Kinderen en zelfvertrouwen

Soms hebben kinderen, hoe klein ze ook niet zijn, last van te weinig zelfvertrouwen. Hoe moet u daar als ouder mee om gaan. Onderstaande tips kunnen uw kind misschien wat meer zelfvertrouwen geven.

Tips voor het geven van zelfvertrouwen

Probeer eerst de reden te achterhalen en check eens of dat uw kind misschien wel extreem hoge eisen aan zichzelf stelt. We leven natuurlijk in een prestatie maatschappij en dat krijgen onze kinderen van jongs af aan al mee. Op school, op de sportclub, thuis: op vele plaatsen krijgen kinderen te horen dat ze moeten presteren en vaak willen ze dat dan ook graag doen. Wanneer dat niet lukt, kan hun zelfvertrouwen helaas een duik naar beneden nemen. Reageer dan door samen met uw kind positief naar de situatie te kijken. Benadruk dan niet wat er niet goed is gegaan maar benadruk de aspecten waar het kind wel goed in is. Geef aan dat niet iedereen in alles de eerste keer goed in is, maar dat sommigen met wat meer oefening ook een heel eind kunnen komen.

Vermijd vergelijkingen

Niets erger dan wanneer je ouders zeggen dat je broer of zus dat veel beter kan. Ga uit van het kind en die situatie zonder hier andere personen bij te betrekken. Geef uw kind een compliment, dan kan natuurlijk rechtstreeks maar het kan ook zeer effectief zijn om via een andere ouder dit compliment te geven. Het is gebleken dat kinderen complimenten die ze niet rechtstreeks horen beter onthouden en of eerder geloven.

Geef liefde

Waarschijnlijk een inkopper maar liefde is het begin van een gezonde dosis zelfvertrouwen. Maak uw kind duidelijk dat u er als ouder altijd voor hem of haar zal zijn ook in moeilijke tijden. Maar geef uw kind ook voldoende eigen verantwoordelijkheid. Laat uw kind meehelpen in het huishouden zoals het stofzuigen, kleine boodschapjes doen, de tafel afruimen en de groenten snijden. Hierdoor zien kinderen in dat ze eigenlijk wel goed zijn in helpen en zich beter voelen dan ervoor.

Vier het succes

Heeft uw kind een goed cijfer behaald op een toets? Of heeft uw kind een belangrijk examen behaald. Vier het succes dan en vergeet de negatieve punten die wellicht aan dit resultaat vooraf gingen. Zorg ervoor dat u zelf een goed rolmodel voor uw kinderen bent. Ga uitdaging aan en laat zien dat hard werken loont en aardig zijn voor anderen gratis is.

reactie op “Kinderen en zelfvertrouwen
  1. Ja klopt helemaal….ik zie het ook in als iik dit bij mijn zoontje doe..al sinds groep 3…dat hij niet mwer te stoppen is om meer en meer te presteren..zowel op school en met voetballen….het voelt heerlijk..ook als ik hem vraag om iets voor me te doen thuis of boodschap en…doet hij het en voelt dat hij iiets heeft bereikt…Het geeft mij als moeder ook een positieve kijk op it leven..maar ik doe ook mee met hem, en trap ook af en toe een bal met hem..of ren samen in het park..en doe zelf ook aan sport, als hij aan it voetballen is.
    We komen uitgeput terug naar huis..maar dat geeft niet…het is het waard…om positief meer door it leven te gaan…
    Zo leren wij met respekt met elkaar omgaan..en hebben er samen heel erg plizier aan.en stralen dit ook samen naar andere toe..Heerlijk….gezond leven….probeer het eens met u zelf en u kinderen….

    Geschreven door nezha en prince aberkan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief