Over oren en horen, hoe werkt een gehoorapparaat eigenlijk?

Over oren en horen, hoe werkt een gehoorapparaat eigenlijk?

Steeds kleiner, steeds geluidsgevoeliger, steeds meer comfort biedend alsook geruststelling en aansluitend op je persoonlijke wensen. Als er iets doorontwikkeld is de laatste paar decennia dan zijn het wel gehoortoestellen. Maar hoe werken ze eigenlijk? Zo’n onzichtbaar gehoorapparaat bijvoorbeeld.

Heel simpel, eigenlijk

Slechts drie piepkleine onderdeeltjes zorgen ervoor dat je weer kunt horen en gesprekken kunt volgen en daar ook weer aan kan meedoen: een microfoon, een digitale versterker en luidspreker. Via de microfoon komt geluid het gehoorapparaat binnen wat wordt omgezet in een elektrisch signaal. De versterker bewerkt en versterkt dat signaal. En de luidspreker, ook wel ‘telefoontje’ genoemd, geeft alle geluiden vanuit het apparaat door aan het oor. Zo kunnen slechthorenden alles beter verstaan en er weer bij horen.

Aantal patiënten in NL

De toenemende vergrijzing in ons land zorgt voor een groeiend aantal mensen met gehoorproblemen. Geschat wordt dat er op dit moment anderhalf miljoen Nederlanders doof of slechthorend zijn, waarvan ruim een derde over een gehoorapparaat beschikt. Jaarlijks schaffen circa 150.000 mensen een hoortoestel aan.

Doorontwikkeld

Kijk naar een oude Hollywoodfilm en je ziet nog wel eens antieke gehoortoestellen voorbijkomen. Met recht toestellen, want het zijn immense apparaten. Bijvoorbeeld bij de punt open gezaagde koeienhoorns of halve trompetten dan wel giga-schelpen, in een poging zo tenminste nog iets aan geluid op te vangen. Hoe anders is het tegenwoordig. Als er iets doorontwikkeld is de laatste paar decennia dan zijn het wel gehoorapparaten. Steeds kleiner, steeds geluidsgevoeliger, steeds meer comfort biedend en ook aansluitend op persoonlijke wensen.

Een groot scala

Gehoorapparaten zijn er voor licht, matig tot ernstig en zeer ernstig gehoorverlies. Ter illustratie: bij licht tot matig gehoorverlies heb je toch wel moeite met horen of je hebt een gehoorapparaat nodig om te kunnen verstaan wat er wordt gezegd in een gesprek met minstens vier personen. Bij ernstig gehoorverlies hoor je alleen dankzij een hoortoestel harde geluiden, zoals een toeterende auto. Zeer ernstig gehoorverlies ligt praktisch tegen doofheid aan. In de hightech wereld van nu is er gelukkig volop keuze wat betreft modellen en hun kenmerken. Zo zijn er in-het-oor-toestellen (IHO) en de bekende achter-het-oor (AHO) die wij allemaal wel kennen en gezien hebben. En ja, er zijn nu zelfs ook onzichtbare!

Onzichtbaar!

Je hoeft natuurlijk niet eens echt ijdel te zijn om met liefde te willen kiezen voor ‘Onzichtbaar’. Want hoe geweldig is dat?! Onzichtbare gehoorapparaten, ook wel CIC’s genoemd (Completely In Channel) of ‘contactlenzen voor je oren’, worden volledig in het oor-kanaal geplaatst. Omdat ze zo minuscuul zijn, moeten instellingen via een app worden aangepast. Met zo’n onzichtbaar apparaat komt geluid via de oorschelp binnen en verplaatst zich op een natuurlijke manier naar het trommelvlies, wat zorgt voor een bijzonder natuurlijk geluid. Prachtig is dat je dit gehoorapparaat niet hoeft uit te doen wanneer je gaat slapen, douchen of sporten en dat de minuscule batterij, ter grootte van een rijstkorreltje, echt maanden mee gaat. Kortom: 24/7 horen! Kanttekening: vooralsnog komen alleen mensen met een licht tot matig-zwaar gehoorverlies in aanmerking voor dit revolutionaire toestel. Maar het laat zich raden dat ook op onzichtbare gehoorapparaten een voortdurende doorontwikkeling van toepassing is.

Online oren

In deze tijd waarin de gang naar fysieke winkels in autoluw gemaakte steden een hele opgave is geworden en shoppen via het internet daardoor alleen maar aan populariteit wint, zijn er online nu ook prima audiciëns te vinden. Die je voor een gehoorapparaat vanuit het comfort van je eigen huis en je eigen luie stoel kunt raadplegen – of beter gezegd consulteren. Op basis van alle verstrekte info komen ze vervolgens bij jou aan huis met een heel scala aan gehoortoestellen. Wel zo gemakkelijk en helemaal van nu. Rustig thuis kunnen beslissen is vooral ook een pré doordat kiezen uit het grote aanbod van gehoorapparaten niet zo gemakkelijk is. Er komt wel het een en ander bij kijken, zoals de mate van gehoorverlies, gebruiksvriendelijkheid, je budget, levensstijl en persoonlijke voorkeuren voor wat betreft bijvoorbeeld de mate van (on)zichtbaarheid en batterijduur.

Ten slotte

Is het nou hoorapparaat of gehoorapparaat? Hoortoestel of gehoortoestel? Je wilt daarmee bij de audiciën natuurlijk niet de mist ingaan. En eerlijk is eerlijk, wij wisten het zelf eigenlijk ook niet. Maar wees gerust: het is allemaal juist! En da’s goed om te horen, toch.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief