Ibuprofen en risico op nierschade kinderen

Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, kan bij zieke kinderen het risico op nierschade verhogen. Het gaat dan met name om zieke kinderen met uitdrogingsverschijnselen door griep of andere ziekten.
Dat blijkt uit een studie van de Indiana University School of Medicine. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het Journal of Pediatrics.

De onderzoekers melden dat bijna drie procent van alle gevallen van acute nierschadiging over een periode van meer dan tien jaar, wordt veroorzaakt door het slikken van niet-steroidale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

NSAID’s
In kleine rapporten worden dergelijke geneesmiddelen al gekoppeld aan nierschade, maar deze studie wordt beschouwd als de eerste grootschalige studie naar het aantal gevallen en de impact van acute nierschade veroorzaakt door NSAID’s.

NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Voorbeelden van NSAID’s zijn naxoproxen, ibuprofen en diclofenac.

Het onderzoeksteam analyseerde medische dossiers in het Riley Hospital for Children in Indianapolis van januari 1999 tot en met juni 2010. Zij ontdekten 1.015 gevallen waarin patiënten werden behandeld voor acute nierschade, wat de oorzaak hiervoor ook mag zijn.

Na het uitsluiten van de gevallen waarin de acute nierbeschadiging eventueel zou kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals nierziekten, ontdekten de onderzoekers 27 gevallen (2,7 procent) met acute nierschade waarbij de enige oorzaak het toedienen van NSAID’s was.

In bijna alle gevallen werden de NSAID’s toegediend voordat de kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Het merendeel van de kinderen waren behandeld met de aanbevolen doseringen.

Onderzoeker Jason Misurac zegt: “NSAID’s beïnvloeden de nierfunctie door een beperkte bloedtoevoer naar bloed-filterende componenten in de nieren, dit suggereert dat de risico’s van het medicijn groter zijn onder kinderen met uitdrogingsverschijnselen door diarree of braken”.

“Koorts is normaal tijdens een infectie en op zichzelf niet gevaarlijk. Een alternatief voor NSAID’s zou paracetamol kunnen zijn, maar een ander alternatief is helemaal geen medicatie en het lichaam de infectie zelf laten bestrijden.”.

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/verzorging/2013/ibuprofen-vergroot-kans-op-acute-nierschade-bij-kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief