Plasklachten bij mannen

Plasklachten bij mannen

4 op de 10 mannen boven 50 jaar hebben plasklachten en vaak wordt dit afgedaan als een ouderdomsverschijnsel waar niets aan te doen is of waar iemand zich voor schaamt. Redenen waarom mannen niet naar de huisarts en dat is jammer, want de meeste problemen kunnen over het algemeen goed worden verholpen.

Plasklachten bij mannen

Veel mannen krijgen op latere leeftijd plasklachten, waaronder:

  • Slappe straal;
  • Vaker plassen;
  • Vaker aandranggevoel;
  • Gevoel niet leeg te plassen;
  • Moeilijk op gang komen van de straal (hesitatie);
  • Nadruppelen;
  • Moeite hebben om plas op te houden;
  • Ongewenst urineverlies;
  • Nachtelijk plassen;
  • Het stoppen tijdens het plassen en het weer beginnen;
  • Branderig gevoel bij het plassen (strangurie).

Wanneer je één van bovenstaande klachten hebt, ga dan naar je huisarts. De meeste problemen kunnen over het algemeen heel goed worden verholpen. Zeker wanneer je tijdig naar de huisarts gaat én het te lang uitstellen van een bezoek kan op den duur voor ernstige schade aan de blaas en de nieren zorgen.

Oorzaken van plasklachten

Er zijn een aantal oorzaken van plasklachten. In veel gevallen is een vergrote prostaat de oorzaak van deze klachten. In sommige gevallen worden ze veroorzaakt door een ontsteking aan de prostaat of door prostaatkanker. Maar ook andere zaken kunnen plasklachten veroorzaken. Denk hierbij aan stress en spanningen.

Vergrote prostaat

De prostaat is een klier die onderdeel uitmaakt van het voortplantingssysteem. De normale grootte van deze klier is ongeveer het formaat walnoot. Onder invloed van hormonen kan deze prostaat vanaf 40 jaar langzaam groeien. We noemen dit een goedaardige prostaatvergroting. Een proces dat bij de één sneller verloopt dan bij de ander. Het merendeel van de mannen met een vergrote prostaat krijgen hierdoor in meer of mindere mate klachten. Zo heeft ongeveer 30% van alle mannen van 50 jaar plasklachten oplopend tot 50% van alle mannen van 70 jaar enz.

Symptomen vergrote prostaat

Doordat de prostaat groter wordt, daardoor drukt deze de naastgelegen plasbuis samen. Hierdoor plas je dan vaak kleine beetjes, ook ’s nachts. Ook kun je moeite hebben om je plas op te houden met als gevolg dat je last hebt van ongewenst urineverlies. Ook kan het plassen even duren voordat de straal op gang komt.

Behandeling vergrote prostaat

Op het moment dat de vergrote prostaat het plassen bemoeilijkt, dan kan er gekozen worden voor de volgende behandelingsmogelijkheden:

Medicijnen

De meest gebruikte medicijnen bij een vergrote prostaat zijn alfablokkers en 5-alfa-reductaseremmers. Is de blaas overactief of sterk geprikkeld, ook dan zijn er geneesmiddelen die op deze overactiviteit van de blaas zelf werken.

Operatie

Wanneer medicijnen niet of onvoldoende werken, dan kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. De meest gekozen operaties zijn de TURP en de laserbehandeling. Hierbij wordt er met elektriciteit of laser een stukje prostaat weggebrand, waardoor de doorgang voor de urine weer groter wordt.

Prostaatontsteking

Wanneer het klierweefsel van je prostaat door bacteriën is ontstoken, dan praten we van een prostaatontsteking. In veel gevallen is een eerdere blaasontsteking te veroorzaker hiervan, maar ook worden veroorzaakt door geslachtsziekten of prostaatcysten.

Symptomen prostaatontsteking

Meestal vallen de klachten wel mee, maar je kunt last krijgen van een zeurende pijn, die ook weer een paar dagen weg kan zijn. Daarnaast kun je last hebben van vaker moeten plassen, je plas niet zo lang op kunnen houden en branderigheid bij het plassen.

Behandeling prostaatontsteking

In de meeste gevallen zal de ontsteking met antibiotica worden behandeld. Ook worden pijnstillers voorgeschreven in tijden waarin de pijn te erg aanwezig is. Daarbij moet iemand veel drinken (water of thee) om zo de blaas en urinewegen als het ware schoonspoelt. Dit kan wel een aantal maanden in beslag nemen.

Prostaatkanker

Wanneer er kanker ontstaat in de prostaat, dan is er sprake van prostaatkanker. Er is geen direct aanwijsbare oorzaak voor het ontwikkelen van prostaatkanker, echter wel kunnen factoren zoals roken en een ongezond gewicht hieraan bijdragen.

Symptomen prostaatkanker

In het begin geeft prostaatkanker geen hele duidelijke klachten, naast de volgende plasklachten ook bloed in het sperma:

  • Vaker plassen;
  • Moeite met plassen;
  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen;
  • Nadruppelen en/of een zwakke plasstraal;
  • Gevoel dat je niet uit kunt plassen;
  • Troebele of bloederige urine.

Behandelingen prostaatkanker

Wanneer er prostaatkanker bij je is geconstateerd, dan zijn er afhankelijk van het stadium verschillende behandelingen mogelijk. Dat kan onder andere bestaan uit: het actief volgen, operatie, bestraling en/of chemo.

 

Bronnen: Antonius Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en OLVG

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief