Goedkopere medicijnen

goedkope-medicijnen-20-eur

Medicijnen worden  aanzienlijk goedkoper. De prijs van sommige middelen dalen met 80 tot 90 procent. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid dat zorgverzekeraars sinds drie jaar voeren.

De medicijnen met de laagste prijs worden nog als enige vergoed. Zo kostte de cholestrolverlager simvastatine in 2003 49 euro per doosje. Begin 2008 was dat gezakt naar 8 euro. Inmiddels gaat het voor 1,25 euro over de toonbank. Ook andere medicijnen, zoals omeprazol, metoprolol, paroxetine, tamsulosine en alendrininezuur zijn enorm in prijs gedaald.

Het preferentiebeleid had in eerst weinig effect. Geen enkele producent liet de prijzen dalen, waardoor ook geen marktwerking ontstond. Pas toen een bedrijf met een klein marktaandeel besloot de prijs omlaag te gooien om op die manier de concurrent uit de markt te stoten, is de prijzenoorlog losgebarsten.

Apothekers vrezen de zorgverzekeraars. Voorheen kreeg de apotheker een bonus als een bepaald medicijn werd verstrekt. Apothekersorganisatie KNMP denkt dat de veranderingen leiden tot een flinke financiele tegenvallers voor de apotheek.

7 reacties op “Goedkopere medicijnen
 1. Geachte Mw/Men.
  Mijn vrouw is diabetisch en heeft METOPROLOLSUCCINAAT voorgeschreven gekregen i.p.v. SELOKEEN. omdat dit 77ct (17,14 i.p.v. 1791) goedkoper is.
  De bijsluiter geeft meerdere en andere bestandelen en bijverschijnselen aan dan SELOKEEN. Haar ziektebeeld was ongewijzigd. Mijn vrouw moet dit volgens de zietekostenverzekering accepteren maar wenst niet iets te “slikken” wat ze niet nodig heeft en onnodige nadelen heeft. Wat te Doen?

  Geschreven door S.Oosterveen op
 2. ik gebruikt het medicijn metoprololsuccinaat is dat nou voor diabetisch of voor een hoge bloed druk

  Geschreven door van ede op
 3. wat is metoprololsuccinaat

  Geschreven door van ede op
 4. Bij AH kocht ik 50 stuks paracetamol 500 mg voor 0,99 eurocent.
  Bij de apotheek zijn ze vele malen duurder. Is de kwaliteit van AH wel hetzelfde (en dus ook goed?)

  Geschreven door H.M.Korpel op
 5. Koop paracetamol niet bij Kruitvat of AH, maar in de gewone apotheek. In de goedkope paracetamol zitten andere bestanddelen in.

  Geschreven door veenstra op
 6. Wat is in Nederland de naam van Telenol. Heeft het de zelfde bestanddelen en kun je het gewoon bij de apotheek kopen.

  Geschreven door Boeskooltje op
 7. Tylenol (paracetamol)

  Geschreven door Anoniem1 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief