2 glazen melk voor voldoende vitamine D

2 glazen melk voor voldoende vitamine D

Het drinken van twee glazen melk per dag zorgt ervoor dat peuters voldoende vitamine D binnenkrijgen, zonder dat hun ijzergehalte daalt. Dat toont een nieuwe studie vandaag aan. De studie is vandaag online gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Vitamine D en ijzer zijn essentiële voedingsstoffen voor de groei van peuters en de ontwikkeling van hun hersenen.

Vitamine D en ijzer

Volgens kinderarts Jonathon Maguire van het St. Michael’s Hospital in Toronto zijn de aanbevelingen voor melkconsumptie niet altijd duidelijk. Maguire en zijn team onderzochten daarom meer dan 1.300 kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud. De ouders gaven precies aan hoeveel melk de kinderen kregen. Ook werd de hoeveelheid vitamine D en ijzer in het bloed van de kinderen gemeten.
De onderzoekers ontdekten dat als de consumptie van koemelk toeneemt, de hoeveelheid vitamine D in het bloed stijgt, maar het ijzergehalte juist daalt.
Twee glazen melk per dag is voor de meeste kinderen voldoende, concluderen de onderzoekers. Elk glas meer lijkt de ijzeropslag te verminderen. Voor kinderen met een donkere huid is het drinken van twee glazen melk in de wintermaanden niet voldoende om het vitamine D niveau op peil te houden. Een lichte huid maakt namelijk meer vitamine D aan dan een donkere. Voor deze kinderen geven de onderzoekers het advies om een supplement te gebruiken. Zo krijgen ze zeker voldoende vitamine D binnen.
Maguire zegt: “Melk is een zeer goede bron van voeding, maar tot op zekere hoogte. Te veel van het goede is misschien geen goede zaak”.
Delen:  
5 reacties op “2 glazen melk voor voldoende vitamine D
 1. hallo, ik ben jenneke van rijnsbergen, ik ben 60 jaar
  ik heb een lichamelijke beperking, ik klijnne stukjes lopen los ‘
  met behulp van een rollator.ondanks vele pogingen om afte vallen, wil dit maar nietmeer lukken, ondanks dat ik me erbij neer heb gelegd zou ik graag nog een keer van u willen weten of er een relatieve simpelle
  manier is om enigszins wat aftevallen met eventueel een goed hulpmidden
  uw reactie tegemoet ziend groet ik u jennekevan rijnsbergen

  Geschreven door Jenneke van Rinsbergen op
 2. Bedankt voor de info. Het zou fijn zijn wanneer je links naar bronnen opneemt in je bericht zodat we dit kunnen nagaan. Inmiddels is er een hele andere blik op verzadigde vetten, zelfs het eten en drinken van cholesterol zou niet schadelijk zijn. Het zijn eerder de verhitte plantaardige vetten (transvetten) die schadelijk zijn.

  Bron: http://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

  Geschreven door Marni op
 3. Pommy, maar hoe dan aan je dagelijkse vit. D komen? Ikzelf drink ook al heel lang geen gewone melk meer, maar maak mijn havermoutpap met rijstemelk. Eet verder een plak kaas per dag en verder zelden nog zuivel. (Toetje heel soms) Wel genoeg groente en fruit, dagelijks…

  Geschreven door Bea op
 4. En hoe zit het met soja melk ?

  Geschreven door Anneke op
 5. Je zou ook nog een vorm van liposuctie kunnen overwegen maar dit wordt in de regel niet vergoedt tenzij je een ernstige vorm van overgewicht hebt die risico’s voor je gezondheid met zich meebrengt. Daarna raden de dietist(e) aan om gezond te blijven eten om niet op het oude gewicht terug te komen.

  Geschreven door Jan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief