Dagelijks aan de aspirine?

Aspirine is een goedkoop medicijn wat overal te koop is. Je ziet steeds vaker artikelen over de helende werking van aspirine verschijnen. Is dat kleine pilletje een wondermiddel? Moeten we met elkaar dagelijks aan de aspirine?

De werking van aspirine?

Hoofdpijn, grieperig of flink verkouden? Een aspirine werkt snel als je je niet lekker voelt. 1,7 miljoen mensen slikken zelfs iedere dag een pilletje. Hoe werkt een aspirine nu eigenlijk?

Pijn wordt veroorzaakt door verschillende stoffen die vrijkomen bij beschadigingen in of aan ons lichaam. Als er in je lichaam iets misgaat, wordt er op de pijnplek prostaglandinen aangemaakt. Die prostaglandinen prikkelen de uiteindes van je zenuwen, en die sturen die prikkels via de zenuwbaan, door naar de hersenen. Bij de productie van prostaglandine is het enzym cyclooxygenase (COX) belangrijk. Cyclooxygenase werkt als een versneller voor de omzetting van arachidonzuur naar prostaglandine. Aspirine (acetylsalicylzuur) remt de aanmaak van cyclooxygenase, waardoor er dus minder prostaglandine in het lichaam komt en dat vermindert de afgifte van pijnsignalen aan de hersenen. Zo worden er dus minder pijnsignalen naar onze hersenen gestuurd en voelen we minder pijn.

Ook wanneer je een infectie hebt, dan geven prostaglandinen het slechte nieuws ook weer door naar je hersenen die ervoor zorgen dat het lichaam in actie komt. Je lichaamstemperatuur loopt koortsachtig op en ook hier helpt een aspirientje tegen: de ontstekingsreactie wordt geremd, en je koorts verdwijnt.

De helende werking van aspirine

Door de jaren heen zijn er vele studies gedaan naar de werking van aspirine. Als we alle studies mogen geloven, dan is een aspirine een klein wondermiddel. Wat zijn de conclusies van al deze onderzoeken:

  1. In 1995 stond in de Harvard Health Letter dat „dagelijks aspirinegebruik levens redt”. Onderzoekers melden dat er verschillende onderzoeken over de hele wereld concludeerden dat bijna iedereen die ooit een hartaanval of een beroerte heeft gehad, aan angina lijdt of een bypassoperatie van de kransslagader heeft ondergaan, dagelijks een half tot een heel aspirientje zou moeten innemen, tenzij zij allergisch zijn voor het medicijn.
  2. De Universiteit van Göteborg heeft een onderzoek gedaan met als uitkomst dat het innemen van 1 aspirine per dag de achteruitgang van de hersenen zou vertragen.
  3. Volgens de Danish Cancer Society verlaagt het innemen van aspirine de kans op eierstokkanker.
  4. In een onderzoek wat gepubliceerd is in The Lancet staat dat het gebruik van een aspirine tumorvorming tegen zou gaan.
  5. Volgens wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute zou aspirine mogelijk effectief kunnen zijn bij darmkanker.
  6. Volgens de Amerikaanse Physicians Health Study, waaraan 22.000 gezonde mensen hebben deelgenomen, zorgt acetylsalicylzuur bij volwassenen ervoor dat het risico op het ontstaan van astma vermindert. De wetenschappers vermoeden dat het beschermende effect van acetylsalicylzuur moet worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende werking van het middel, dat ook het ontstekingsproces in de bronchiën remt.

Dit zijn prachtige conclusies echter voor veel van deze onderzoeken staat vast dat de precieze werking nog niet helemaal duidelijk is en dat er nog veel meer onderzoek nodig is.

Koorstverlagend, ontstekingsremmend en bloedverdunnend

Wat we wel weten is dat aspirine een koortsverlagende werking heeft. Aspirine beïnvloedt namelijk de “thermostaat” in de hersenen, door het remmen van de aanmaak van het enzym cyclooxygenase (COX). Dit enzym is weer belangrijk bij de aanmaak van het hormoon prostaglandine. Prostaglandine beïnvloedt ook de thermostaat in de hersenen, maar “zet ‘m juist warmer”. Door de aanmaak van het enzym te remmen, wordt er minder prostaglandine aangemaakt en wordt de thermostaat niet meer “opgestookt”. De lichaamstemperatuur zal dan weer gaan dalen. Daarnaast heeft aspirine een ontstekingsremmend effect.

Aspirine is een bloedverdunner, en is daardoor effectief om hart- en vaatziektes te voorkomen. Hart- en vaatziektes ontstaan doordat de bloedvaten (gedeeltelijk) dicht zijn, door bijvoorbeeld een bloedpropje. Aspirine heeft als effect dat het bloed verdund, en daardoor zal er minder snel een ader of een slagader dicht komen te zitten bij het gebruik van aspirine.

Allemaal dagelijks aan de aspirine?

Vooralsnog raden wetenschappers het niet aan om iedere dag aspirine te slikken vanwege het feit dat het nog niet duidelijk is wat de ideale dosering is. Daarnaast heeft het met grote regelmaat slikken van aspirine ook bijwerkingen, zoals dat het bij sommige mensen bloedingen veroorzaakt. Maar er zijn nog meer potentiële complicaties, waaronder allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor aspirine. Ook hierdoor is het dagelijks gebruik van aspirine niet voor iedereen aan te raden. Het gebruik van aspirine wordt afgeraden voor:

  • Maagpatiënten die bij eerder gebruik maagpijn kregen.
  • Mensen met een maag-/darmzweer of bloedingen.
  • Personen die overgevoelig zijn voor salicylzuurverbindingen.
  • Mensen met leveraandoeningen.
  • Patiënten met ernstige nierklachten.
  • Patiënten met neiging tot bloeden of stollingsstoornissen (zoals hemofilie en hypoprotrombinemie) of die te weinig bloedplaatjes hebben.
  • Wanneer mensen met antistollingsmiddelen worden behandeld.

Tevens wordt het risico op een hersenbloeding, op maagdarmbloedingen en op bloedarmoede verhoogd. Ook zonder voorgaande klachten.

Wie zou wel secundair preventief aspirine kunnen slikken?

  • Mensen met een hartkwaal of met vernauwde halsslagaders.
  • Mensen die een trombotische beroerte of een TIA gehad.
  • Mannen ouder dan vijftig jaar die op één of meer van de volgende risicofactoren ja moet antwoorden: roken, hoge bloeddruk, diabetes, laag HDL-cholesterolgehalte, ernstige vetzucht, zwaar drinken, het in de familie voorkomen van een hart- en vaatziekte op jonge leeftijd (hartaanval vóór het 55ste levensjaar) of van een beroerte, en een zittend leven.
  • Voor vrouwen boven de vijftig met twee of meer van bovengenoemde risicofactoren.

Overleg altijd met je huisarts voordat je eventueel begint met het preventief slikken van aspirine gezien de nadelen en bijwerkingen zoals maagirritatie en (hersen)bloedingen.

Conclusie

Wanneer je bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, menstruatieklachten of koorts hebt, dan is een aspirine een perfect medicijn om je snel beter te voelen. Het elke dag slikken van pijnstillers moet je alleen in overleg met je huisarts doen, omdat er wel een gegronde reden voor moet zijn. In principe hebben ook gezonde ouderen geen baat bij het dagelijks slikken van een aspirientje

 

Bronnen: UMC Utrecht, NRC

Delen:  
4 reacties op “Dagelijks aan de aspirine?
  1. Nu inmiddels ook in het nieuws, aspirine tandbederf kan tegengaan.
    Nu nog kijken hoe ze het kunnen toe dienen op de tanden zodat het ook blijft zitten en zijn werking doet.

    Geschreven door sas op
  2. gebruik elke dag 1/2 paracetamol. voel me er prima bij.
    vraag: kan dit kwaad?

    • Paracetamol is niet ontstekend remmend en niet bloedverdunnend.

      Geschreven door Anoniem op
  3. a aspirine a day keeps the dokter away.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief