Bisfenol A verhoogt risico op astma

De chemische stof bisfenol A (BPA) die onder andere wordt toegevoegd aan blikjes en flesjes om corrosie te voorkomen wordt in verband gebracht met astma bij kinderen.
De studie van de Mailman School of Public Health suggereert dat bisfenol A (BPA) het risico op astma verhoogd. Het is de eerste keer dan BPA in verband wordt gebracht met astma. Eerder werd BPA al in verband gebracht met kanker, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
De resultaten van de studie worden in de maart editie van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology gepubliceerd.

BPA
Onderzoeker Kathleen Donohue en haar team analyseerden BPA niveaus in de urine van 568 vrouwen tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Ook werden bij de kinderen op 3-, 4-, en 7-jarige leeftijd urinemonsters afgenomen om de hoeveelheid BPA vast te stellen.

Meer dan 90 procent van de kinderen hadden op alle drie de tijdstippen in de studie detecteerbare niveaus van BPA in hun lichaam. Maar volgens Donohue betekent dit niet dat deze kinderen allemaal astma zullen ontwikkelen, het risico is echter wel hoger. “Roken verhoogt ook het risico op longkanker, maar niet iedereen die rookt krijgt daadwerkelijk longkanker.”

BPA is een controversiële stof die veel gebruikt wordt in verpakkingen. Vroeger werd bisfenol A ook gebruikt in babyflesjes, maar binnen de EU is dat nu verboden wegens de hormoonverstorende eigenschappen van de stof.

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/verzorging/2013/verband-bisfenol-a-bpa-en-astma-ontdekt

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief