Aften in je mond? Dit kan je er tegen doen

Aften in je mond? Dit kan je er tegen doen

Het blijkt dat 1 op de 5 mensen last heeft van aften. Wanneer je hier last van hebt, dan kan dit behoorlijk pijn doen, helemaal tijdens het eten en drinken. Wat kun je zelf doen tegen aften in je mond?

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine wondjes, blaasjes of zweertjes in je mond. Meestal zitten ze aan de binnenkant van je lippen, wang of onder je tong. Qua grootte hebben ze vaak een doorsnede van zo’n 3 tot 4 millimeter en qua kleur hebben ze een grijswitte of gele kleur met soms een rode rand. Aften kunnen hardnekkig zijn en meerdere keren per jaar terugkomen, meestal tussen de 3 en 6 keer.

Oorzaken van aften

Helaas is de oorzaak waarom aften ontstaan (nog) niet duidelijk. Wel weet men dat er een aantal risicofactoren zijn die het ontstaan ervan vergroten:

 • Lage weerstand, waardoor een besmetting met een virus of bacterie plaats kan vinden
 • Slechte mondhygiëne
 • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Stress
 • Erfelijke aanleg
 • Chronische aandoeningen die je totale conditie aantasten. Denk hierbij aan Coeliakie, Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
 • Wondjes in je mond
 • Droge mond
 • Hormonale veranderingen
 • Als reactie op een bestanddeel in tandpasta (natriumlaurylsulfaat)
 • Sommige medicijnen.

Aften zijn niet besmettelijk.

Aften: kun je ze voorkomen?

Om aften te voorkomen of om uitbreiding tegen te gaan, kun je het beste zorgen voor een goede weerstand. Dit kun je doen door: gezond en gevarieerd te eten met voldoende vitamines en mineralen, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Probeer daarnaast ook zoveel als dat het mogelijk is om stress te vermijden.

Een goede mondhygiëne behoort ook tot de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Poets 2 à 3 keer per dag je tanden voor minimaal 2 minuten met een elektrische tandenborstel. Deze verwijdert meer tandplak dan een handtandenborstel. Ook een jaarlijks bezoek aan de tandarts hoort bij een goede mondhygiëne.

Aften: wat kun je zelf doen?

Wanneer je dan toch een aft hebt, dan is het goed om te weten dat ze in de meeste gevallen spontaan binnen 2 weken verdwijnen. Wanneer je erg veel pijn hebt, dan kun ze zelf behandelen met geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de drogist of apotheek. Dit zijn pijnstillende/verdovende middelen die lidocaïne bevatten. Natuurlijk kun je ook paracetamol nemen tegen de pijn.

Wanneer naar je huisarts?

Gelukkig is het meestal niet nodig om met aften naar je huisarts te gaan. Echter, wanneer je van de volgende punten last hebt, neem dan even contact op met je huisarts.

 • Als de doorsnede van de aft groter is dan een centimeter
 • Op het moment dat je naast de aft ook koorts hebt en je je ziek voelt
 • De aften niet binnen 14 dagen verdwenen zijn.

Je huisarts kan dat kijken of verder onderzoek verstandig is of dat een behandeling met medicijnen de beste keuze is.

 

Bronnen: Leids Universitair Medisch Centrum, Thuisarts en Maag Lever Darm Stichting

Delen:  
17 reacties op “Aften in je mond? Dit kan je er tegen doen
 1. Ik heb helaas ook regelmatig aften in mijn mond die meestal ontstaan op dezelfde plekken, of ze ontstaan spontaan, of nadat ik bijvoorbeeld op de binnenkant van mijn wang heb gebeten. Wat ik gebruik is verse salie. Een paar blaadjes afknippen, even kauwen, en dat tegen de aft drukken met de tong voor een aantal minuten. Het is bacteriedodend en de volgende dag merk je vaak al verschil. Eventueel kan een stukje gember ertegenaan houden ook werken.

  Geschreven door Sjoerd op
  • Een vriendin van mij heeft jaren last gehad van aften en op een dag kwam ik iets tegen op internet die mevrouw nam iedere dag een pil vitamine b hoge dosering 1000ug en bij haar hielp het .
   Toen hebben wij dit ook geprobeerd en tot resultaat dat na enkele weken de aften totaal waren verdwenen en we gebruiken nog steeds de vitamine en ze zijn niet meer terug gekomen.

   Geschreven door Martin op
 2. Gewoon spoelen met lauw water met wat zout
  Werkt prima!

  Geschreven door Djorgio op
  • Dan wel met backing soda (natrium carbonaat)

   Geschreven door ank op
 3. Als je last hebt van aften hebt, raad ik de mensen aan om glutenvrij te gaan eten. Mijn dochter heeft jaren, heelveel last gehad van aften en na een tip van de tandarts heeft ze nu al jaren geen aften meer. Deze tip is succesvol!

  Geschreven door PePe op
 4. Glutenvrij eten, dat is de beste tip die ik iedereen kan geven. Je zal zien, dat je aften niet meer terugkomen.

  Geschreven door Sweet lake. op
 5. Het is onzin dat als je aften hebt. Je weerstand laag is. Ik ken genoeg mensen met obesitas. En die hebben nooit last van welke aft dan ook.

  Geschreven door Jermaine op
 6. Ik heb een spuitflesje gevuld met gewoon witte azijn. Dat spuit ik in mijn mond en merk al heel snel verbetering. Na een paar dagen is de pijn over

  Geschreven door Lotje op
 7. Ik krijg aften door puitmiddelen (antischimmelmiddelen) op fruit, appels met warm water (40 graden) afborstelen helpt. Vooral rond het steeltje afborstelen.

  Geschreven door Cornelis op
  • Fruit altijd goed wassen met lauw water en backing soda! Backing soda is ook goed om je mond dagelijks te spoelen!! Echte aanrader goedkoop en veilig!

   Geschreven door ank op
 8. Heb 2x reactie gehad op aften in mijn mond. Toen het helemaal niet overging bleek ik mondkanker te hebben. Operatie 9 uur

  Geschreven door Anoniem op
  • JEMENEE…DAT IS DAN TOCH SCHRIKKEN! HOOP DAT HET GOED GAAT NU. Dus mensen,als je het niet vertrouwd naar de huisarts er mee!

   Geschreven door ank op
 9. Als kind enorm veel last van gehad. Zo erg dat ik dagenlang nauwelijks eten kon. Inmiddels gelukkig nog maar sporadisch. Het schijn een soort virus te zijn, die weer opduikt als je weerstand laag is. Net als een herpes virus.

  Geschreven door Anneke op
 10. Aften komen meestal door de ziekte van addison biermer ( vitamine b12 deficiëntie) sinds ik injecteer heb ik ze nooit meer gehad. Kijk op de site van het b12 institute te Rotterdam wat die ziekte inhoud.

  Geschreven door Vrouw op
 11. Als kind kreeg ik al pyralvex. Helpt uitstekend

  Geschreven door Maria op
 12. Ik eet sinds 2017 glutenvrij vanwege coeliakie en heb geen aften en andere narigheid in mijn mond meer gehad!

  Geschreven door El Es op
 13. Tanden poetsen met Zendium classic tandpasta!
  Zo simpel is het

  Geschreven door Willy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief