Groeiachterstand in tienertijd weg

rainbow

Baby’s die in de eerste maanden van hun leven een groeiachterstand hebben, halen deze achterstand over het algemeen op 13-jarige leeftijd weer in. Dat blijkt uit the Children of the 90s study van de Universiteit van Bristol.
Onderzoekers schrijven in het tijdschrift Pediatrics dat de resultaten ouders van kinderen met een groeiachterstand gerust moeten stellen. Ook waarschuwen ze voor het verhogen van calorie-inname voor traag groeiende baby’s, omdat dit kan leiden tot obesitas.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 11.499 kinderen die deelnamen aan het grote onderzoek. De studie wees uit dat 507 voldragen baby’s de eerste acht weken na de geboorte te langzaam groeiden (‘vroege groep’) en 480 baby’s groeiden tussen de acht weken en negen maanden te langzaam (‘late groep).

Langzame gewichtstoename

De kinderen uit de vroege groep herstelden zich snel en hadden de achterstand in gewicht op tweejarige leeftijd bijna ingehaald. Terwijl de kinderen uit de late groep tot de leeftijd van zeven jaar de achterstand niet in haalden. Daarna kregen zij tussen de 7 en 10 jaar een groeispurt. Echter bleven de kinderen op 13-jarige leeftijd uit deze laatste groep aanzienlijk korter en lichter dan hun leeftijdsgenoten en de kinderen uit de vroege groep. Op 13-jarige leeftijd waren de kinderen uit de late groep gemiddeld 5,5 kilo lichter en bijna 4 cm korter dan hun leeftijdsgenoten. De kinderen uit de vroege groep waren gemiddeld 2,5 kilo lichter en 3,25 centimeter korter dan hun leeftijdsgenoten.

Langzame gewichtstoename wordt vaak door ouders en een aantal professionals in de gezondheidszorg gezien als een teken van onderliggende gezondheidsproblemen, laten de onderzoekers weten.

Onderzoekersleider Alan Emond zegt: “De reden dat de eerste groep de achterstand sneller had ingehaald kwam omdat deze kinderen duidelijke voedingsproblemen hadden, die bij de acht weken check gemakkelijk konden worden geïdentificeerd. Bij de kinderen met een langzame gewichtstoename later in de kindertijd, duurde het langer om te herstellen, als gevolg van de langere periode van trage groei en omdat hun ouders ook kleiner en lichter waren”.

Calorie-inname

Volgens Emond benadrukken de bevindingen het belang van het regelmatig controleren van het gewicht en de lengte van een kind tijdens de eerste weken en maanden. “Maar er moet niet direct angst voor gecreëerd bij ouders met een langzaam groeiend kind”.

De boodschap aan deskundigen is dat de calorie-inname bij kinderen -tenzij er moet worden ingrepen wegens ziekte- niet moet worden verhoogd, omdat dit hen vatbaar maakt voor zwaarlijvigheid op latere leeftijd.

Bron: www.healthylives.nl/nieuws/voeding/groeiachterstand-baby-op-13-jarige-leeftijd-vaak-ingehaald

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief