Koortslip: do’s en don’ts

Koortslip: do’s en don’ts

Een koortslip is een huidaandoening die erg vaak voorkomt, zo krijgt 1 op de 3 Nederlanders in zijn leven één of meerdere keren een koortslip. Maar wanneer je een koortslip hebt, wat zijn dan de do’s en de don’ts? Wat moet je wel doen en wat kun je echt beter laten?

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een goedaardige infectie, waarbij er meestal rond de lippen blaasjes, gevuld met helder vocht, ontstaan. De blaasjes kunnen pijn doen en/of jeuken. Naast de lippen kunnen deze koortsblaasjes ook in je mond, op je kin, neus en wangen ontstaan. Het is een infectieziekte die ontstaat door het herpesvirus; een virus waarmee de meeste mensen al op hele jonge leeftijd besmet zijn. Ben je besmet, dan blijft het virus de rest van je leven in je lichaam. Onder invloed van koorts, zonlicht, koude, menstruatie, stress of vermoeidheid kan dit virus telkens geactiveerd worden en kun je een koortslip krijgen. De medische term voor een koortslip is herpes labialis.

Klachten bij een koortslip

Een koortslip begint meestal met jeuk of een tintelend/branderig gevoel in de buurt van je lippen. Deze plek wordt na een dag of twee rood en verschijnen er blaasjes met helder vocht erin. Deze koortsblaasjes jeuken en veroorzaken een branderig gevoel en pijn. Wanneer deze blaasjes openbarsten, dan ontstaan er kleine zweertjes, waarna ze na één à twee dagen opdrogen en er kleine korstjes ontstaan die uiteindelijk vanzelf verdwijnen zonder littekens achter te laten.

Do’s bij een koortslip

Hygiëne

Een koortslip is erg besmettelijk, dus om anderen niet te besmetten is het verstandig om extra hygiënisch te zijn. Zorg ervoor dat je de blaasjes niet met je vingers aanraakt. Was je handen regelmatig om verspreiding te voorkomen en deel gebruiksvoorwerpen zoals: handdoeken, bestek en servies niet.

Verhoog je weerstand

Zorg dat je gezond eet, drinkt, slaapt en voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit kan je immuunsysteem ondersteunen en zo sneller te herstellen.

Crème/zalf/pleister

Wanneer je echt veel last hebt, dan kun je een antivirale crème, zinkzalf of een hydrocolloïdpleister op je lippen doen. Dit kan het herstelproces iets versnellen, maar zeker is dit niet. In het geval van blaasjes kun je zinksulfaat of zinkoxide smeren om de blaasjes sneller te laten indrogen. Wanneer er al korstjes opzitten, dan kun je een crème of gel proberen waarin vaseline zit om het geheel te verzachten. Deze producten zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Ook kun je wanneer u veel last hebt van de koortsblaasjes een pijnstillende aanbrengen (bv. lidocaïne crème).

Bescherm je lippen

Het is bekend dat zonlicht één van de factoren is die een koortslip uit kan lokken. Dus gebruik een speciale zonnebrandcrème en een lippenbalsem met bescherming tegen de zon. Maar ook op bewolkte dagen kunnen uv-stralen door de wolken dringen. Ook op deze dagen is het belangrijk om je lippen te beschermen.

Huisarts

In bijna alle gevallen verdwijnt een koortslip vanzelf. Echter, wanneer er na twee weken nog steeds blaasjes zichtbaar zijn, ga dan even naar je huisarts.

Don’ts bij een koortslip

Zoenen

Wanneer je een koortslip hebt, vermijd zoenen. Ook is het niet verstandig om orale seks te beoefenen, dit om het erg besmettelijke virus geen kans te geven om zich te verspreiden naar andere delen van het lichaam en zo bij je partner genitale zweertjes veroorzaken.

Knuffelen

Knuffel nooit een baby wanneer je een koortslip hebt en zorg dat je extra voorzichtig bent n het contact met ernstig zieken.

Krabben

Krab niet aan je korstjes, maar wacht echt tot deze er vanzelf afvallen.

IJsblokjes

IJsblokjes kunnen door de koeling de pijn heel even verminderen, maar het ijs kan de slijmvliezen van de lip beschadigen en de genezing vertragen.

Alcohol

Het is niet verstandig om wattenschijfjes te besprenkelen met alcohol en hiermee de blaasjes te behandelen zodat ze sneller uitdrogen. Integendeel, alcohol op de beschadigde huid kan de genezing vertragen.

 

Bronnen: Huidarts, Arts en Zorg en Nederlands Huisartsen Genootschap

 

 

Delen:  
2 reacties op “Koortslip: do’s en don’ts
  1. Ik heb veel baat bij de vaseline. Belangrijk is dat het petrolatum bevat. Dit droogt de opkomende uitslag onmiddellijk uit.
    Zelfs als de uitslag er al is helpt het prima. En een stuk voordeliger dan koortslip crème. Sterkte en succes

    Geschreven door Mara op
  2. Ik gebruik tandpasta op de plek, dat prikkelt een beetje maar ben je er op tijd bij en dan verdwijnt het snel.
    Dat doe ik dan meestal als ik niet van huis hoef, het ziet er namelijk wel een beetje raar uit.

    Geschreven door jan op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief