Het belang van een goede neusreiniging

Het belang van een goede neusreiniging

De R zit weer in de komende maanden, en die gaat helaas vergezeld van regelmatig nat, koud en guur weer − en van allerlei andere narigheden als een (neus)verkoudheid en allergie. Volgens de traditionele westerse geneeskunde grijp je pas in als je die klachten daadwerkelijk ondervindt. Maar wist je dat je met een goede dagelijkse neusreiniging veel van dit soort klachten kunt (helpen) voorkomen? Daarom: het belang van een goede neusreiniging, juist in de herfst en winter.

Neusreiniging in het Verre Oosten

In het Verre Oosten doen ze het al eeuwenlang: dagelijks of regelmatig je neus reinigen. Zo gebruiken ze in India daarvoor de ‘neti pot’. Een koper of keramieken potje, dat tegenwoordig ook in verantwoord plastic te krijgen is, dat de vorm heeft van Alladins lamp. Alleen wrijf je er niet over, maar doe je er een mengsel van lauwwarm water met zout in (gebruik hiervoor overigens géén zout met jodium, maar gebruik himalaya- of zeezout). Vervolgens houd je je hoofd schuin en laat je, via de opening van de neti pot, het water in een dun straaltje in je ene neusgat lopen. Om het via het andere neusgat weer eruit te laten stromen. Daarna herhaal je het ritueel, maar begin je bij het andere neusgat. Met de zoutwateroplossing spoel je op deze manier bacteriën, allergenen en ander vuil weg dat níét in je neus thuishoort.

Neusreiniging in het Westen

Zoals veel goede en gezonde gebruiken uit het Verre Oosten nemen we in de westerse wereld ook steeds vaker de techniek van het ‘neusreinigen’ over. Dat kan via de klassieke manier, zoals hierboven beschreven. Maar het kan ook met westerse neusreinigingsproducten die op hetzelfde gedachtegoed zijn gestoeld, zoals de Physiomer neushygiëne producten. Deze producten bevatten ook zoutwateroplossingen, maar dan in een speciaal ontworpen fles of irrigatieset. Hiermee kun je op een zelfde soort wijze je neus reinigen, maar dan met bijvoorbeeld een dynamische straal.

De voordelen van een goede neusreiniging op een rij

Juist in de herfst en winter neemt de kans op verkoudheden, griep en andere luchtweginfecties toe. Een schone neus kan helpen je immuunsysteem te versterken en veel ongemakken te voorkomen. Daarom: alle gezondheidsvoordelen van een goede neusreiniging op een rij. Juist voor in de herfst of winter, maar ook straks als het hooikoortsseizoen weer voor de deur staat.

1: Je kunt beter ademen

Het spreekt eigenlijk voor zich: met een schone neus kun je beter ademen. Je luchtwegen worden door het reinigen van de neus namelijk vrijgemaakt en dit kan ademhalingsproblemen verlichten. Zeker met de komst van de koudere maanden kunnen onze neuzen verstopt raken door een bacterie of virus en/of allergenen. Als je regelmatig je neus reinigt, op de oosterse of op de westerse manier, kan dit helpen om de luchtstroom in je luchtwegen te verbeteren, waardoor je makkelijker ademt.

2: Het versterkt je afweermechanismen

Je neus fungeert ook als een natuurlijke barrière tegen mogelijke ziekteverwekkers. Denk aan bacteriën, virussen, allergenen en ander vuil. Maar de haren in je neus kunnen maar tot een bepaalde hoogte alles tegenhouden voordat het je luchtwegen ingaat. Plus: het blijft dan alsnog ín je neus zitten. Als je je neus schoonhoudt, door het regelmatig te reinigen met een zoutwateroplossing, houd je niet alleen je neus vrij van bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Je versterkt hierdoor ook je immuunsysteem en verkleint de kans op infecties. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Al helpt een goede neusreiniging ook als je al klachten hebt, zoals een neusverkoudheid. Bij het verlichten ervan, of het helpen genezen doordat je de bacteriën of virussen je neus uit spoelt.

3: Het vermindert allergieën

Als je last hebt van allergieën, zoals hooikoorts, kan het dagelijks reinigen van je neus ook daarbij helpen. Op deze manier verwijder je namelijk allergenen uit je neus, wat weer helpt om het uitlokken of veroorzaken van een allergische reactie te verminderen en/of de symptomen te verlichten.

4: Het bevordert een goede nachtrust

Met een schone neus, waardoor je dus goed kunt ademhalen, slaap je stukken beter. Het kan zelfs snurken voorkomen (ook fijn voor je partner). Het zou zelfs slaapapneu kunnen helpen voorkomen.

Let wel op: raadpleeg bij aanhoudende klachten áltijd een arts. Een goede neusreiniging kan klachten (helpen) voorkomen, maar is nooit een vervanging van een medicijn of medische behandeling.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief