Voedselallergie bij kinderen

De laatste jaren krijgen steeds meer ouders te horen dat hun kind een voedselallergie heeft, dit blijkt echter niet altijd gegrond. Kinderartsen die gespecialiseerd zijn in allergieën bij kinderen, trekken aan de bel. Want zij zien steeds meer kinderen waarbij een voedselallergie is vastgesteld, maar die bij nader onderzoek helemaal niet allergisch blijken te zijn.

Bloedonderzoek alleen niet voldoende

De onjuiste diagnoses blijken veelal gesteld na een bloedonderzoek. Een bloedonderzoek alleen is niet altijd voldoende om met zekerheid te kunnen zeggen of iemand allergisch is. Bij een bloedonderzoek kan intolerantie voor een bepaalde stof onjuist als allergie worden geïnterpreteerd. Het task force van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI), heeft er daarom bij artsen op aangedrongen om verder onderzoek te doen.

Tekort aan belangrijke voedingsstoffen

Een onjuiste diagnose is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Door het uitsluiten van een bepaald soort voedsel, kan een tekort ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan de gezondheid van kinderen in gevaar brengen. Helemaal wanneer ouders zelf een overgevoeligheid bij hun kind constateren en overgaan tot een eliminatiedieet zonder begeleiding van een diëtist.

Verschil tussen overgevoeligheid, intolerantie en allergie

De verwarring ontstaat vooral omdat men geen verschil maakt tussen een overgevoeligheid, intolerantie en een allergie voor een bepaald soort voedsel. Dit verschil is er wel degelijk.

Een allergische reactie is een abnormale reactie van ons immuunsysteem. Dit kan zich uiten in jeuk, overgeven, buikpijn, moeite met ademen, hartritmestoornissen en in ernstige gevallen kan het leiden tot een hartstilstand.

Een intolerantie kan zorgen voor: een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. Het kan, net als een allergie, worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek.

Een overgevoeligheidsreactie is geen reactie van het immuunsysteem. Wat het dan wel precies is, is nog niet duidelijk. Maar om met zekerheid te kunnen vaststellen of een kind een intolerantie of allergie heeft, is naast bloedonderzoek aanvullend onderzoek nodig.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek kan worden gedaan door middel van een allergietest op de huid en door te kijken naar de reactie van het kind in kwestie op bepaalde soorten voedsel in het verleden.

Eetpatroon in kaart brengen

Mede daarom adviseert het AAAAI artsen om ouders door te verwijzen naar een gespecialiseerde diëtist. Deze kan het eetpatroon in kaart brengen en indien nodig een eliminatiedieet voorschrijven. Alleen dan kan een compleet beeld geschetst worden. Dan kan met zekerheid worden vastgesteld of een kind al dan niet allergisch is voor een bepaald soort voeding.

Het belang van goede begeleiding is groot

Daarnaast blijkt uit onderzoek van het American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) dat het belangrijk is om ouders te begeleiden bij het samenstellen van het dieet van kinderen met een voedselallergie. De diagnose voedselallergie kan immers ingrijpende veranderingen met zich meebrengen in het voedselpatroon en het leven van het kind en het gezin. Begeleiding van een gespecialiseerde diëtist is daarom, net als het stellen van een juiste diagnose, cruciaal om een kind met een voedselallergie zo gezond mogelijk te laten opgroeien.

Delen:  
2 reacties op “Voedselallergie bij kinderen
  1. Mijn 2 kleinkinderen, 9 en 5 jaar, hebben fructoseintollerantie. Hoe word dit gemonitord en kan je eroverheen groeien?

    Geschreven door oma op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief