Wat helpt tegen buikpijn?

Buikpijn is iets waar veel mensen last van hebben en kan erg vervelend zijn. Buikpijn is een symptoom van veel verschillende maag- en darmklachten. Wat kun je doen om buikpijn te voorkomen of te verlichten.

Wat is buikpijn?

De buik is het gebied dat direct onder de ribbenkast begint en bij de schaamstreek en de liezen stopt. Wanneer je in dat gebied pijn hebt, dan spreken we van buikpijn. Buikpijn is geen aandoening op zich maar een symptoom van veel verschillende aandoeningen.

Oorzaken van buikpijn

De buikholte bevat een groot aantal verschillende organen. En buikpijn kan dan ook veel verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen is de oorzaak van buikpijn niet ernstig. Een aantal oorzaken van buikpijn zijn:

 • Een voedselvergiftiging, iets verkeerds gegeten of een verstopping kan een krampachtige pijn in de buik veroorzaken. Bij buikpijn door verstopping is het goed om voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag), vezelrijk te eten en veel te bewegen (wandelen, fietsen, sport).
 • Buikpijn met diarree en misselijkheid komt meestal door een darmvirus. Zo’n buikgriep duurt meestal een dag of drie. Het advies aan kleine kinderen en ouderen is, omdat ze gemakkelijk kunnen uitdrogen, om regelmatig te drinken.
 • Een zeurende, heftige buikpijn rechtsonder in de buik kan wijzen op blindedarmontsteking. Een blindedarmontsteking betreft meestal een bacteriële infectie van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm. Soms wordt een ontsteking van de appendix pas laat opgemerkt, waardoor deze met spoed verwijderd moet worden.
 • Bij maagklachten is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Eet niet te vet en neem eet kleine hoeveelheden. Vermijd het om de laatste twee uur voor het slapen gaan te eten. Eet daarnaast vezelrijk en probeer alcohol, koolzuurhoudende drank, sterke thee en koffie te mijden.
 • Een brandende pijn boven in het midden van de buik kan komen door bijvoorbeeld een maagzweer.
 • Pijn in de onderbuik, en eventueel ook in de onderrug, kan een oorzaak zijn van menstruatie of een blaasontsteking. Als de pijn door blaasontsteking aanhoudt, kan de ontsteking zich mogelijk uitbreiden tot een nierbekkenontsteking.
 • Een koliekpijn (dat is een kortdurende hevige krampende pijn in de buik die in aanvallen optreedt), rechtsboven in de buik wordt vaak veroorzaakt door galstenen. Galstenen en nierstenen kunnen hevige, stekende pijn in de onderbuik veroorzaken.

Wat helpt tegen buikpijn?

 • Let op je voeding
  Je darmen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Door een prikkeling van de darmen kunnen ze buikpijn, buikkrampen of andere darmklachten veroorzaken. Op welke voedingsmiddelen je darmen zo reageren dat is een kwestie van uitproberen. Je kunt letten op de volgende voedingsmiddelen: suiker, zuivelproducten (voor sommige mensen lastig te verteren of er kan zelfs sprake zijn van lactose-intolerantie), granen en zaden (sommige mensen zijn overgevoeligheid voor granen of hebben een glutenintolerantie (coeliakie)). Daarnaast is het goed om veel groenten te eten omdat deze veel vezels bevatten die de darmen stimuleren.
 • Voldoende drinken
  Niet alleen voedsel, maar ook drinken is erg belangrijk. Vooral het drinken van voldoende water. Met ongeveer anderhalf tot twee liter per dag en voldoende beweging daarnaast, zit je al snel goed. Vocht binnenkrijgen is erg belangrijk om verstoppingen tegen te gaan.
 • Je buik warm houden
  Wanneer je buikpijn of buikkrampen hebt, kan warmte je pijn verzachten. Dus leg een warme kruik op je buik of neem een warm bad. Door jezelf lekker onder te dompelen in warm water verbeter je je bloedsomloop en ontspan je je spieren. Zo voel je al snel minder pijn in je buik.
 • Masseer je buik
  Soms zijn buikpijn of buikkrampen het gevolg van samengetrokken of verkrampte spieren. Een buikmassage kan dan de buikpijn verminderen. Door licht te drukken op de pijnlijke plek stimuleer je de bloedsomloop in je buik en maak je ook je buikspieren los. Zorg voor zachte bewegingen rondom de pijnlijke plekken en masseer ook de rest van de buik. Maak hierbij gebruik van een lekkere massageolie.
 • Kruiden tegen buikpijn
  Er bestaan een aantal kruiden die kunnen helpen om buikpijn en andere soorten darmklachten te verminderen. Zo zijn er kruiden die licht laxerend werken, er zijn kruiden die krampen verminderen en pijnstillend werken. Kamillebloem bijvoorbeeld kan verlichting geven bij maagkrampen en diarree. Zoethoutwortel kan je maag en darmen tot rust brengen, en dat wordt soms zelfs gebruikt na een voedselvergiftiging. Deze kruiden zijn ook verwerkt in sommige kruidengeneesmiddelen.
 • Maak een wandeling na de maaltijd
  Lichaamsbeweging zorgt voor een goede doorbloeding en beweging in de darmen. Met een korte wandeling na de maaltijd stimuleer je de spijsvertering en kun je buikpijn of andere darmklachten eventueel voorkomen.
 • Medicijnen tegen buikpijn
  Paracetamol werkt prima tegen buikpijn. Tegen maagpijn werken maagzuurremmers of maagzuurbinders goed. Heb je onderbuikspijn als gevolg van een blaasontsteking? Dan zal de huisarts een antibioticakuur van een paar dagen voorschrijven.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer je buikpijn erger wordt of maar niet weggaat. Daarnaast zijn symptomen als koorts, buikpijn rechts in je onderbuik, bloed in de ontlasting en of urine een reden om een afspraak te maken met de huisarts.

 

Bronnen: Medicinfo.nl, WebMD en buiklijninformatie.nl

40 reacties op “Wat helpt tegen buikpijn?
 1. Ik heb kort na de maaltijd zoals brood of warme maaltijd vanaf ca een kwartier tot een uur last van een beetje misselijk gevoel. Het is geen pijnlijk gevoel alleen erg vervelend. Drukken op de maagstreek doet geen pijn .
  Het vreemde is dat “Chinees “eten weinig hinder geeft.
  Vr gr, Peter

  Geschreven door Peter Haaswijk op
  • Helpt een wormenkuur misschien. Klinkt raar maar kijk eens bij het middel mebendazol.

   Geschreven door Steven op
   • Je kan ok een kruik oo je buik leggen

    Geschreven door Anoniem op
    • Ja dat is heel kijn maseren helpt daarbij ook erg

     Geschreven door Essie op
    • Hoe warm moet die kruik zijn dan?

     Want heb van alles geprobeerd maar hoe warm moet de kruik zijn?

     Met Vriendelijke Groet,
     Kaylee

     Geschreven door Kaylee op
     • Nou… kokend heet water moet het zijn

      Geschreven door Anoniem op
 2. mijn maag wordt niet goed en te langzaamontledigd gevolg buikpijn waterige ontlasting als ik iets eet 2 minuten later ontlasting

  Geschreven door jos jacobs op
  • Het helpt niet

   Geschreven door Pimla pomla op
   • Wel

    Geschreven door Anoniem op
   • Niet waar je gebruikt het aanwijzing fout mishien?

    Geschreven door captain prais op
    • Hďmu

     Geschreven door Anoniem op
 3. het zou kunnen dat je last hebt van obstipatie.
  Ga met de klachten naar de huisarts…

  Geschreven door Tandor op
 4. Hallo, ik heb heel vaak maag klachten en moet er soms op de grond gaan liggen omdat het zo pijn doet! Weet iemand wat ik hier mee moet doen?

  Geschreven door Stan op
 5. Je zou met de klachten naar de huisarts kunnen gaan…

  Geschreven door Tandor op
 6. Geschreven door Anna goris op
  • buik pijn is niet iets leuks daarom moet je warme duikje nemen of parecentamol.

   Geschreven door gokce op
   • ja, je hebt gelijk

    Geschreven door sterre van den hart op
   • soms komt het ook door spanning

    Geschreven door anonieme lola op
   • Hallo, als ik u was zou ik naar de dokter gaan en vragen voor verwijzing naar het ziekenhuis

    Geschreven door Anoniem op
 7. ik heb al een paar dagen buikpijn. vooral na het warme eten. wat moet ik doen?

  Geschreven door anoniem op
 8. Als ik een warme maaltijd eet dan hb ik diarree en stevige buikpijn

  Geschreven door Anoniem op
 9. Huisarts gaan

  Geschreven door Dr. op
 10. Wandelen helpt ook

  Geschreven door Dr. op
 11. Ik masseer mijn buik elke seconde en ik ben al 12 dagen ziek(buikpijn).

  Geschreven door Mr. op
 12. Ik heb een paar dagen laat van buikpijn

  Geschreven door joriskusters op
  • Geschreven door J op
 13. Mijnbuikpijn gaat met NIETS over ! Ik zoek mij half suf naar een oplossing op het internet . Aan mijn huisarts heb ik niets . Die schrijft mij medicijnen voor waar ik er geconstipeerd van wordt . Gevolg , nog meer buikpijn . Ben al van huisarts verandert om die reden . Allemaal hetzelfde ! Heb PDS . Volg een darmsparend dieet . Neem de beste pre en probiotica , het helpt eventjes . De meeste tijd lig ik met erge buikpijn die mij ook nog een rug pijn geeft te kreperen in de zetel ! Leuk leven heb ik !!

  Geschreven door Lucy op
  • Probeer eens Kijimea bij mij na vele onder zoeken en veel last van van buikpijn en veel op mijn eten letten hulp niets . Nu na een paar weken Kijimea gebruikt te hebben zijn al mijn klachten weg. Kan weer alles eten. Je moet het bij de apotheek bestellen. Niet goed koop maar ik heb mijn vroegere leventje weer terug

   Geschreven door Jacqueline op
  • Ik heb precies hetzelfde. Ik ben vorige week naar een natuurgeneeskundige geweest. Ik geloofde hier nooit in, maar ik heb hierna nog geen last meer gehad. Eerst heeft ze accupunctuur gedaan en later heeft ze kruiden voorgeschreven. Deze neem ik nu en zoals het nu lijkt werkt het! Een echte aanrader.

   Geschreven door Manon op
 14. Ik had veel peper gegeten maar ik had geen last nu heb ik 5 dagen last van buikpijn en soms ga ik vaak naar de wc

  Geschreven door Anoniem op
 15. Ik heb de laatste tijd veel last van buikpijn,rugpijn,hoofdpijn en koude rillingen uit het niets en dan weer bloed heet
  Ik ben al vaak naar de huisarts gegaan maar die kan het probleem ook niet vinden.
  Daar naast ben ik ook altijd moe waardoor ik vaak in slaap val en een heel suf gevoel hebt in mn lichaam.
  Ook heb ik astma heeft dat er miss iets mee temaken?

  Geschreven door Destiny op
  • Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Ga toch terug naar de huisarts. Vraag om een bloedonderzoek.

   Geschreven door Tandor op
  • Misschien word je bijna ongesteld

   Geschreven door Ilias op de beat op
  • Misschien dat je te weinig ijzer in je lichaam hebt

   Geschreven door Scd223 op
 16. Ik had laatst last van een verstopping, ik kon niet voor 20 minuten rondlopen en kon maar een trap naar beneden, ik zou snel naar de huisarts gaan voor dit soort klachten, -Josephine

  (Bij mij is de buikpijn nu weg)

  Geschreven door Josephine op
 17. Ik heb vaak last aan mijn buik en ik weet soms niet wat ik eraan kan doen kunnen jullie mij helpen🤢🤢😷

  Geschreven door Anoniem op
 18. hallo goedenavond met z.kaya ik heb ook heel lang last van buikpijn wat kan ik er aan doen maar ik heb al weer een afspraak gemaakt met de huisarts op 25 januari 2018 ga ik weer terug want de zeurende pijn gaat niet weg hebben jullie voor mij een betere idee dank je wel en een fijne avond alvast dank u wel fijn weekend.

  Geschreven door z.kaya op
 19. het komt soms ook door stress

  Geschreven door anonieme lola op
 20. Hoi ik vaak last als er kou op mijn buik komt wat kan ik doen

  Geschreven door Nova op
 21. Zorg dat je warm genoeg aangekleed bent

  Geschreven door Caroline op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief