Het belang van gezonde darmen

Het belang van gezonde darmen

Darmen, wat weten we er eigenlijk van? Het is een orgaan van ongeveer 7 meter lang dat ons voedsel verteert en vitamines en mineralen uit het voedsel trekt. Maar die ettelijke meters in ons lichaam moeten wel goed worden onderhouden.

Wanneer we dat niet doen is de lijst aan welvaartziektes lang van: een verzwakking van het immuunsysteem, prikkelbare darm syndroom, vage buikklachten, oververmoeidheid, lusteloosheid, depressie en andere psychische problemen.

Gezonde voeding

Dus wanneer we goed voor ons zelf willen zorgen, dan moeten we goed voor onze darmen zorgen en moeten we gezond en gevarieerd eten. Dus matigen met suikers en vet en voldoende groente en fruit. Nu weten we dat allemaal wel, maar in de praktijk is het niet zo makkelijk om alles goed te doen. Bijvoorbeeld vezels, vezels zijn voor onze darmen erg belangrijk. Want die vezels zorgen ervoor dat de darmflora gezond blijft. Die zorgen weer voor een gezonde peristaltische werking van onze darmen. Wat onder andere zorgt voor een gezonde soepele ontlasting. Echter, een groot deel van de bevolking denkt dat ze voldoende vezels per dag binnen krijgt. Niets is minder waar nu het blijkt namelijk dat slecht 10% voldoende vezels binnen krijgt. Volgens cijfers van de Maag Lever Darm Stichting zouden mannen minimaal 40 gram vezels moeten binnenkrijgen en vrouwen minimaal 30 gram.

Beweging

Door te sporten zal je hartslag verhogen net als je energieverbruik. Hierdoor val je af maar ook de darmen gaan hierdoor harder werken. Dat harde werken is positief voor de darmen; ze worden er gezonder van en het komt ook de stoelgang ten goede.

Huid

Wat je misschien niet wist, maar wanneer je darmen niet gezond zijn dan kun je dat terugzien aan je huid. Gezonde darmen nemen ook de voedingsstoffen op om je gezond te houden en dat reflecteert onze huid dan direct weer. Je huid is gaaf en de teint gezonder.

Immuunsysteem

De darmen zijn bezaaid met gespecialiseerde immuuncellen, die alles wat naar binnen wil grondig controleert. Men gaat er vanuit dat ongeveer 70% van ons immuunsysteem in onze darm zetelt! Dus een gezonde darmflora zorgt voor een beter immuunsysteem!

 

Bronnen: MLDS en Darmgezondheid

Delen:  
2 reacties op “Het belang van gezonde darmen
  1. L.S.

    Is het gebruik van probioticatica aan te bevelen?

    Dank.

    Geschreven door Gladys op
  2. Het kan hekpen de darmflora te herstellen op op peil te houden

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief