Weer tijd voor de griepprik

Tussen half oktober en half november krijgen jaarlijks ongeveer 3,7 miljoen mensen in Nederland de griepprik. De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen (influenza). Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een uitnodiging voor de griepprik.

Wat is de doelgroep?

De griepprik wordt aanbevolen voor:

 • Personen ouder dan 60 jaar.
 • Mensen die last hebben van longziekten, diabetes en patiënten met chronische ziekten.
 • Patiënten met een nieraandoening.
 • Mensen die een verminderde weerstand hebben.
 • Verstandelijk gehandicapten die in een instelling wonen.

Griep (influenza) is de meest onderschatte ziekte die er is.

Griepprik voor zwangere vrouwen

De griepprik is veilig voor de zwangere vrouw en haar kindje. Wanneer je zwanger bent en je behoort tot de doelgroep met een bepaalde medische aandoening, dan ontvang je een uitnodiging voor de griepprik. Deze groep heeft namelijk een groter risico om ernstig ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij het advies om de griepprik te halen.

Dat geldt ook voor vrouwen die net bevallen zijn en voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor deze groep is de griepprik veilig.

Gezonde zwangere vrouwen hebben geen verhoogde kans om ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij geen uitnodiging voor de gratis griepprik.

Symptomen van griep

De meest bekende symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Als deze klachten ernstiger worden neem dan contact op met uw huisarts. Vaak worden de symptomen van griep en van verkoudheid met elkaar verward.

Behandeling van griep

Het beste advies is om veel te drinken, voldoende rust te nemen, en kleed u goed warm aan. Helaas zijn er nog geen geneesmiddelen die griep kunnen genezen. U kunt deelnemen aan de Grotegriepmeting.

Bronnen: rivm.nl

Delen:  
9 reacties op “Weer tijd voor de griepprik
 1. Een grieppandemie is een wereldwijde uitbraak van griep, veroorzaakt door een nieuw of onbekend virus waar niemand nog weerstand tegen heeft en waar niet direct een medicijn tegen is. Wetenschappers schatten de kans groot in dat er een grieppandemie gaat uitbreken. De vraag is niet of, maar wanneer. Ook Nederland zal getroffen kunnen worden.

  Hier vind u antwoord op uw vragen over een eventuele grieppandemie:

  http://www.minvws.nl/dossiers/grieppandemie/voor-iedereen/default.asp

  Geschreven door Anoniem op
 2. Op 1 november start voor de zesde keer de Grote Griepmeting. Met uw hulp kan de verspreiding van griep en verkoudheid gedurende het seizoen in kaart worden gebracht. De meting duurt tot 1 mei 2009. Het kost u wekelijks slechts een minuut om via de e-mail uw gezondheidstoestand anoniem door te geven.

  https://web.archive.org/web/20181003144246/https://www.degrotegriepmeting.nl/

  Geschreven door Anoniem op
 3. het blijkt dat veel 60-plussers de griepprik niet nemen. dat is toch onverstandig. De minister adviseert dit wel te doen.

  Geschreven door Marc op
 4. Ik ben nu 61 en ben van plan binnen 2 dagen deze prik bij de huisarts te halen. Het is nu ook vanaf 60 jaar gratis en ik laat die prik in mijn rechter bovenbil zetten, want een naald recht in mijn bovenarm….ggrrrr… zie ik helemaal niet zitten.

  Geschreven door azalaia op
 5. waarom is het onverstandig om de griepprik niet te nemen? Daar ben ik het helemaal niet mee eens.
  veel mensen worden juist ziek na zo’n prik.
  Mijn man en ik hoeven hem ook niet en mijn oude moeder is na haar 1e griepprik zo ziek geweest dat ze hem ook nooit meer wil.

  Geschreven door brenda op
 6. Voor volwassenen met een chronische ziekte en 60-plussers kan griep ernstige gevolgen hebben. Als de griep heerst, worden in Nederland gemiddeld 20 duizend mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege de gevolgen van griep. Jaarlijks overlijden gemiddeld tweehonderd tot duizend mensen aan de gevolgen van griep, vooral ouderen.

  De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals longontsteking en verergering van uw eigen ziekte (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

  Zie: http://www.rivm.nl/griepprik/waarom_griepprik/

  Geschreven door Marc op
 7. Ik krijg al sinds ik 4 jaar oud ben de griepprik, omdat ik last heb van een chronische ziekte. bij mij werkt de griepprik wel, omdat hij er juist voor zorgt dat ik redelijk de winter door kom, zonder constand op een bed met griep te moeten liggen. Ik heb zelf ook een keertje gehad dat ik ziek werd van de griepprik, maar dit komt door de antistoffen die je in je lichaam krijgt gespoten (is mij verteld) Ik snap wel dat het voor sommige mensen toch wel een beetje angstig is om hem te halen, maar ik heb er alleen maar baat bij en wil hem eigenlijk wel alle ‘oudere’ mensen hem aanraden. (al blijft het raar, tussen alle maal oudere mensen als 16 jarig meisje een griepprik halen)

  Geschreven door amanda op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief