Overgewicht bij kinderen; grote gevolgen

https://www.dokter.nl/nieuws/kinderen-nieuws/728-overgewicht-bij-kinderen-grote-gevolgen/

In Nederland heeft 12% van de jeugd van 2 tot 21 jaar last van overgewicht en dat heeft grote gevolgen voor hun latere leven. Een kind dat al op jonge leeftijd overgewicht heeft, heeft een grotere kans om op latere leeftijd tegen hetzelfde probleem aan te lopen. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we dit overgewicht aanpakken?

Oorzaak van overgewicht bij kinderen

De afgelopen jaren is het aantal kinderen die te dik zijn flink toegenomen. 14% van alle kinderen zijn te zwaar en bij ongeveer 2% van hen gaat het om zeer ernstig overgewicht.

De grootste oorzaak van deze stijging is dat kinderen veel te veel vet eten én veel te weinig bewegen. Daarnaast speelt mee dat veel kinderen hun gang kunnen gaan. Ze kunnen vaak zonder dat hun ouders het zien snoep of chips pakken of ze kopen het van hun zakgeld bij de supermarkt.

Gevolgen van overgewicht bij kinderen

Bijna 80% van alle kinderen met overgewicht heeft hier wanneer ze volwassen zijn nog steeds last van. De gevolgen kunnen groot zijn, het kan ertoe leiden dat ze op latere leeftijd met allerlei gezondheidsproblemen kampen, zoals een te hoog cholesterolgehalte maar ook hart- en vaatziekten. Op jonge leeftijd kan een kind met overgewicht al te maken krijgen met diabetes en gewrichtsklachten.

Het is gebleken dat overgewicht naast lichamelijke gevolgen vaak ook een psychische belasting kan zijn. Pesten is een belangrijk onderdeel daarvan. Ze kunnen worden buitengesloten van groepjes en vriendjes verliezen, terwijl die in deze periode van hun leven juist erg belangrijk zijn. Gepest worden zorgt ervoor dat kinderen nog slechter in hun vel zitten, ze verdrietiger en depressiever worden en (wellicht) nog meer gaan eten.

Hoe kun je het overgewicht aanpakken?

Het merendeel van de kinderen die met overgewicht te maken hebben moeten niet zo zeer afvallen. Het is voor deze kinderen vaak belangrijker dat hun gewicht stabiliseert. Het kind is namelijk nog in de groei en daardoor zal het gewicht dan meer in overeenstemming komen met de lengte.

Hoe moet je dat gewicht stabiliseren?

Dan kan door kritisch naar de eetgewoontes van het kind te kijken. Het is namelijk vaak zo dat het kind niet te veel eet, maar allerlei verkeerde dingen eet. De tussendoortjes zijn vaak te zoet of te vet. Daarnaast drinken kinderen allerlei vruchtensappen, yoghurtdranken, chocolademelk en of limonades. Drankjes die ouders geven vanuit de gedachte dat dit gezond is. Echter, deze drankjes bevatten vaak veel suikers waardoor het kind ongemerkt heel veel suiker binnen krijgt. Bied je kind meer thee, water en halfvolle melk aan en zorg voor meer gezonde tussendoortjes.

Regelmaat klinkt ouderwets, maar blijft ook vandaag de dag belangrijk. Breng regelmaat in de eetmomenten aan. Zorg voor drie hoofdmaaltijden op (ongeveer) vaste tijden. Daarnaast zijn twee tussendoortjes geen probleem. Probeer meer vezelrijke voeding, omdat dat beter vult. Wat misschien wel het belangrijkste is, is om het kind te leren om naar zijn eigen lichaam te leren luisteren. Het is niet zo dat het bord of die zak altijd maar leeg moet.

De andere pijler, naast voeding, is beweging. Op de fiets naar school, lid worden van een sportclub en lekker buiten spelen. Hierbij is de motivatie van het kind bijzonder belangrijk. Een kind wat met tegenzin sport stopt er waarschijnlijk ook weer snel mee. Geef zelf als ouder het goede voorbeeld, want kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. In een actieve gezonde gezinsomgeving zullen kinderen minder snel te maken hebben met gewichtsproblemen.

Kind van zware ouders vaker te dik

Van kinderen van wie beide ouders overgewicht hebben (BMI > 25), heeft 17% zelf ook overgewicht. Bij kinderen van wie beide ouders geen overgewicht hebben is dit bijna 6%. Wanneer beide ouders overgewicht hebben, en kampt tenminste één van de ouders met obesitas (BMI > 30), dan hebben de kinderen in bijna een kwart van de gevallen overgewicht.

Daarnaast blijkt dat kinderen die opgroeien in een gezin in de laagste inkomensgroep vaker te maken hebben met overgewicht dan kinderen uit gezinnen in de hoogste inkomensgroep. In de laagste inkomensgroep heeft bijna 1 op de 5 kinderen overgewicht, in de hoogste inkomensgroep iets meer dan 1 op de 20. Ook obesitas komt veel vaker voor onder kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Het verband tussen die twee is nog niet verder onderzocht maar zal zeker verder onderzoek nodig hebben om daar een conclusie aan te verbinden.

22% van alle kinderen met een niet-westerse achtergrond blijken overgewicht te hebben ten opzichten van hun autochtone leeftijdsgenoten waar 9% overgewicht heeft. Voor obesitas is dit respectievelijk 9 en 2%. Deze percentages zijn gebaseerd op zelf gerapporteerde cijfers van het CBS.

Er blijkt ook een verschil te zitten in de leefomgeving. Van alle kinderen die in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wonen daarvan heeft 18% overgewicht. In de rest van het Nederland ligt dit op ongeveer 12%. Het hogere percentage kinderen met overgewicht in de grote steden hangt onder meer samen met het feit dat huishoudens met een lager inkomen en een niet-westerse achtergrond in die steden relatief veel voorkomen.

 

Bronnen: Opvoedadvies. Maasstad Ziekenhuis

Delen:  
reactie op “Overgewicht bij kinderen; grote gevolgen
  1. Waarom de lagere inkomensgroep vaak lijdt aan overgewicht?
    Omdat alles wat gezond en minder vet is veel duurder is dan al die troep.
    Fruit, groenten en mager vlees zijn allemaal duur. 1 kilo 30+ kaas is meestal zon 3.00 per kilo duurder dan de 48+ kaas. Zelf bv bami of lasagne maken met verse groenten en vlees is duurder dan een voorverpakte variant.
    kruidkoek zero (dus zonder suiker en zoetstoffen) is een euro duurder dan de gewone kruidkoek. de cruesli en de muesli met veel vezels en minder vet (Kellogs K bv) is gemiddeld 1.00 duurder dan de ”volle” variant. Optimel of andere 0% vet yoghurtjes en vlaatjes zijn een keer zo duur als de standaard pakken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij zijn hier ook heel gezond en bewust aan het eten maar ik ben wekelijks wel 25 a 30 euro meer aan boodschappen kwijt!!

    Geschreven door Judith op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief