Gezondheidsvoordelen van een champignon

Gezondheidsvoordelen van een champignon

Voor iedereen die al gek is op champignons, nog meer goed nieuws. Want er zitten héél veel gezondheidsvoordelen aan het eten van deze paddenstoelen.

Champignons

Champignons worden sinds de 17de eeuw door heel veel mensen gegeten, vanwege hun specifieke smaak en aroma. Wereldwijd worden ongeveer 35 champignonsoorten geteeld. Echter, ongeveer 20 daarvan worden op grote schaal geteeld.

Vaak worden champignons gerekend tot de groep groente, maar eigenlijk behoren ze tot de schimmelsoort. De bekendste champignon is de witte champignon, maar vandaag de dag zijn ook de reuzenchampignon, kastanjechampignon en de portobello niet meer uit de supermarkt weg te denken. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander tussen de 2 à 3 kilo paddenstoelen.

Daarnaast groeien ze in Nederland ook in het wild. We raden het af om zelf paddenstoelen te plukken, daar het soms onmogelijk is om de giftige soorten van de niet-giftige te onderscheiden.

Gezondheidsvoordelen van champignons

Champignons bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. De hoeveelheid varieert per soort, maar ze zijn meestal rijk aan kalium, vitaminen B en selenium. Alle soorten zijn vetarm.

Goed voor je gewicht

Paddenstoelen bevatten veel water en daaraan gekoppeld relatief lage gehalten aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze passen dus heel goed in een energiebeperkt dieet. Dus met maar weinig calorieën, krijg je veel voedingsstoffen binnen.

Goed voor je hart

Champignons bevatten verschillende stoffen die je cholesterol kunnen helpen verlagen. Dit zijn beta-glucanen, eritadenine en chitosan. Daarnaast bevatten champignons kalium en natrium. Beide mineralen werken samen om te helpen de bloeddruk te reguleren. Een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte dragen bij aan een gezonder hart.

Voor een sterke weerstand

Het gehalte aan voedingsvezels in champignons is ongeveer te vergelijken met die van groenten zoals: tomaten, komkommers, ijsbergsla en aardappelen. Echter, de aard van de voedingsvezels is heel verschillend. De voedingsvezels in schimmels bestaan voornamelijk uit chitine en beta-glucanen. Deze kunnen verantwoordelijk zijn voor een sterke weerstand. Dit lijkt ook te gelden voor gedroogde shiitakes. Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op ernstigere (griep)symptomen verhogen. Champignons zijn rijk aan selenium.

Beschermen de hersenen

Wanneer het lichaam voedsel oxideert om energie te produceren, komen er een aantal vrije radicalen vrij. Deze vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen leeftijdsgebonden ziekten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan Alzheimer. De antioxidanten ergothioneïne en glutathion helpen om een aantal van deze leeftijdsgebonden ziekten in toom te houden. Aldus een studie van de Pennsylvania State University.

Geven je energie

Champignons zijn rijk aan B-vitamines: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine B3), pantotheenzuur (B5) en folaat (B9). Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam de energie uit het voedsel dat we consumeren, ook opneemt.

Versterken je botten

Net als de mens produceert ook een champignon vitamine D, wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Normaliter groeien champignons zonder daglicht, echter er zijn kwekers die champignons met uv-licht bestralen. Dan kunnen champignons vitamine D3 aanmaken. Vitamine D helpt om calcium beter op te nemen, essentieel voor de groei van kinderen en voor sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor je spieren en immuunsysteem.

Daarnaast hebben champignons in vergelijking tot de meeste groenten en vlees een hoog gehalte aan koper. Het kopergehalte van champignons is ongeveer gelijk aan dat van peulvruchten. Het kopergehalte van oesterzwammen en shiitake ligt iets lager. Ons lichaam heeft koper nodig voor de aanmaak van bloed, bindweefsel en botweefsel.

Allergische reactie

Naast alle gezondheidsvoordelen die de champignon biedt, zit er ook een schaduwkant aan. Champignons bevatten sulfiet. Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor. Denk hierbij ook aan mosselen, salades en rozijnen. Maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Voorbeelden hiervan zijn citroensap, gedroogd fruit, tomatenpuree, jus en wijn. Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Men voegt sulfiet toe aan wijn om deze te beschermen tegen oxidatie en tegen de groei van bacteriën. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken.

 

Bronnen: 24kitchen en voedingscentrum

 

Delen:  
7 reacties op “Gezondheidsvoordelen van een champignon
  1. Heel goed nieuws voor mij want ik ben er dol op en eet best vaak champignons.

    Geschreven door Makkie op
    • Ook ik ben dol op champignons maar wist niets van de veel voorkomende rijken en goede voedingstoffen af. Ga ze nu ook meer eten, doe ze ook veel in verschillende soepen ‘heerlijk’ .Ook rouw vind ik ze lekker dan wel in een dipje. Wel of niet goed??
      Bij deze Dokter.nl Bedankt voor al de vele goede en leerzame berichten. Vr.Groet.Thea Arnoldussen.

      Geschreven door korenbloem. op
    • De tem champignons en paddestoelen wordt door elkaar gebruikt. Paddestoelen lijkt me de verzamelnaam en champignons een soort of is het andersom? Kortom gelden alle genoemde voordelen ook voor kastanjechampignons, cantharellen en zwammen?

      Met de ‘normale’ champignons heb ik nl hele wat meer moeite om deze te eten.

      Geschreven door Vraagje op
  2. Ik krijg heftige jeuk van wijn, waarschijnlijk komt dat door sulfiet. Ik word ook ernstig ziek van sulfa

    Geschreven door Geertje op
  3. Als je candida hebt gehad of hebt, word afgeraden geen champignons te eten. Is het een fabeltje of waar? Wie weet daar toevallig meer van?

    Geschreven door Anoniem op
  4. Sorry hoor maar het is: of afgeraden om, of geen champignons te gebruiken.

    Geschreven door Anoniem op
  5. Hallo, dank voor het artikel.
    Eén vraagje : klopt dit ?
    “Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op ernstigere (griep)symptomen verhogen.”
    Ik vraag het omdat ik dacht dat selenium net goed was.. En champignons veel Se bevatten…
    Mvg,
    Linda

    Geschreven door Maitreyi D. Piontek op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief