Strontje in je oog? Zo kom je ervan af

Strontje in je oog? Zo kom je ervan af

De één heeft vaker last van een strontje dan de ander. Ondanks dat een strontje niet veel kwaad kan, willen veel mensen er wel snel vanaf. Het kan namelijk irriteren en is cosmetisch wat minder aantrekkelijk. Dus hoe kom je van een strontje in je oog af?

Wat is een strontje?

Een strontje is een ontsteking van een zweet- of talgklier in je ooglid. De medische benaming hiervoor is een hordeolum. Er bestaan twee verschillende soorten. Zo kan een strontje aan de buitenkant en aan de binnenkant van je ooglid zitten. Wanneer deze aan de buitenkant zit, dan noemen we dat een hordeolum externum. Op het moment dat de ontsteking aan de binnenkant zit, dan noemen we dat een hordeolum internum.

Wat zijn de symptomen?

Een hordeolum is te herkennen aan een ooglid waarvan de rand rood en dik is. In veel gevallen wordt het initiële bultje een puistje met een geel puskopje erop. Wanneer je erop drukt, dan doet dat pijn. Is het niet rood en doet het geen pijn? Dan is het waarschijnlijk geen strontje, maar een gerstekorrel. Vaak wordt een hordeolum dan ook verward met een gerstekorrel. Naast dat een gerstekorrel niet rood is, maar meer grijs, kan deze maanden blijven zitten. Een strontje gaat meestal binnen een periode van 2 weken vanzelf weg.

Oorzaak strontje

In de meeste gevallen is de oorzaak van een strontje een bacterie, de stafylokok. Deze bacterie kan zich ontwikkelen tot een abces, doordat de uitgangen van het kliertje van je ooglid verstopt raken door bijvoorbeeld vuil of olie wat zich daar ophoopt. Door deze blokkade kan de stafylokok zich ontwikkelen en ervoor zorgen dat de verstopte klier ontstoken raakt. Vaak ontstaat een hordeolum heel plotseling, op het moment dat je een lage weerstand hebt.

Is een strontje besmettelijk?

Een strontje is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om goed je handen met water en zeep te wassen wanneer je het hordeolum hebt aangeraakt. Zo voorkom je dat je jezelf (opnieuw) of anderen besmet.

Behandeling strontje

Vaak verdwijnt een hordeolum binnen een week of twee vanzelf. Dan breekt het puskopje open en droogt het abces uit. Maar wanneer je er veel last van hebt, dan wil je deze twee weken inkorten. Hoe kun je dit genezingsproces versnellen?

Warm washandje

Om de huid rondom het strontje zachter te maken, zodat het puskopje eerder openbreekt, kun je een paar keer per dag een warm washandje op je oog leggen. Doe dit iedere keer zo’n tien tot vijftien minuten. Koelt je washandje in die tijd af, plaats deze dan weer even onder de warme kraan.

Probeer hierbij het strontje zelf niet aan te raken of met je vingers uit te drukken. Een hordeolum is erg besmettelijk en hierdoor zouden de bacteriën zich kunnen verspreiden, waardoor je de ontsteking alleen maar erger maakt.

Contactlenzen

Ben je een contactlenzendrager? Laat die uit totdat het strontje weg is. Is het hordeolum weg, en draag je zachte lenzen? Vervang deze dan door een nieuw set lenzen. Ook is het verstandig om je lenzenvloeistof en bewaardoosje te vernieuwen. Hier kunnen de bacteriën namelijk inzitten. Draag je harde lenzen, dan is het aan te raden om deze extra goed schoon te maken, wanneer je deze weer gaat dragen. Ook hier is het advies om de vloeistof en bewaardoosje te vervangen.

Wanneer naar je huisarts?

Gaat het strontje bij je oog niet vanzelf weg, wordt het erg dik of heb je last van veel pus? Maak dan een afspraak bij je huis- of oogarts. Zij kunnen je dan verder helpen. Vaak is dat in de vorm van het voorschrijven van oogdruppels of een oogzalf.

 

Bronnen: Het Oogfonds, oogartsen en Huisarts.nl

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief