Duizeligheid: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Iedereen is wel eens duizelig en duizeligheid kan vele oorzaken hebben. Wij hebben een aantal van de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid op een rij gezet.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is het gevoel van draaierigheid, licht in het hoofd zijn of het gevoel dat de wereld om je heen draait. Het gevolg hiervan kan zijn dat je moeite hebt om je evenwicht te bewaren. Andere verschijnselen die hiermee gepaard kunnen gaan zijn: transpireren, geeuwen, zuchten, misselijkheid en braken.

Oorzaken duizeligheid

Ben je zo nu en dan duizelig, dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand. Het kan zijn dat je die nacht niet zo goed hebt geslapen. Echter, ben je regelmatig duizelig, dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er kan dan iets serieuzer aan de hand zijn. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid op een rijtje gezet:

Orthostatische hypotensie

Wanneer je last hebt van orthostatische hypotensie, dan kan je bloeddruk in liggende houding normaal of zelfs hoog zijn, maar wanneer je dan gaat staan dan daalt die bloeddruk. Op het moment dat die bloeddruk dan sterk daalt, dan kun je last krijgen van duizeligheid. Bij mensen met orthostatische hypotensie werkt hun bloeddrukregulatiesysteem niet zoals deze zou moeten werken. De bloedvaten vernauwen niet op het moment dat je opstaat en ook de hartslag neemt bijna niet toe. Hierdoor is de bloeddruk te laag, soms zo laag dat er te weinig bloed naar de hersenen stroomt en je duizelig, zwak en draaierig kan worden.

Ziekte van Ménière

Wanneer je ziekte van Ménière hebt, dan werken je hersenen niet goed samen met een bepaald deel van je oor: het binnenoor. Het gevolg is dat je last kunt krijgen van klachten zoals: duizeligheid, misselijkheid, moeite met horen en oorsuizen. De duizeligheid kun je in aanvallen krijgen die tussen de 20 minuten en wel 12 uur kunnen duren. Deze verstoorde samenwerking komt doordat je van een bepaald soort vocht een te grote hoeveelheid in je binnenoor hebt. Waardoor dit te veel aan binnenoorvloeistof ontstaat, is niet duidelijk. In sommige gevallen kan deze aandoening vanzelf overgaan.

Ontstoken evenwichtsorgaan

Een acuut optredende heftige draaiduizeligheid kan veroorzaakt worden door een ontstoken evenwichtsorgaan. De oorzaak van zo’n ontstoken evenwichtsorgaan is (nog) niet bekend. Wel denkt men dan een virus de aandoening veroorzaakt, mede omdat deze ontsteking vaak gepaard gaat met een luchtweginfectie of na een griepperiode. De klachten die je dan ervaart worden erger wanneer je je hoofd beweegt en nemen in de loop van de dagen tot weken pas weer af.

BPPD

Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD) is een goedaardige, aanvalsgewijze duizeligheid bijvoorbeeld wanneer je hoofd snel van houding verandert. Dat kan zijn bij het omdraaien in bed of vooroverbuigen. Deze duizeligheid kan veroorzaakt worden door losgebroken oorsteentjes. Deze losgebroken oorsteentjes zijn op een één of andere manier in de zintuigcellen van het evenwichtsorgaan terechtgekomen. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk. Het zou kunnen ontstaan door een infectie, hoofdtrauma of een ooroperatie.
Gelukkig is er redelijk snel en eenvoudig iets aan te doen. Door middel van een speciale handgreep (de Epley-beweging is daar één voorbeeld van) kunnen deze losgebroken oorsteentjes in je evenwichtsorgaan weer verplaatst worden naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan.

Hyperventilatie

Een te snelle en te diepe ademhaling zo maar uit het niets noemen we hyperventilatie. Vaak is de oorzaak angst, spanning, overbelasting of oververmoeidheid, waardoor het lichaam stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline. Hierdoor ga je vanzelf sneller ademen en gaat je hart sneller kloppen, waardoor je gaat hyperventileren. Eén van de symptomen die je hierbij kunt krijgen is duizeligheid of een gevoel alsof je flauwvalt.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die duizeligheid als bijwerking kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen: een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressie, epilepsie, sommige antibiotica, slaapmiddelen en bepaalde pijnstillers in de NSAID-groep. Ook plastabletten kunnen dit effect op je hebben. Heb jij het idee dat jouw medicatie de oorzaak is van je duizeligheid, bespreek dit dan met je huisarts. Stop nooit zelf je medicatie zonder dit te overleggen met je arts.

Hartritmestoornis

Wanneer je een hartritmestoornis hebt, dan kan je hartritme te langzaam of juist te snel gaan. Dit kan aanvallen van duizeligheid veroorzaken. Andere symptomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen, kortademigheid, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst of een onprettig, benauwend gevoel. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen. Ze kunnen ontstaan door ouderdom, te hoge bloeddruk, andere hartziekte, na een operatie of door het eten of drinken van bepaalde producten.

 

Bronnen: Duizeligheidscentrum, Medisch Centrum Leeuwarden en Universitair Medisch Centrum Utrecht

Delen:  
14 reacties op “Duizeligheid: dit zijn de meest voorkomende oorzaken
  1. Brughoek tumor

    Geschreven door Wim op
  2. Mogelijk heb ik de ziekte van Menière. Ik heb oorsuizingen, ben dovig, heb ook evenwichtproblemen maar ben nooit misselijk, ook niet duizelig. Wel heb ik problemen met mijn evenwicht. Ik kan bijvoorbeeld niet meer schaatsen, nog wel fietsen. Ik ben weliswaar op leeftijd maar nog steeds in goede gezondheid en conditie.
    Het verhaal van een bepaald soort vocht in een te grote hoeveelheid in het binnenoor doet bij mij een belletje rinkelen.
    In de jaren 90 ging ik regelmatig op wintersport. De laatste keer had ik een bijzondere ervaring. Op ongeveer 2000 meter hoogte sprongen mijn oren ineens open en hoorde ik weer als vanouds. Alles, luid en duidelijk. Dat duurde daarna gedurende de hele tijd dat ik daar verbleef. Op weg naar huis, dus naar lager gelegen gebied, verdween dit fenomeen en heb ik dat niet meer mogen ervaren.
    Dat doet bij mij de vraag rijzen, is er dan toch wat aan te doen? Bijvoorbeeld het teveel aan vocht wegzuigen?
    Ik heb dit verhaal meerdere keren neergelegd bij verschillende specialisten, maar nooit een bevredigende reactie gehad. En dan denk ik, ze weten er geen raad mee.
    Wie weet wat?

    Geschreven door Francor op
  3. Ik heb in het verleden een tia gehad ik ging alles dubbelzien, maar na 2 a 2,5 minuten was het weer over Ik had op dat moment ook helemaal niet door dat dit een tia zou kunnen zijn. Ik ben dan ook pas na een dag naar de huisarts gegaan en vertelde wat mij was overkomen. Zij zei dat het waarschijnlijk geen tia was. Ze heeft mij later wel doorgestuurd naar ziekenhuis Bernhoven in Uden. Soms had ik ook aanvallen van verstikking maar dat verwijt ik naar mijn werk wat ik gedaan heb daar ademde ik veel damp in die vrijkwam bij mijn werkzaamheden. Nadat ik gestopt ben met werken nam het langzaam wel wat af, maar ik dacht echt dat ik zou stikken zo benauwd was ik. En nu nog verslik ik me om niks maar kan het nu iets beter voelen aankomen en het redelijk opvangen. En als ik lang praat valt zomaar mijn stem weg. In Bernhoven hebben ze ontdekt dat ik maar een stemband heb die werkt vermoedelijk door de tia, maar ik had er op mijn werk al last van dat ik soms geen lucht kreeg. Ik heb medicatie tegen een hoge bloeddruk en ’s morgens als ik opsta ben ik even duizelig maar na 10 sec gaat het weer over al hoewel ik een paar maanden geleden bij het opstaan totaal omver ben gevallen. Zo naast mijn bed in de morgen. Ik heb heel veel last van die verlamde stemband zoals het niet achter mijn hoest te komen van het vele slijm dat ik voel. Het is vrij dik en plakkerig slijm dat moeilijk bij hoesten loskomt en als het dan loskomt spuug ik het kleverige goedje meestal uit Het lijkt wel als of het lijm is zo vast en kleverig is het. Vaak blijf ik maar kuchen om het op te lossen maar het wil niet echt. Kan het ook komen door medicijngebruik of heeft dit echt een andere oorzaak. Wat denkt u als u dit leest??

    • Het verslikken is wel een reactie na een tia of een licht infarct.

      Geschreven door Diros op
  4. Dank voor het lezen. Toevallig had mijn man ook vanmorgen een tollend gevoel. Bang voor een tia, naar de arts en doorgestuurd neuroloog. Had 10 jaar geleden een tia. Scan foto’s en neuroloog zie oor. Verkalking in nek

    Geschreven door Anoniem op
  5. Hallo, ik heb al een hele tijd last van duizeligheid. Het is de ene dag erger dan de andere. Weet ook niet zeker of het dat is, maar ik heb het gevoel dat ik met een andermans hoofd rondloop. Ik heb het gekregen na en tijd van stress.
    Gr, Mirjam mrieg

    Geschreven door Anoniem op
    • Nou je geeft zelf de oplossing al. Te veel stress kan heel veel narigheid in je lijf veroorzaken! Probeer iets te regelen om van de stress af te komen. Yoga, pilatus, zwemmen zijn prima zaken om van stress af te komen. Ik spreek uit ervaring.

      Geschreven door Anoniem op
  6. Ik ben soms duizelig als ik hard moet hoesten tijdens verkoudheid, hoe komt dat?

    Geschreven door Folkert op
  7. Ik ben soms duizelig als ik na het bukken weer overeind kom. Hoe komt dat?

    Geschreven door Monica Marskramer op
    • Misschien doordat de bloedsomloop geweld aangedaan wordt?!

      Geschreven door Diros op
    • Door de bloeddruk die dan verwisselt van hoog naar laag en vv. Is vrij onschuldig. Blijft het hinderen en langere tijd ga dan even naar je arts.

      Geschreven door Diros op
  8. Dat kan met wisseling in de bloeddruk te maken hebben. Je bukt te snel en komt te snel weer overeind

    Geschreven door John (moderator) op
  9. Ik heb om de 6 maanden last van draaiduizeligheid dat samengaat met een opgezette parotis speekselklier. Dit houdt een dag of 5 aan. Geen idee hoe dit komt.

    Geschreven door Barend op
  10. Ik heb vaak last van duizeligheid en dan lijkt het wel dat ik steeds een zoomgeluid hoor. Zelfs als ik met mijn ogen knipper.

    Rustig bewegen met mijn hoofd van links naar recht of andersom. Dan heb ik dat steeds.

    Soms lijkt het ook wel dat het met een bepaalde druk te maken heeft; alsof je net uit een vliegtuig komt.

    Heeft iemand ervaring met dit?

    Geschreven door Chino op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief