Kinderen en overgewicht

We zien het steeds vaker om ons heen, in de stad, het zwembad of pretpark. Kinderen met overgewicht. De risico’s van overgewicht kunnen groot zijn. Hoe kun je overgewicht voorkomen?

Dat zijn niet alleen volwassen, steeds vaker zijn het kinderen met overgewicht die we zien. Dat overgewicht is niet alleen erg vervelend voor nu, maar heeft ook gevolgen voor later. Kinderen die op jonge leeftijd al te zwaar zijn, hebben een grotere kans om ook overgewicht te krijgen als volwassenen.

Redenen voor overgewicht

De belangrijkste reden voor overgewicht bij kinderen is gemakkelijk te raden: te veel vet eten en te weinig bewegen. Vandaag de dag zitten kinderen liever achter de computer of de televisie, dan dat ze buiten gaan spelen met vriendjes.

De andere reden is dat ouders het niet altijd in de gaten hebben wanneer hun kinderen een snoep pakken. Ze pakken het even uit de la of gaan met hun zakgeld wat snoep of chips kopen in de supermarkt. Het voedingscentrum geeft als richtlijn de volgende hoeveelheden per dag die een kind nodig heeft:

  • Brood: 3-5 boterhammen.
  • Aardappelen, rijst of pasta: tussen de 50 en 150 gr.
  • Groente: 2-3 opscheplepels.
  • Fruit: 1-2 stuks.
  • Vocht (inclusief melk): 1,5 liter.
  • Kaas: 0,5 – 1 plak.
  • Boter/halvarine op brood: 5 gram per boterham.

Voorkom overgewicht

Het gaat niet alleen om eten, maar ook om bewegen. Als het kan laat uw kinderen sporten, naar de voetbal, hockey of tennis gaan. Maar ook lopen of fietsen naar school is veel beter, dan met de auto uw kinderen naar school brengen.

Geef zelf het goede voorbeeld, want onze kinderen kopiëren ons gedrag. Wanneer u lekker aan het sporten bent, dan zullen uw kinderen dat als een normaal onderdeel van het dagelijks leven zien. In een actieve gezonde gezinsomgeving zullen kinderen minder snel te maken hebben met gewichtsproblemen.

Bijna 80% van de kinderen die last hebben van overgewicht heeft hier op volwassen leeftijd nog steeds/ of weer last van met als gevolg een te hoog cholesterol of hart- en vaatziekten. Helaas is het zo dat een kind met overgewicht al op jonge leeftijd kan een kind met overgewicht al te maken krijgen met diabetes en gewrichtsklachten.

Naast lichamelijke klachten zoals diabetes en gewrichtsklachten kan overgewicht voor de nodige psychische klachten zorgen.

Ga samen met je kind het overgewicht te lijf. Uw huisarts kan u daar zeker bij helpen. Een doorverwijzing naar een diëtist is zo gegeven.

Delen:  
reactie op “Kinderen en overgewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief