Hoe krijg je gezonde darmen?

Hoe krijg je gezonde darmen?

Gezonde darmen blijken de sleutel te zijn tot een gezonde geest in een gezond lichaam. Dus hoe krijg je gezonde darmen?

Gezonde darmen zijn belangrijk

Je darmen zijn erg belangrijk voor een gezond lichaam. Natuurlijk vervullen ze een essentiële rol in het verteren van voedsel en opnemen van voedingsstoffen, maar ze vormen ook een belangrijk deel van je immuunsysteem en beschermen tegen ziektes. Daarnaast zijn ze ook nog eens een belangrijke adviseur van ons brein en hebben daarmee zelfs invloed op onze gevoelens.

Hoe krijg je gezonde darmen?

Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen worden je darmen geactiveerd. Aan de andere kant geldt dat wanneer je (te) weinig beweegt, dat je darmen lui worden. Sommigen zullen dit herkennen; wanneer je op vakantie minder beweegt dan kun je vaak minder goed naar het toilet. Door zelf te bewegen, bewegen je darmen mee. Dit alles zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter kunnen worden opgenomen en afgegeven. Naast dit alles verbetert bewegen dus ook je stoelgang.

Eet meer vezels

Dat vezels goed voor je darmen zijn dat weten we allemaal. Maar wist je dat er verschillende soorten vezels zijn. Je hebt namelijk fermenteerbare- en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels voeden de goede bacteriën in je darmen en worden ook wel prebiotica genoemd. Bonen, bananen, prei, uien, muesli, haver, gerst, brood, pasta en aardappels bevatten deze soort vezels.

Niet-fermenteerbare vezels maken je darminhoud groter, waardoor de darmen bewegelijker worden. Dat zorgt dan weer voor een soepelere stoelgang. Niet-fermenteerbare vezels vind je bijvoorbeeld in tarwe, groenten, erwten, kool en appels.

Het advies is om ongeveer 35 gram vezels per dag te eten. Dat komt grofweg neer op twee stukken fruit per dag, aangevuld met een flinke portie groenten bij je avondeten.

Drink voldoende water

Naast vezels is het erg belangrijk om voldoende water te drinken. Water zorgt er namelijk voor dat de vezels het vocht op kunnen nemen in je dikke darm, waardoor je ontlasting soepel wordt en je stoelgang gemakkelijk gaat.

Aandrang niet te vaak negeren

Natuurlijk is het soms nodig om de aandrang om naar het toilet te gaan te negeren. Echter, stel je toiletbezoek zeker niet te vaak uit. Het is namelijk mogelijk dat je stoelgangreflex daar zwakker van wordt. Hierdoor voel je minder goed aan wanneer je echt naar het toilet moet. Het gevolg hiervan is dat je last kunt krijgen van constipatie.

Verminderen van stress

Stress kan ook op je darmen slaan en dat is niet zo vreemd, want je hersenen staan constant in verbinding met je darmen. In stressvolle situaties kan dit tot uiting komen in verstopping, omdat je maag en dunne darm bij stress situaties over gaan in de ruststand. Ook kun je last krijgen van krampen of diarree.

Voldoende slapen

Het autonome zenuwstelsel dat onze darmen aanstuurt functioneert veel beter wanneer je voldoende slaapt. Tijdens het slapen zijn je darmen actiever, omdat er dan weinig energie naar andere lichaamsfuncties gaat. Dat is ook de verklaring waarom veel mensen vaak in de ochtend naar het toilet moeten.

Wanneer naar je huisarts?

Heb jij last van aanhoudende pijn of darmklachten? Of merk je ineens een groot verschil in de structuur of frequentie van je stoelgang? Maar ook wanneer je je zorgen maakt, maak dan even een afspraak bij je huisarts.

 

Bronnen: Darmgezondheid en Maag Lever Darm Stichting

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief