Puberteit voor Dummies

Pubers, ze kunnen niet plannen, nemen niets van hun ouders aan, zijn in en in lui en kunnen ineens van stemming wisselen. Geen gemakkelijke tijd voor zowel ouders als voor de puber zelf.

Het puberbrein
Eveline Crone is misschien wel Nederlands bekendste puberbrein expert, en zij laat zien dat de hersenen van pubers anders werken dan de hersenen van volwassen. Zij geeft aan dat de hersengebieden zich niet gelijkmatig van voren naar achteren ontwikkelen. In het voorste gedeelte van de hersenen wordt het abstracte denken, maken van keuzes, het overzien van consequenties, plannen en prioriteiten stellen geregeld. En dat gedeelte moet zich tijdens de puberjaren nog verder ontwikkelen, het is nog niet af.

Een puber kan niet plannen
Een van dé irritatiepunten, volgens ouders van pubers, is dat een puber niet kan plannen. Menig ouder vraag zich vaak af of dat nu echt zo moeilijk is. En het antwoord hierop is; Ja. De reden hiervoor ligt dus in dat nog verder te ontwikkelen gedeelte van de voorste hersenen waarin het kunnen plannen geregeld wordt. Een puber is daarnaast natuurlijk erg snel afgeleid, maar met een beetje extra begeleiding kan een puber leren om te plannen.

Een puber is lui
Een beetje puber is in en in lui, wil alleen maar uitslapen en hangt het liefst de hele dag op de bank. Maar kan een puber hier wat aan doen? Door een veranderende hormoonhuishouding wordt, tijdens de pubertijd, het slaaphormoon melatonine steeds later op de avond afgescheiden. Melatonine is het hormoon waardoor we slaperig worden. Hierdoor gaan ze laat naar bed. Echter een puber heeft tussen de 9 en 9 ½ uur slaap per nacht nodig, en wanneer je laat naar bed gaat en wil je die 9 tot 9 ½ uur slaap pakken dan blijf je ’s-ochtends langer in je bed liggen. Maar helaas kan ook een puber niet altijd uitslapen en dan ontstaat er slaaptekort. En als laatste; groeien kost veel energie!

Een puber kan ineens chagrijnig zijn
Het ene moment hebben jullie een gezellig gesprek en ineens slaat de stemming om, en is er ruzie. Waardoor komt dit? Voor het grootste gedeelte komt dit door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit ‘afzetten’ heeft ook een functie namelijk dat iemand bezig is om onafhankelijk en zelfstandig te worden. Bij jongens kan ook de agressie toenemen en hier komt uit voort om tegen alles aan te schoppen wat gezag heeft. Maar ook het brein kan directe invloed hebben op iemand zijn stemming. Het kan heel goed zijn dat iemand zijn humeur, besluitloosheid, vergeetachtigheid en onberekenbaarheid het gevolg is van veranderingen in de hersenen.

Een puber is egocentrisch
En ook het krijgen van een egocentrische houding hoort bij de puberteit. Een puber heeft echt het idee dat hij / zij het middelpunt is en dat hij / zij uniek is. Vaak is dit egocentrische gedrag alleen thuis merkbaar en niet bij vrienden. De reden zou kunnen liggen in het feit dat ze zich thuis geborgen en veilig voelen. En dat klinkt dan bijna als een compliment!

Het mag duidelijk zijn, het opvoeden van een puber vergt flexibiliteit, stabiliteit, stressbestendigheid, creativiteit en een groot inlevend vermogen (denk ook eens aan uw eigen puberteit). Maar blijf ook grenzen stellen (natuurlijk wel in redelijke mate), richt kritiek niet op de persoon zelf, geef genoeg complimentjes en blijf uw puber wijzen op de gevolgen op lange termijn. Want ook al lijkt het om sommige momenten niet zo, maar uiteindelijk komen zaken toch aan bij een puber. En zo komen zowel ouders als pubers deze, voor sommige heftige, periode door. En als laatste; bedenk dat ze er dus niet altijd iets aan kunnen doen, en dat ze ook zeker nog heel lief zijn.

Bronnen: De jonge akademie, kennislink

2 reacties op “Puberteit voor Dummies
  1. Wat zijn de witte vlekken op mijn rug

    Geschreven door soraya seedorf op
  2. Deze vraag is zo beperkt dat ik daar geen antwoord op kan geven. Ik zou helderziende moeten zijn om te weten waar je het over hebt.

    Ga naar je huisarts en laat naar de vlekken kijken.

    Geschreven door John Leppink op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief