Opgezette buik: wanneer naar de huisarts?

Opgezette buik: mogelijke oorzaken

Een opgezette buik is in de meeste gevallen geen reden tot paniek, vaak is er iets onschuldigs aan de hand. Zorg wel dat je de oorzaak ervan aanpakt. Wat zijn mogelijke oorzaken van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel en wanneer moet je naar je huisarts?

Oorzaken opgezette buik

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Winderigheid

In ons maag- en darmstelsel is er altijd een hoeveelheid gas aanwezig. Echter, een ophoping van gas in de maag en darmen kan ontstaan na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Denk hierbij aan: koolzuurhoudende dranken, zuivel, bonen of bepaalde koolsoorten. Ook te veel luchtslikken, zoals onder andere bij spanning, stress, roken, te snel eten of drinken kan winderigheid veroorzaken.

Indigestie

Bij indigestie heb je een probleem met je spijsvertering en dat uit zich vaak in maagklachten en een opgezette buik. Je kunt dit krijgen door te veel te eten, overmatig alcoholgebruik, medicijnen die de maag irriteren of een lichte maaginfectie. Indigestie komt vrij vaak voor. Zo treft het ongeveer 1 op de 5 personen.

Bacteriële overgroei van de dunne darm

Deze aandoening ontstaat wanneer een klep tussen de dikke en de dunne darm niet goed werkt, waardoor bacteriën uit die dikke darm in de dunne darm terechtkomen. Deze bacteriën uit de dikke darm verdringen de bacteriën in de dunne darm en het natuurlijke evenwicht van bacteriën wordt verstoord. Hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen in die dunne darm verslechterd. Mogelijke symptomen van deze bacteriële overgroei in de dunne darm kunnen zijn: opgezette buik, diarree, problemen met je vertering en met de opname van voedingsstoffen. Wanneer dit chronisch is, dan kan dit zelfs leiden tot gewichtsverlies of zelfs osteoporose.

Vocht vasthouden

Je lichaam kan meer vocht vasthouden door bijvoorbeeld: zout voedsel, veranderingen in de hormoonspiegels. Een chronisch opgezette buik door het vasthouden van vocht kan een reden zijn om naar je arts te gaan. Mogelijk ernstige oorzaken kunnen namelijk zijn: leverfalen, nierfalen of diabetes.

Lactose-intolerantie

Wanneer je een lactose-intolerantie hebt, dan maakt je lichaam onvoldoende lactase aan. Hierdoor heeft je lichaam moeite om suiker in melkproducten te verteren. Je kunt deze voedselintolerantie herkennen aan: vage buikpijn, winderigheid, buikkrampen, diarree en een opgezette buik.

Coeliakie

Wanneer je lichaam overgevoelig is voor gluten, dan heb je coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waardoor allerlei buikklachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan: diarree of juist verstopping, stinkende ontlasting, buikpijn en een opgezette buik. Deze symptomen verdwijnen weer als je het voedingsmiddel elimineert.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in je spijsverteringskanaal, waarvan de exacte oorzaak nog niet bekend is. Wel weten we dat het een auto-immuunziekte is, waarbij diarree, buikpijn, verminderde weerstand en een opgezette buik mogelijke symptomen kunnen zijn.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een veelvoorkomende chronische darmaandoening, waarbij de darmen of te veel of te weinig bewegingen maken. Hierdoor kunnen diarree of verstopping ontstaan. Naast deze klachten heeft iemand vaak ook last van buikpijn, winderigheid en een opgezette buik.

Gastroparese

Gastroparese is een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd, doordat de zenuwen die de maagbeweging regelen niet goed werken. Deze aandoening heeft verschillende oorzaken, waaronder diabetes I en II of een traag werkende schildklier. Symptomen die hierbij kunnen horen zijn: misselijkheid, braken, buikpijn en een opgezette buik.

Gynaecologische aandoeningen

Een opgezette buik wordt niet altijd veroorzaakt door de maag of darmen. Ook je baarmoeder en eierstokken kunnen hier een rol in spelen. Zo kunnen gynaecologische problemen, zoals de menstruatie, menopauze of endometriose een opgezette buik veroorzaken.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je zo nu en dan een opgezette buik hebt, dan is er vaak niets aan de hand. Echter, wanneer dit samengaat met andere klachten waaronder: koorts, hevige buikpijn, overgeven, diarree, gewichtsverlies of bloed bij je ontlasting ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan kijken wat de oorzaak is.

 

Bronnen: Darmklachten, Zorgwijzer en Medical News Today

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief