Kun je nierschade voorkomen?

Kun je nierschade voorkomen?

Wanneer er schade aan de nieren is, dan kunnen de nieren minder goed hun werk doen. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Afvalstoffen kunnen zich ophopen in het bloed, je kunt last krijgen van een hoge bloeddruk, vocht vasthouden in de benen of botontkalking krijgen. Het is dus belangrijk om nierschade te voorkomen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van nierschade en hoe kun je nierschade voorkomen?

Oorzaken van nierschade

Hoge bloeddruk

De nieren regelen voor een deel het vochtgehalte, zoutgehalte en hoeveelheid bloed in onze bloedsomloop. Hier hangt de bloeddruk mee samen. Een hoge bloeddruk kan zo kan nierschade veroorzaken. Aan de andere kant hebben mensen met nierschade zelf een grotere kans op het krijgen van een hoge bloeddruk. Beide versterken elkaar dus. Het is dus van groot belang dat wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, dat deze weer op een goed niveau komt om verdere schade aan de nieren te voorkomen.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

In de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend. Er zijn wel factoren die van invloed kunnen zijn. Zo zijn te weinig lichaamsbeweging, ergernissen en blootstelling aan geluid of stress factoren die een rol spelen. Maar ook het hebben van slaapproblemen, onbewuste angsten en overgewicht kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen een verhoging van de bloeddruk als bijwerking hebben. Zoals gezegd kan ook de nierschade zelf een hoge bloeddruk veroorzaken.

Voorkomen van hoge bloeddruk

Gezond leven kan een hoge bloeddruk voorkomen. Een gezonde levensstijl houdt bijvoorbeeld in:

  • Wanneer iemand rookt, dan stoppen met roken.
  • Iedere dag minimaal 30 minuten bewegen.
  • Is er sprake van overgewicht, val dan af.
  • Probeer zoutbewust en gezond te eten.
  • Probeer voldoende te slapen.
  • Probeer te leren omgaan met de eventuele stress.

Diabetes

Ondanks het feit dat nierproblemen als gevolg van diabetes minder vaak voorkomt dan een aantal jaar geleden, is het nog steeds een veelvoorkomende oorzaak van nierschade. Net als bij een hoge bloeddruk, versterken diabetes en nierschade elkaar. Ze komen dan ook vaak tegelijk voor.

Oorzaak van diabetes

Helaas is nog niet veel bekend over de oorzaak van diabetes type 1. De oorzaak lijkt te beginnen met het hebben van aanleg voor diabetes type 1. Vervolgens raakt het afweersysteem ontregelt, waardoor het cellen aanvalt die insuline aanmaken. Diabetes type 1 is dus een auto-immuunziekte.
De oorzaak van diabetes type 2 is iets duidelijker. Zo wordt de kans op diabetes type 2 vergroot door:

  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Hebben van overgewicht.
  • Niet gezond eten.
  • Roken.
  • Leeftijd.
  • Erfelijkheid.

Daarbij moet gezegd worden dat bij een deel van de mensen de oorzaak van met diabetes type 2 onduidelijk is.

Voorkomen van diabetes

Diabetes is niet altijd te voorkomen. Zeker niet bij diabetes type 1. In de meeste gevallen kan diabetes type 2 wel worden voorkomen:

  • Eet gevarieerd en met mate. Zorg voor veel groente, volkorenproducten en voor weinig zout.
  • Wanneer iemand rookt, stop dan met roken.
  • Iedere dag minimaal 30 minuten bewegen.
  • Is er sprake van overgewicht, val dan af.

Medicijngebruik

Er zijn medicijnen die (acute) nierschade kunnen verrichten of verergeren. Denk hierbij aan bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en jicht, maar ook het hartmiddel digoxine en de stemmingsstabilisator lithium. Tevens kunnen medicijnen waar geen recept voor nodig is nierschade veroorzaken. Denk hierbij aan de zogenaamde NSAID’s. Het gaat hierbij om een langdurig gebruik van deze medicijnen.

Nierziekten

Ook nierziekten en nieraandoeningen zelf kunnen schade aan de nieren veroorzaken. Voorbeelden zijn:

  • Cystenieren.
  • Ziekte van Alport.
  • Nierstenen.
  • Nierfilterontsteking.
  • Slagaderverkalking.
  • Nierziekten zijn soms ook erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig zijn de meeste erfelijke nierziekten zeldzaam.

Leefstijl

Een ongezonde leefstijl op zich is geen oorzaak van schade aan de nieren. Echter, de kans op nierschade is wel groter wanneer iemand een ongezonde levensstijl hanteert. Wat verstaan we onder een gezonde levensstijl?

  • Minder zout eten
    Door te veel zout te eten kan de bloeddruk verhogen, en dat is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct effect op de nieren. Helemaal wanneer er al sprake van nierschade is. Beschadigde nieren zijn extra gevoelig voor zout. Te veel zout zorgt dat de nierfuncties sneller slechter wordt.
  • Niet roken
    Roken is niet alleen slecht voor de longen, het hart en de bloedvaten, het is ook slecht voor de nieren. Door het roken beschadigen de kleine haarvaatjes. Dat is ook voor de nieren slecht. Daarnaast zorgt roken voor een hogere bloeddruk. Dit maakt roken een belangrijke risicofactor voor nierschade.
  • Let op overgewicht
    Overgewicht zorgt voor een verminderde doorbloeding van de nieren en dat kan nierschade veroorzaken. Dus de beste manier om de doorbloeding van de nieren te verbeteren, is om af te vallen indien er sprake is van overgewicht. Daarnaast gaat overgewicht ook vaak samen met hoge bloeddruk en diabetes. Beide zijn belangrijke oorzaken voor nierschade.

Andere factoren

Daarnaast zijn er nog een paar andere zaken die invloed op de nieren kunnen hebben:

  • Leeftijd
    Naarmate we ouder worden neemt de nierfunctie langzaam af. Dit gebeurt vanaf je 40ste. Wanneer je een gezonde levensstijl erop nahoudt, dan is het mogelijk om op je 70ste een nierfunctie van 60 tot 70% te hebben. Echter, wanneer je niet zo gezond leeft, dan is er een grotere kans op nierschade.
  • Erfelijkheid
    Wanneer er nierziekten in de familie voorkomt, dan heeft iemand een verhoogde kans op nierschade. Bepaalde nierziekten en nieraandoeningen zijn erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig komen erfelijke nierziekten en nieraandoeningen heel weinig voor.
  • Oorzaak onbekend
    Helaas is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van nierschade is. Bij 1 of 2 van de 10 mensen met chronische nierschade wordt er geen oorzaak gevonden.

 

Bronnen: nierstichting.nl, nieren.nl en jeroenboschziekenhuis.nl

Delen:  
13 reacties op “Kun je nierschade voorkomen?
  1. Ik slik gedurende maanden wegens het overlijden van mijn echtgenote Diazepam. Is daarnaast gebruik van Paracetomol schadelijk en af te raden ?

    Geschreven door Sam op
    • Beste Sam, in antwoord op jouw vraag kan ik je mededelen dat paracetamol geen probleem is. Diazepam is echter verslavend. Wist je Dit? Sterkte met het verlies van je vrouw.
      Gr. BETTY

      Geschreven door Betty op
      • Alle pijnstillers zijn levensgevaarlijk voor de nieren als ook plas pillen, deze maken je nieren kapot.
        Ik kan het weten want mijn nier functie zat tegen dyalise aan. Ik ben gestopt met alle pijnstillers + de plas pil.
        Nu is mijn nier functie beter dan die van mijn huisarts, dit alles door weer gezond te eten en af te vallen.

        Geschreven door John op
      • Hallo Eus, Kun je mij zeggen waar je precies last van hebt en waar de pijn zit?

        Geschreven door John op
  2. Ze zeggen dat paracetamol “onschadelijk” is. Ik zou het aan de huisarts vragen. Sterkte!

    Geschreven door L.C. op
  3. Beste Sam, diazepam is een zeer verslavend middel en ik zie geen verband met paracetamol. Toch zou ik je aanraden om naar de huisarts te gaan zoals L.C. ook aanraadde. Heel veel sterkte met jouw verlies

    M.K.

    Geschreven door M.K. op
  4. Ik heb sinds mijn 22ste reuma. Proefkonijn voor reumaspecialist. Altijd gezond geweest geleefd. Na de geboorte van mijn 1ste tevens laatste kind kreeg ik deze ziekte. Gewicht van 55kg toen nu op mijn 49ste gewicht van 123kg. Vocht ophoping. Versleten gewrichten. Hoge bloeddruk. Nierfunctie uit balans. Dit alles door overmatig gebruik van medicijnen voorgeschreven door mijn specialist. Mensen denken dat ik dik ben door eten terwijl ik bijna niks ongezonds eet nooit gedaan omdat ik een sportief iemand bent geweest en nu kan ik niet eens goed lopen. Onlangs een elekta rolstoel gekregen maar ik vertik het om er gebruik van te maken. Waar ik het meeste last van heb is mijn slappebuik die niet weggehaald kan worden omdat mijn gewicht te hoog is. Maar het gewicht is juist de slappebuik en de artsen willen dit niet begrijpen. Nu krijg ik thuis behandeling injecties van Tocilizumab elke week zelf injecteren.

    Geschreven door Cherry op
  5. Hallo ik heb al een heel labge tijd chronisch pijn tijd land heeft mijn huisarts mij mirfine voorgeschreven daarna doorverwezen naar specialist. Zij heeft mirfine gestopt en mij nu 325 mg tramadol/paracetamol voorgeschreven helaas moet ik om de 5 uur 1 tablet slikken geeft deze zware pijnstiller ook erg veel schade aan mijn nieren zo ja wat moet ik anders ik kan niet verder met pijn.
    Ik hoop dat u mij snel antwoord kunt geven heb er erg moeilijk mee….

    Geschreven door Eus op
  6. Ik slik sinds 2000 seroguel. Veel jaren 300 mg en afgebouwd naar 200 en de laatste jaren 100 mg per dag. Lager gaat gewoon niet, omdat ik dan weer enorme stress krijg.
    Ik hou mijn gewicht heel goed in de hand, want je kunt dik worden van dit medicijn. Beweeg dus 2 uur in de week intensief en 2 uur spierversterkende apparaten. Verder doe ik alles op de fiets en wandel ik 1 of twee keer per maand 15 km. Verder eet ik heel gezond met veel groenten voldoende fruit geen vette hap en volkoren rijst. Praktisch nooit meer snoepen. Ongeveer eens in de 14 dagen mag ik van mezelf als beloning een snoeperige dag houden.

    Ik ben nu 65 en gewicht is 74 kilo. Omtrek taille 90 cm Mijn vraag is of dit medicijn toch schade kan geven op nog latere leeftijd van de nieren

    vr gr Onneke

    Geschreven door Onneke op
  7. Ik ben drie maal geopereerd aan de rechter bier,waardoor de functie is verminderd. Nog 56% werkt ze.De linker nier is een schrompelnier.Ik neem enkel medicatie wanneer het nodig is,en drink redelijk veel water.Vanaf de late namiddag heb ik last van moeheid,ook dat komt van de verminderde nierfunctie,volgens de dokter.

    Geschreven door Michel op
  8. oei,ik heb een fout geschreven zie ik, “rechter nier” moet dat natuurlijk zijn…..sorry hoor…

    Geschreven door Michel op
  9. @Cherry, medicijnen zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen en bepaalde medicatie, waaronder reumamiddelen, verminderen ook de aanmaak van melatonine. Een ontregelde melatoninehuishouding bevordert gewichtstoename. En medicijnen doen niets aan oorzaken.

    @Onneke, antipsychotica zorgen, net als andere medicijnen voor verliezen aan vitaminen en mineralen. Ook verminderen ze de aanmaak van melatonine, wat de gewichtstoename mede kan verklaren. Een verminderde aanmaak van melatonine geeft ontregelingen van andere hormonen, waaronder een verhoogd oestrogeen. Voor je nieren zou ik niet weten maar voor je algehele gezondheid is het niet best.
    Ook bij psychoses of klachten waarvoor het middel wordt voorgeschreven, speelt ook een ontregelde biochemie van je lichaam een rol. De meeste mensen zeggen gezond te eten maar niet altijd is het evenwichtig. Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Exorfinen in de voeding, zoals in spinazie en zuivel kan ontregelend werken. Bij gevoeligheid voor psychoses kan ook een verhoogd koperniveau in je lichaam een rol spelen en tekorten aan tal van voedingsstoffen. Psychofarmaca remmen vaak de heropname van bepaalde stofjes, in plaats van de aanmaak ervan te verbeteren.

    Geschreven door C. op
  10. @Cherry, van NSAIS’s weet ik dat ze ook ontregelend werken op je hormonen en dat, mede door irritatie van de slijmvliezen, zorgen voor een verminderde opname van voedingsstoffen. Ik vermoed dat het bij DMARD’s ook het geval is.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief