Superfoods voor een stralend zomerlijf

Superfoods voor een stralend zomerlijf

Of je nu naar het strand gaat of op een terrasje zit, iedereen wil er tijdens de zomermaanden een beetje beter uitzien. Goed voor je lijf zorgen is natuurlijk altijd belangrijk, maar het vooruitzicht van de zomer geeft ons vaak net dat beetje extra motivatie om aan ons lichaam te werken. Door het eten van deze superfoods maak je alvast een goede start.

Superfoods

1. Kokos & kokosolie

Goed voor: lichaam, huid en haar
Kokos is van alle markten thuis. Zo bevat het vezels die je lichaam helpen bij de spijsvertering. Daarnaast bevat het kinetine, dit stofje houdt ons lichaam jong. Het drinken van kokoswater werkt extra hydraterend doordat kokos rijk is aan kalium. Door kokos aan je dieet toe te voegen zorg je dus voor hydratatie en verjonging van je lijf en je huid. Maar je kunt kokos ook direct op je huid of haar gebruiken. Kokosolie is namelijk naast een goed product om mee te koken, uitermate geschikt als dagcrème of make-up reiniger. Pluizige plukken haar kun je met wat kokosolie in bedwang houden. Bovendien ruikt kokos natuurlijk heerlijk zomers.

2. Hennepzaad

Goed voor: immuunsysteem, hersenen en huid
Ook hennepzaad valt onder de categorie superfoods. Ze is rijk aan Omega 3, 6 en 9 vetten. Deze vetten heeft ons lichaam nodig voor een goede hersenfunctie. Daarnaast heeft hennepzaad een positieve invloed op het immuunsysteem, bloedvaten en het geheugen. Zo helpt hennepzaad bij de opbouw van het gelukshormoon serotine. Nu zorgt de zomerzon al voor een dosis vitamine D geluk, maar een beetje extra kan natuurlijk nooit kwaad.

3. Rauwe Cacao

Goed voor: afslanken, huid
Rauwe cacao, bijvoorbeeld cacaopoeder, -boter of -bonen is niet alleen heel lekker, maar ook super goed voor je lijf. Het helpt je bij afslanken en geeft energie. Het zit boordevol antioxidanten, ijzer, vitamine C, magnesium en nog veel meer. Zo helpt cacao fijne lijntjes in je huid te verminderen en cacaoboter werkt goed als lippenbalsem of crème. Daarbij bevat het veel tryptofaan. Deze stof helpt, net als het eerder genoemde hennepzaad, bij het produceren van het gelukshormoon serotonine. Let er wel op dat alleen rauwe cacao producten (dus zonder toevoeging van suiker of zuivel) een superfood is.

4. Goji bessen

Goed voor: afslanken, huid, nachtrust
Goji bessen bevatten antioxidanten, Omega 6 en heel veel vitaminen en mineralen. Het eten van goji bessen gaat veroudering tegen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Maar er is meer, want de bessen bevatten ook selenium. Dit mineraal is van groot belang is voor onze gezondheid en hoewel we er weinig van nodig hebben, ontstaan er vaak toch een tekort in ons lichaam. Reden genoeg om iedere dag een handje Goji bessen te eten dus. Om je helemaal te overtuigen: de bessen zijn goed voor je huid, stimuleren een goede nachtrust en helpen je lichaam ontgiften, waardoor op gewicht komen en blijven makkelijker wordt.

5. Lijnzaad

Goed voor: afslanken, spijsvertering, immuunsysteem
Lijnzaad bevat veel Omega 3, zoals je wellicht al weet is dit een vetzuur dat ons lichaam niet zelf produceert. Dus ieder beetje Omega 3 dat we uit onze voeding kunnen halen is meegenomen. Het helpt ons immuunsysteem op peil te houden, geeft energie en werkt ontstekingsremmend. Lijnzaad bevat onder andere ook calcium, magnesium en zink en helpt de spijsvertering op peil te houden. Dit laatste helpt natuurlijk ook bij afslanken, maar lijnzaad zorgt ook nog eens voor een goede afvoer van giftige stoffen. Ook dat draagt bij aan een gezond gewicht.

6. Spirulina

Goed voor: lichaam, energie
Spirulina klinkt heel spannend, maar het is niet meer dan een algensoort. Nu klinkt het eten van algen misschien niet heel aantrekkelijk, maar spirulina is super goed voor je lichaam. Het goedje is gelukkig te verkrijgen in poeder of tabletvorm. Door spirulina aan je dieet toe te voegen krijg je een zee aan eiwitten, ijzer, antioxidanten en Omega 3 en 6 binnen. De hoeveelheid eiwitten en ijzer die spirulina bevat, is overigens vele malen hoger dan je binnenkrijgt door het eten van bijvoorbeeld spinazie of vis. Wat overigens niet wil zeggen dat je dit niet meer hoeft te eten, maar spirulina gebruiken als aanvulling op je huidige dieet kan dus zeker geen kwaad. Het geeft je bovendien veel energie en het helpt de opname van voedingsstoffen door het lichaam te verbeteren. Met recht één van de superfoods.

7. Chlorella

Goed voor: spijsvertering, hersenen, energie
Chlorella zit vol met chlorofyl. Deze stof draagt bij aan een goede spijsvertering doordat het de darmen reinigt. Het helpt ook bij de afvoer van giftige stoffen. Het zuivert het bloed, stimuleert de hersenen en zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof kan opnemen. Maar dat is niet de enige goede stof die Chlorella bevat, er is meer: zo bevat het veel plantaardige eiwitten, ideaal voor vegetariërs dus. Daarnaast zit het boordevol calcium en vitamine B12. Chlorella gaat ook vermoeidheid tegen en helpt je cholesterolgehalte te verlagen.

8. Acai bessen

Goed voor: afslanken, spieren, immuunsysteem
Je hebt er vast wel eens van gehoord: Acai bessen. Ze zijn vooral populair omdat ze enorm veel antioxidanten bevatten. Meer dan welke superfood dan ook. De antioxidanten helpen niet alleen bij afvallen, maar gaan ook veroudering van je lijf tegen. Verder komen ook in de Acai bes veel vezels, vetzuren, vitaminen en mineralen voor die ons lichaam goed doen. Neem bijvoorbeeld kalium. Het helpt de energiehuishouding in je spieren op peil te houden en zorgt voor een goede bloeddruk. Verder helpen de aminozuren in de Acai bes bij de opbouw van spierweefsel. De Acai bes geeft ook energie, voorkomt infecties en helpt eten te verteren. Kortom, als je een superfood tot je neemt, laat het dan de Acai bes zijn. Maar uiteraard is ook bij superfoods variatie in het eetpatroon van groot belang!

 

Bronnen: Medical News Today

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief