Wat zijn de symptomen van nierschade?

Wat zijn de symptomen van nierschade?

Vaak merk je heel lang niet dat je nierschade of een nierziekte hebt. De klachten ontstaan vaak pas wanneer de nieren sterk achteruit zijn gegaan. Daardoor wordt de schade en ziekte vaak (te) laat ontdekt. Toch kun je bepaalde klachten wel herkennen. Wat zijn de symptomen van nierschade?

Functie van de nieren

De nieren hebben verschillende functies, maar deze 5 zijn waarschijnlijk de belangrijkste:

1. Verwijderen van afvalstoffen uit het bloed
Ons bloed bevat allerlei afvalstoffen. Deze afvalstoffen zoals zout, fosfaat, kalium, vocht, waterstof, ammonium en eventuele medicijnresten zijn schadelijk voor ons lichaam en moeten worden verwijderd. De nieren zorgen daarvoor.

2. Regelen de hoeveelheid vocht en zout
Ons lichaam bestaat voor maar liefst 2/3 uit water. De nieren zorgen ervoor dat de hoeveelheid vocht in ons lichaam zo veel mogelijk gelijk blijft. Dat is belangrijk omdat alleen dan ons lichaam goed kan functioneren.
De nieren regelen dit door na veel drinken extra urine te produceren en bij veel transpireren minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.

3. Aanmaken van hormonen
De nieren produceren een aantal hormonen, waaronder EPO (Erytropoietine). EPO zorgt ervoor dat het aantal rode bloedlichaampjes op peil blijft, waardoor er genoeg zuurstof naar de lichaamscellen getransporteerd kan worden. Bij onvoldoende EPO zijn er minder rode bloedlichaampjes, wat zich uit in een lagere Hb-waarde (Hemoglobinewaarde). Een ander hormoon dat de nieren aanmaken is Renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk.

4. Reguleren de bloeddruk
Onze nieren regelen ook de bloeddruk. Samen met het zenuwstelsel, de bijnieren, het hart en de bloedvaten.

5. Helpen de botopbouw
Vitamine D is onder andere belangrijk voor sterke botten. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. De nier is nodig om deze vitamine D om te zetten in een werkzame vorm.

Symptomen nierschade

Niet iedereen krijgt alle symptomen. Dit hangt onder andere af van de oorzaak. Veel van deze klachten komen ook voor bij andere ziekten. Alleen onderzoek kan uitwijzen of er daadwerkelijk nierschade is. Dat is al vroeg meetbaar, en dat is belangrijk omdat nierschade in de meest gevallen onherstelbaar is. Een vroege opsporing is dus belangrijk omdat je dan verergering kan tegengaan.

Helaas ontstaan klachten meestal pas als de nieren sterk achteruit gegaan zijn. In eerste instantie vangen de nog onbeschadigde nierfilters het werk op van de beschadigde nieren. Het gevolg is dat deze nierfilters dan extra hard moeten werken en daardoor sneller slijten en op termijn zelfs uitvallen.

Hierdoor gaat de nierfunctie steeds verder achteruit. Langdurig beschadigde nierfilters zijn niet meer te herstellen, waardoor de nierschade chronisch wordt. Omdat in eerste instantie die onbeschadigde nierfilters de functie van de nieren overnemen, hebben weinig mensen door dat er iets mis is. Duidelijke klachten ontstaan dan ook pas, wanneer de nierfunctie ernstig is aangetast. De werking van de nieren is dan op dat moment ongeveer met zo’n 70% verminderd.

Klachten

De meeste mensen met nierschade ervaren een aantal van onderstaande symptomen. Het is wel goed om te weten dat onderstaande klachten ook veroorzaakt kunnen worden door andere ziekten. Mogelijke klachten zijn:

 • Vermoeidheid. In de meeste gevallen het gevolg van bloedarmoede of de ophoping van afvalstoffen in het bloed.
 • Bleke huid. Als gevolg van bloedarmoede.
 • Droge en schilferige huid.
 • Jeuk. De oorzaak hiervan is nog niet precies bekend.
 • Vatbaarheid voor infecties als gevolg van minder goed werkend afweersysteem.
 • Sommige mensen houden ook vocht vast. Dat kan leiden tot hoge bloeddruk.
 • Aantasting van de zenuwen en kan zich uiten in: Prikkelingen, een doof gevoel, pijn, vermindering van de spieromvang en nachtelijke spierkrampen.
 • Misselijkheid en slechte adem.

Oorzaken van nierschade

Nierschade kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Veel voorkomende oorzaken van nierschade zijn:

 • Hoge bloeddruk.
 • Aderverkalking.
 • Nierfilterontsteking.
 • Nierbekkenontsteking (soms veroorzaakt door het terugstromen van urine vanuit de blaas naar het nierbekken, waardoor nierbekkenontsteking ontstaat).
 • Diabetes.
 • Overgewicht.
 • Cystenieren (en andere erfelijke nierziekten).
 • Een afsluiting van de urinewegen, zoals bij nierstenen.
 • Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld NSAID’s (diclofenac, naproxen en ibuprofen).

Tips om de kans op nierschade te verlagen

Door gezond te leven, kun je de kans op nierschade verlagen. Dat betekent: gezond eten, een gezond gewicht, voldoende bewegen, niet roken en matig drinken.

Gezond eten
Dus eet gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, veel fruit en volgens een regelmaat eetpatroon.

Gezond gewicht
Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op nierschade. Dus om de kans op nierschade te verlagen is een gezond gewicht van belang. De BMI is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Een gezond gewicht heb je met een BMI tussen de 20 en 25. Bij een BMI van tussen de 25 en 30 heb je overgewicht en is het getal hoger dan 30 dan is er sprake van ernstig overgewicht, obesitas.

Voldoende bewegen
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (minimaal 5 dagen per week een halfuur per dag actief bewegen). Onder actief bewegen verstaan we bewegen waar je hartslag van omhoog gaat.

Niet roken
Stoppen met roken, want roken veroorzaakt ernstige beschadiging van de bloedvaten en van de filterwerking van uw nieren.

Gebruik zo min mogelijk zout
Minder zout eten is beter voor iedereen, en extra belangrijk bij hoge bloeddruk, diabetes of nierschade. Het helpt tegen hoge bloeddruk en (verergering van) nierschade. Minder zout is wennen, maar wanneer je er aan gewend bent weet je niet beter.

 

Bronnen: Nierstichting.nl, gezondenieren.nl en apotheekaalanden.leef.nl

25 reacties op “Wat zijn de symptomen van nierschade?
 1. 4 van de 8 kenmerken herken ik duidelijk.. ??
  Hoe laat ik mij nierfunctie testen? Bloedafname of door een urine onderzoek?

  Geschreven door 56 vrouw. op
  • wat n schrik ,, heb bijna alle symptomen ,had al lang overal jeuk ,heb het al lang tegen de dokter verteld , maar reageerde daar niet op , weet niet wat mijn nierwaarde is ?

   Geschreven door carolien op
   • Door een bloedonderzoek. De uitslag zou 60 moeten zojn en is maar 30

    Geschreven door Anoniem op
   • ik ben de laaste maanden geopereed in het umcg groningen had nierkanker een nier weggehaald nu ben ik in veendam vertrokken bij me vriendin woon ik ik Hilversum daar ook een andere huisarts die heeft me naar bloedpriken die uitslag is binnen ben vbang heb maar een nier meer nierfuncis is niet goed heb suiker ziekte als dat klaar is is zijn me nier op normale hoogte dat is me vraag hoop dat jullie mij kan helpen met vriendelijk groet p georg 065014478

    Geschreven door peter op
 2. ik heb ineens veel last van jeuk over heel mijn lichaam mijn nier waarde is 32 ,kan dat van mijn nieren komen?

  Geschreven door coby evertsen op
 3. ik heb ineens veel last van jeuk over heel mijn lichaam mijn nier waarde is 32 ,kan dat van mijn nieren komen? ben ook diabeet,

  Geschreven door coby evertsen op
  • ik dacht dat die 60 moest zijn

   Geschreven door pjuter op
  • Dit een heel laag, ik heb zelf een lage waarde, maar die is 38…zeker laten controleren. U moet eens de driehoek van de waarden van de nieren opzoeken, u zal zien…

   Geschreven door Wishfullthinking29 op
   • Eerst had ik 3 dagen rugpijn en toen kreeg ik een ernstige blaas ontsteking waardoor ik eerst niet kon plassen en toen alleen maar bloed,kan dat door nierschade ontstaan ?… liesbeth..

    Geschreven door Liesbeth marina op
 4. 32 is laag .Dringend voeding aanpassen . Opvolgen door nefroloog.

  Geschreven door nierkenner op
  • Ik zou mij maar eens bij de huisarts melden. Kan inderdaad komen doordat de afvalstoffen niet meer worden afgevoerd. Maar dat moet een arts onderzoeken!

   Geschreven door ex kenner op
 5. Wat is nefroloog ?

  Rie

  Geschreven door Rie op
  • Nefroloog arts die gaat over de nieren

   Geschreven door Anoniem op
   • Bedankt.

    Geschreven door Rie op
 6. Als je diabeet ben wat kan je doen om je nier te beschermen
  de medicijnen die je gebruikt die beschadigen je nieren
  of ziet ik er naast

  Geschreven door Sampa op
  • Medicijnen hebben altijd invloed op nieren en lever. Je kunt je nieren ondersteunen door voldoende water te drinken. 1,5-2 liter per dag

   Geschreven door Tandor op
  • Mariadistel en paardenbloem ondersteunen de lever en de nieren op natuurlijke wijze. Deze kunnen helpen om de medicijnen te ontgiften daarnaast raad ik u zwavel MSM aan onder andere voor de weerstand. Als aanvulling natuurlijk op een gezonde voeding.

   Geschreven door Natuurlijk gezond met Sanne op
   • de beste raad ga naar de dokter want er zijn natuur middeltjes die samen met medicijnen meer slecht aanrichten dan goed doen

    Geschreven door pjuter op
 7. Hoe om je achter je nierwaarde? Kan iedereen dat zomaar laten controleren?

  Geschreven door Bea op
 8. Befact forte is goed voor de nieren!

  Geschreven door Jan op
 9. Hallo Bea. Algeheel bloedonderzoek aanvragen bij H.A. ( Evt. meedelen nierfunctie niet vergeten ) Heb het zelf ook gedaan. Succes.

  Geschreven door Aad op
 10. Hallo, ik heb een erge last van Psoriasis, op m’n hoofd en ben bijna al mijn haar kwijtgeraakt! Door…(voor diegene die zei dat je beter nr de dokter kunt gaan ipv natuurlijke middelen te gebruiken ;))
  Ik heb een jaar lang op doks voorschrift, de zwaarste Corticosteroïden shampoo en zalf gekregen en gebruikt! Àlles, letterlijk, werd slechter en ik ben niet allergisch! Toen kreeg ik de waterpokken (ofwel Gordelroos, ook een huidziekte. Dat was de bekende DRUPPEL! Ik heb nu een zwaar verzwakt Immuunsysteem, loop ziekenhuis in en uit. Ik ben radicaal gestopt met Corticosteroïden, vlees(vond ik toch niet lekker), vette dingen, gezond, veel groenten. Kijk uit met fruit dat is flink bijgezoet! Nu heb ik Apple Cider Vinegar Azijn, 3,40 per fles. Dit reinigt je hele lichaam op natuurlijke wijze. Nu vraag ik me af, neem ik niet teveel, want ik heb steeds een pijnlijke buik en pijn in mijn beide zijden die naar achter doortrekt nr ’t midden van m’n rug, vnl. links. Ik neem 3x p.d. 3eetlepels met water om alle rotzooi van alle ziekten, de medicijnen daartegen, kwijt wil. Ik drink met moeite 2-3 lr water per dag, omdat ik altijd zo’n droge mond heb. Zal ik minderen met die zuivere Bio-azijn? Of weet iemand een NATUURLIJKE ;)) oplossing? Voor m’n psoriasis neem ik Bio-kokosolie om alle kosten van m’n hoofd te krijgen zonder mijn laatste haren mee te trekken, dat gaat prima!
  Thanks hanny

  Geschreven door Hanny Freedom op
  • heb je je nierwaarde al laten meten?

   Geschreven door Janos op
  • Hoi, ik ken mensen met psoriasis.
   Deze medicijnen hebben goed geholpen, het is zo goed als weg. Er is een crème, een shampoo en een head fluid. Deze producten hebben ook goede reviews. Zeker het proberen waard! Succes en sterkte!

   Geschreven door Sas op
   • De link: CjwKCAjwoNrMBRB4EiwA_ODYv0iaBlDY5dVLLHf6Ddx3Eq3U80LYSWcFxN8fbKmb_rwEZxZj0aS5SxoCiX4QAvD_BwE

    Was het ff vergeten net. Het het Sorion huidverzorging.

    Geschreven door Sas op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief