IntraLASIK ooglaseren, veilig op de lange termijn

Advertorial – Ooglaserchirurgie wordt al sinds midden jaren negentig toegepast om het zicht van patiënten te herstellen. Nog altijd echter hebben patiënten behoefte aan informatie over de lange termijn effecten van een ooglaserbehandeling.

Ooglaserexperts wijzen stellig op studies welke aantonen dat een ooglaseroperatie nagenoeg géén negatieve effecten heeft op de lange termijn. Sterker nog, ooglasermethodes zijn tegenwoordig veiliger en doeltreffender dan ooit tevoren!

“Ooglaserchirurgie is een behandelingsmethode die is goedgekeurd door de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Als van negatieve lange termijn effecten zou blijken, zal de behandeling direct verboden worden. Dat is zeker niet het geval, aldus Dr. Otto Woler, oogarts bij Visus Oogkliniek te Rotterdam. Er zijn patiënten die 18 jaar geleden een ooglaseroperatie zijn ondergaan waarvan het zicht nog altijd perfect is.’

In 2008 is door Spaanse onderzoekers studie gedaan naar 70 patiënten die gedurende 10 jaar gevolgd waren. Nagenoeg bleek dat alle patiënten een gezond hoornvlies hadden en dat het zicht geen achteruitgang vertoonde.

De cruciale vervolgvraag is of de technologie sinds het bestaan (18 jaar geleden) vooruitgang heeft geboekt? Absoluut. De methoden zijn verbeterd en nog veiliger geworden met betere resultaten’, aldus Dr. Wolter.

IntraLASIK ooglaseren is een laserbehandeling van het hoornvlies die de refractieafwijking verminderd waardoor men niet meer afhankelijk is van een bril of contactlenzen.

Tijdens de IntraLASIK-behandeling wordt een stukje van de bovenste laag van het hoornvlies met een scherp mesje (microkeratoom) losgesneden en opengeklapt. Na het laseren wordt het flapje weer terug geklapt.

In midden jaren negentig gebruikten chirurgen een scalpel (microkeratoom) om een flapje te maken. Tegenwoordig wordt een computergestuurde femtosecond laser gebruikt. Het flapje dat gemaakt wordt door een femtosecond laser is nog dunner en gelijkmatiger van dikte, dan een flapje gemaakt door middel van een microkeratoom. Dit heeft als voordeel dat er een dikker hoornvlies overblijft.

In de afgelopen jaren is ook het screeningproces vooraf aan de operatie aanzienlijk verbeterd. Dr. Otto Wolter, werkzaam bij Visus Oogkliniek Rotterdam, meldt: ‘Tegenwoordig zijn we in staat om vroegtijdig tijdens het screeningproces diverse oogaandoeningen op te sporen en kunnen we de geschiktheid van de patiënt voor een ooglaserbehandeling goed inschatten.’ Dr. Wolter geeft aan dat er vele studies zijn gedaan die bewijzen dat de behandeling effectief en veilig is.

Naarmate de patiënt ouder wordt, zal deze op latere leeftijd mogelijk een nabehandeling nodig hebben om zijn zicht te waarborgen. Ook is het mogelijk dat de persoon een leesbril nodig zal hebben.

De medisch directeur van de oogkliniek, geeft aan dat het verouderingsproces een natuurlijk gegeven is en dat het vanzelfsprekend is dat ook de ogen achteruitgaan. Staar is een veelvoorkomende oogaandoening bij ouderen. De kans op het ontwikkelen van staar wordt niet versterkt door een ooglaseroperatie, de laser behandeld namelijk niet de ooglens, enkel het hoornvlies. ‘Met of zonder een ooglaseroperatie, we ontwikkelen allen op een zekere leeftijd staar’, aldus Dr. Wolter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief