Tips tegen brandend maagzuur

Tips tegen brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of van zure oprispingen. Een branderige pijn die start in de borstkas en uitstraalt naar de keel, met soms als gevolg een zeer vieze smaak in de mond.

Oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur ontstaat doordat het maagzuur in de slokdarm terecht komt en wanneer dit incidenteel na een zware maaltijd is, dan is er niet aan de hand. Echter, bij sommige mensen komt brandend maagzuur regelmatig terug. Bij één op de vijf Nederlanders is dit het geval. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Middenrifsbreukje

Bij een middenrifsbreukje is de opening, waar de slokdarm doorheen loopt te groot. Hierdoor komt een deel van de maag in de borstholte te liggen waardoor de sluitspier niet goed meer kan functioneren en open gaat staan, en zo kan het zuur uit de maag de slokdarm inkomen.

Slecht sluitende slokdarmspier

Een slecht sluitende slokdarmspier kan bijvoorbeeld ontstaan door druk op de buik. Denk aan overgewicht, zwangerschap maar ook aan verstopping. Hierdoor ontstaat er extra druk op de buikholte waardoor de inhoud van de maag omhoog geduwd wordt en het zuur stroomt dan makkelijker terug naar de slokdarm.

Voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook de oorzaak zijn. Voedingsmiddelen zoals chocolade, pepermunt maar ook alcohol en nicotine kunnen er voor zorgen dat de slokdarmsluitspier verslapt en daardoor minder goed sluit.

Tips bij brandend maagzuur

Enkele tips die de klachten, veroorzaakt door het brandend maagzuur, kunnen verlichten zijn:

  • Vezelrijk eten. Door vezelrijk (groenten, fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten), te eten kunt u wellicht verstopping voorkomen of verminderen. Wanneer u dit combineert met voldoende drinken (1 ½ tot 2 liter vocht) dan wordt het risico op een verstopping kleiner.
  • Stoppen met roken.
  • Niet te vet en te veel eten; u krijgt namelijk eerder last van brandend maagzuur wanneer de maag heel vol zit, en een vette maaltijd blijft lang in de maag “zitten”. Het is beter om verspreid over de dag meerdere keren een kleinere maaltijd te eten.
  • Beperk het drinken van koolzuurhoudende drankjes, citrussappen en alcohol en beperk het eten van scherpen kruiden, pepermunt en chocolade.
  • Vermijd knellende kleding. Het is beter om rond de maag niet al te strakke kleding te dragen, omdat knellende kleding de druk op de maag vergroot waardoor de inhoud van de maag omhoog geduwd kan worden.
  • Indien u overgewicht heeft dan is afvallen raadzaam.

Dit zijn gewoontes en leefpatronen die u moet veranderen en dat is nooit een gemakkelijke opgave. Indien u van brandend maagzuur frequent last blijft houden dan is het aan te raden een afspraak te maken bij uw huisarts. Deze kan u, naast bovenstaande tips, medicijnen voorschrijven. Wanneer geen van dit werkt dan zijn er wellicht aanvullende onderzoeken nodig. Er is bijna altijd wat aan brandend maagzuur te doen.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, St. Antonius Ziekenhuis

Delen:  
reactie op “Tips tegen brandend maagzuur
  1. Ik kom er niet van af reflux klachten heb het al 11 jaar word er gek van 2008 nissen fundo plucatie gehad geen resultaat 2017 ook nissen fundo plucatie geen resultaat word zo erg dat mijn longen worden aan getatst piepende adenhaling k etterende ademhaling nog een derxe operatie aanvragen

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief