rastertje waarmee je kan vaststellen of de lijnen erop gekromd zijn. Ga bij vaststelling naar een goede oogspecialist of naar het oogziekenhuis Rotterdam. Hoe langer u wacht, hoe slechter te genezen.

    Geschreven door Janchik op
    • Beste Janchik, heb jij niet telkens meer licht nodig om te kunnen lezen?
      Gr Cor Mulder
      [email protected]

      Geschreven door Cor Mulder op
  4. Ook last van gehad in 1 oog. Naar het ziekenhuis doorverwezen. Het was gelukkig met een paar weken vanzelf weer opgelost. Dit
    was drie jaar geleden en daarna ook geen last meer van gehad.

    Geschreven door Eddy op
    • Gisteren bij de oogarts geweest in de oogkliniek.
      Er is een gezichtsveld meting gedaan ,en de oogdruk is gemeten . Die was voor beide ogen 15 mm Hg.
      Was heel mooi.
      Volgende week de uitslag van het andere onderzoek.
      Peter

      Geschreven door Peter Haaswijk op
    • Hoi Edy dat heb ik nu ook moet ook wachten hoe is met jou gegaan heb je helemaal jou zicht terug?

      Geschreven door Dani op
  5. Vandaag (Maandag) weer geweest ,om de uitslag te horen over het gezichtsveld onderzoek. Eerst werd weer een oogdrukmeting gedaan ,die was nu 18 mm Hg.
    De arts vond hem nog wel binnen de eis ,maar een beetje aan de hoge kant. Daarom raadde hij aan oogdruppels te gaan gebruiken om de druk wat te verlagen en over een maand terug te komen voor een nieuw onderzoek.
    Zo zal het dus verder gaan.
    Peter

    Geschreven door Peter Haaswijk op
  6. Aan 1 oog serosa en diplopie met mengeling Md en punctata-zicht 30procent. En oogdrukmeting :18:
    Wie heeft ook deze afwijkingen???

    Geschreven door Rasalina op
  7. Is dit een soort oogmigraine?

    Geschreven door katogen op
  8. Al 6 jaar kamp ik met serosa, maar nergens vind ik hoe mensen dit met werken combineren. Ik heb vaak lekkages in 1 oog en mijn andere oog is een lui oog, waar ik nooit mee heb kunnen lezen Daardoor kan ik amper lezen/werken.
    Ik kan inmiddels niet meer autorijden in het donker/schemer. Mijn oog is beschadigd, de kleur is slecht, weinig lichtinval.
    Ik ben 45 jaar.
    Hoe gaan anderen hiermee om?

    Geschreven door San op
  9. Ik heb al meer dan 10 jaar serosa, managers oogziekte. Momenteel een ferme opstoot al een paar weken, hopelijk gaat het ook deze keer vanzelf weer weg, maar gaat precies heel traag nu…
    Weet iemand of er een vereniging van patiënten met deze oogziekte bestaat om ervaringen, tips ed te delen?
    Alvast bedankt.

    Geschreven door frieda van de velde op
    • Hoi Frieda,

      Gaat het bij jou elke keer over, en komt het dan weer teru?

      Geschreven door Yvonne Bijker op
    • Beste Frieda,
      Ik ben ook op zoek naar een vereniging van patiënten met Serosa. Ik heb sinds januari dit jaar er last van.
      Ben al doorverwezen naar het Oogziekenhuis, maar ze kunnen mij daar helaas niet behandelen met PDT omdat ze geen Visudyne hebben. Ik wou heel graag met andere patiënten in contact komen en kijken of we hier iets aan kunnen doen… Blijkbaar is Visudyne Europabreed niet leverbaar!

      Geschreven door Celine Kuiper op
    • Ik zou ook graag willen weten hoe iemand anders omgaat emetic serosa
      Ik heb sinds 3 jaar er weer last van
      Wacht op het medicijn Visudyne om Ted lekkage te stoppen
      Word nu behandelt met injecties
      Dat remt de lekkage

      Geschreven door Imke op
  10. Beste Fryda,
    Bij mij hetzelfde verhaal. Sinds oktober 2021 duidelijk dat ik Serosa heb en PDT behandeling nodig heb met Visudyne. Op dit moment is de verwachting dat dit heel 2022 en 2023 niet beschikbaar is. Hoe gaan anderen hiermee om? Dit is toch een soort van zwaard van Damokles, meer dan 2 jaar wachten en niet weten hoe het verder verloopt is met tijden erg zwaar. Een patientenvereniging zou welkom zijn.

    Geschreven door Ellen op
    • Er was eerst een wachtlijst ivm het tekort aan medicijn maar daar zijn ze vanaf gestapt, er is nu een commissie in het leven geroepen om te bepalen wie er voorrang krijgt met de laserbehandeling. Ik heb al langer dan 10 jaar Serosa met als gevolg dat het zicht nog maar 20 % procent is aan 1 oog.

      Geschreven door Nico op
  11. Ik heb al 3 jaar serosa wacht ook op het medicijn ik krijg nu injecties hierdoor blijft het stabiel
    En gaat het minder snel achteruit
    Ik zou ook graag mensen spreken die ook met deze oogaandoening te maken hebben

    Geschreven door Imke vrijdag 21 apr 2023 op
  12. Ik heb 6 jaar serosa aan beide ogen, ben 3 keer behandeld met pdt in het AMC op dit moment net controle gehad en is stabiel. Wel elk jaar controle omdat er drie vochtbellen in mijn ogen te zien zijn. Ben een vrouw en heb dit dus aan beide ogen wat vrij uitzonderlijk is.

    Geschreven door Bonnie op
  13. Ik heb al 10 jaar centralis serosa .
    Links nog maar 0,02%zicht en rechts 0,60 % zicht .
    Pdt behandeling en de droge laserbehandeling slaan niet aan en oogbolinjecties werken bij mij niet .
    Ik ben immuun voor de behandeling en medicijnen.
    Al twee keer gen onderzoek gedaan komt ook nog niks uit.
    Volgens mijn oogarts prof C Boon heb ik tot dat ze iets ontdekken met gen onderzoek een onbehandelbare vorm van deze ziekte.
    Elke keer hoop ik dat er iets gevonden wordt maar dat lukt nog.
    Ook ik ga sinds kort naar het oogcafe bij ons in de buurt ,daar tref je lotgenoten met oogziektes .
    Ook geven ze je handvatten om het zo draagelijk mogelijk te maken.
    ,misschien een tip !
    Verder lid geworden van de oogvereniging,daar krijg je ook veel informatie van .

    Geschreven door Tobia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief