Voeding goed voor het hart

Voeding goed voor het hart

Met gezonde voeding kun je de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Maar welke voeding is goed voor ons hart? Wat moeten we eten om ons hart en onze bloedvaten gezond te houden?

Voeding goed voor het hart

Olijfolie

Olijfolie bevat veel gezonde onverzadigde vetten en polyfenolen. Polyfenolen kunnen ontstekingen in het lichaam tegengaan en daardoor de kans verminderen op bloedpropjes. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het de bloeddruk verlaagd. Een verhoogde bloeddruk is één van de grootste risicofactoren voor hartziekten. Gebruik daarom olijfolie als vervanger van boter of een ander verzadigd vet.

Kruiden

Veel mensen eten te veel zout. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Door gebruik te maken van allerlei verse kruiden kun je minder of geen zout toevoegen aan het eten. Kruiden zoals: peterselie, selderij, lavas, bieslook, basilicum, tijm en oregano zijn heerlijke smaakmakers. Wanneer je je gerecht wat meer power wilt geven, voeg dan wat: curry, komijn, peper, gember, geelwortel, masala of ras el hanout toe.

Plantensterolen

Eén van de risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten is een verhoogd cholesterolgehalte. Door producten te gebruiken waar plantensterolen aan zijn toegevoegd, kan de cholesterol in het bloed verlaagd worden. Plantensterolen kunnen het LDL-cholesterolgehalte met 7 tot 10% verlagen. Een aantal soorten margarine, maar ook sojamelk en amandelmelk worden verrijkt met plantensterolen en stanolesters. Er is ook kritiek op het gebruik van plantensterolen. Zo zijn er critici die aangeven dat plantensterolen de oorzaak van de verhoogde cholesterol niet wegnemen en alleen de symptomen bestrijden.

Avocado’s

Avocado’s bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vezels, 2 cholesterolverlagende voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van je hart. Dat maakt dat een avocado een uitermate gezonde vrucht is.

Magere yoghurt

Uit een groot wetenschappelijk onderzoek van The Boston University School of Medicine bleek dat vrouwen die minstens 5 keer per week yoghurt aten, 20% minder kans hebben op een hoge bloeddruk. Yoghurt is een bron van: calcium, vitamine D, kalium, zink, fosfor, riboflavine, jodium en vitamine B12. Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft een bloeddrukverlagend effect. Het is ook rijk aan calcium, een gebrek daar kan leiden tot hoge bloeddruk.

Knoflook

In knoflook zit de stof allicine. Deze stof zou de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Deze stof werkt bloeddrukverlagend, werkt tegen een te hoge cholesterol en vermindert stresshormonen.

Vette vis

De Hartstichting adviseert ons om minimaal 1 per week vis, en dan bij voorkeur vette vis, te eten. Vette vis zoals: haring, makreel, paling, sprot en zalm die op een gezonde manier werd gekweekt, is erg goed voor het hart. Vette vis is rijk aan de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Dat zijn gezonde vetten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartritmestoornissen en die de bloeddruk verlagen. Het eten ervan is goed voor het cholesterolgehalte en het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Alcohol, met mate

Overmatig alcoholgebruik verhoogt op langere termijn het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten. Uit sommige onderzoeken blijkt dat een gericht en regelmatig hoeveelheid alcohol een positief effect op het hart kan hebben. Toch willen we benadrukken dat je niet uit gezondheidsredenen moet gaan drinken. Helemaal niet drinken blijft het devies. Drink je toch af en toe, houd het dan bij maximaal één glas per dag en bij het liefst niet iedere dag.

Noten

Veel (ongezouten) noten zijn gezond, maar walnoten zijn wel erg goed voor het hart. Zelfs een klein handje walnoten per dag zou mogelijks de cholesterol verlagen en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Walnoten zijn rijk aan: omega-3-vetzuren, plantensterolen, magnesium, kalium en vezels. Ook het gebruik van walnotenolie zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Naast walnoten bevatten ook amandelen veel plantensterolen, vezels en gezonde vetten. Ook het dagelijks eten van een handje ongezouten amandelen, zou helpen om de slechte (LDL) cholesterol te verlagen.

Sojabonen

Sojabonen in het algemeen zijn vezelbommetjes en rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Een geregeld gebruik van sojabonen kan het slechte (LDL) cholesterolgehalte verminderen. Dat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook tofu en tempé bevat sojaproteïnes, mineralen, vezels en onverzadigde vetten.

Fruit

Fruit is om verschillende redenen goed voor de gezondheid, maar bepaalde soorten zijn erg goed voor het hart. Zo bevatten sinaasappels pectine. Pectine is een voedingsvezel die helpt om het cholesterolgehalte in de hand te houden. Daarnaast bevatten ze ook kalium, een mineraal dat helpt om de bloeddruk onder controle te houden. In kersen zitten heel veel anthocyanen. Dat is een antioxidant dat de bloedvaten zou beschermen. Blauwe bessen bevatten erg veel antioxidanten die een gunstig effect hebben op mensen met een hoge bloeddruk en het slechte (LDL) cholesterol verlagen.

Gerst en haver

In haver en gerst komen veel bèta-glucanen voor. Deze zouden kunnen helpen om het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Peulvruchten

Ook door het eten van peulvruchten kan het LDL-cholesterol verlagen. Onder peulvruchten vallen onder andere: bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten en spliterwten. Het advies is om iedere week peulvruchten aan je menu toe te voegen. Peulvruchten zijn ook een goede vervanger voor vlees, zoals rundvlees of varkensvlees dat relatief veel cholesterol en verzadigd vet bevat.

Tot slot

Het belangrijkste wat natuurlijk goed is voor het hart, is een algehele gezonde leefstijl. Door enkel cholesterolverlagende voeding te eten, en verder ongezond te leven bereikt niemand een positief effect op zijn of haar gezondheid.

 

Bronnen: hartstichting.nl, nu.nlmvo.nl en news-medical.net

Delen:  
8 reacties op “Voeding goed voor het hart
  1. U praat over hoog cholesterol slecht is voor het ontstaan van hart en vaat ziekte.
    De Duitse hartchirurg Hartenbach die 10 jaar lang onderzoek gedaan heeft,
    die zegt cholesterol heeft niets met hart en vaatziekte te maken en zegt ook nog mensen met hoge
    waarden cholesterol zijn super gezond.Met deze bewering zijn zes Duitse professoren eens.
    Wat moet je nog geloven. Zit de farmaceutische industrie hier achter.

    Geschreven door Matje op
    • Ik heb het boek ook gelezen en ben het er helemaal mee eens.
      Je hersenen verbruiken heel veel cholesterol en de meeste cholesterol wordt door je lichaam zelf aan gemaakt.
      LAAT JE NIKS WIJSMAKEN. Geen pillen!! Gezond gaan eten!!

      Ga ook geen rode gistrijst slikken dat is ook een statine!!!

      Geschreven door Kneeltje op
  2. Inderdaad zelf goed nadenken, Matje.

    Geschreven door C. op
  3. cholesterol is goed voor je hersenen.

    Geschreven door jacob op
  4. Ik ben 65 jaar, onlangs een onderzoek laten doen bij een hartspecialist want mij cholesterol is zeer hoog. Mij HDL is hoog, maar ook mij LDL en totaal cholesterol zijn hoog. Ik ben nochtans sportief. Ik heb geen medicijnen gekregen en mijn testen en hartonderzoek waren goed.

    Geschreven door Didi op
  5. Ik heb hoog Hdl en ook hoog Ldl, dit heb ik vanaf mijn 30 jaar, nu ben ik tegen de 80 jaar en heb in het begin medicijnen geslikt omdat ze me van alle kanten bang maakten. Ik kwam ook in aanraking met het boek van de Duitse hartchirurg Hartenbach: De grote cholesterolleugen,na dit gelezen te hebben ben ik gestopt met de statines. Hartenbach zegt ook dat 1,5 Nederlanders patiënt zijn gemaakt door het hoge cholesterol en in principe kern gezond zijn.

    Geschreven door De sporter op
  6. Erg informatief. Ook heb ik de reacties gelezen. Je mag in je handjes klappen dat je niet ziek bent geworden van een hoge cholesterol. Gelijk had ik dr. Hartenbach gegoogled en hij zegt dat een hoge cholesterol niks te maken heeft met hart en vaatziekten.

    Op de website vd Hartstichting staat dat een hoge cholesterol een risicofactor is. Ik denk eerder ongezond eten, roken en dagelijks alcohol. Maar goed snap het nog steeds niet.
    Ik wil 10kg afvallen en eet dan ook gezond dus ook avocado, noten zilvervliesrijst, rietsuiker ipv witte suiker e.d. maar omdat ik spastische darmsyndroom heb kan ik glutenhoudende etenswaren en bonen, knoflook, uien, olie, paprika e.d. niet eten.
    Men zegt dat veel eieren eten cholesterol verhogend is en uit nader onderzoek blijkt dat niet waar te zijn.
    Daarnaast heb ik chronische Sarcoïdose met vermoeidheidsyndroom. Toch zijn mijn waarden goed. Heb ik dan ook kans op een hoge cholesterol?

    Ik denk dat het verschilt per persoon of het genetisch bepaald?
    Bijv. Mijn moeder had een hersenbloeding door een hoge bloeddruk is dat hetzelfde als een hoge cholesterol?
    Alleen mag ze vd huisarts geen zout meer maar daar merken wij niks van want ze is een keukenprinses. Ze heeft ook medicijnen daarvoor en ze kan echt niet zonder want dan word ze gelijk onwel.

    Geschreven door Boogschutter op
  7. Hoi boogschutter,je wilt afvallen,heb last van spastische darmen en kan niet tegen bepaalde voeding.
    Als eerste de rietsuiker die is net zo slecht als witte suiker alleen is de rietsuiker suiker gekleurd met
    bruine suiker,maar bevat net zoveel calorièn.In plaats van die verdroogde knoflookbol uit supermarkt
    neem verse knoflook te koop bij groenteman of bij toko`s/buitenlandse winkels
    en snij knoflook niet te fijn dan heb je er minder last van en kook die mee door groente/soepen.Doe dat ook
    met uien vooral witte uien die veel minder scherp zijn en je zal merken dat het veel beter verteert.
    Ook ik heb spastische darmen en het is zelf belangrijk dat je eet wat jou lichaam goed verwerken kan.
    Paprika`s kan je ook beter schillen met een dunschiller,ook dan verteer je die beter.Veel succes.

    Geschreven door Kookpot 68 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief