De oorzaken en gevolgen van gehoorverlies

De oorzaken en gevolgen van gehoorverlies

Naar schatting heeft 1 op de 10 Nederlanders last van gehoorschade. Dat betekent dat ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders met de gevolgen van gehoorverlies moeten leven. Hoe kan het dat er zoveel Nederlanders rondlopen met gehoorschade en wat zijn de gevolgen hiervan? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Oorzaken van gehoorverlies

Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen bij gehoorschade. Zo kan het gehoor achteruitgaan door een mechanische stoornis in het oorkanaal of het middenoor die de geluidsgeleiding blokkeert. Een andere mogelijkheid is een beschadiging van het middenoor, de gehoorzenuw of de gehoorzenuwtrajecten in de hersenen. De meest voorkomende oorzaken voor gehoorschade zetten we op een rijtje:

Ouderdom

De voornaamste reden voor gehoorverlies is ouder worden. Dit komt meestal door het verliezen van haarcellen in het binnenoor. Gelukkig is dit vaak eenvoudig op te lossen met een gehoorapparaat. Om deze reden raden wij aan om vanaf de leeftijd van 55 jaar jaarlijks bij een audicien langs te gaan voor een hoortest. Als dit niet uitkomt, is het ook mogelijk om een hoortest online te doen.

Te harde muziek

Veel mensen luisteren onbewust naar te harde muziek. Dit kan gebeuren bij een concert of in een discotheek, maar ook wanneer je muziek te hard afspeelt via een koptelefoon of oordopjes. Een geluid van meer dan 80 decibel kan al gehoorschade veroorzaken. Bij een concert of zelfs via een koptelefoon kunnen de geluiden al oplopen tot 110 of zelfs 130 decibel! Zorg er dus voor dat je altijd verstandig omgaat met harde muziek.

Lawaai op het werk

Als je werkt met machines, gereedschappen of motoren loop je een grotere kans om gehoorschade op te lopen. Zorg er dan ook goed voor dat je, je oren altijd goed beschermt. Een enkele keer blootgesteld worden aan te harde geluiden kan al desastreuse gevolgen hebben. Heb je geen goede gehoorbescherming? Geef het zo snel mogelijk aan bij je werkgever, deze is namelijk verplicht om dit voor jou te regelen.

Ziektes en medicatie

Verschillende ziektes en medicaties kunnen gehoorschade veroorzaken. Zo kan je bij bijvoorbeeld diabetes of een beroerte gehoorverlies ervaren. Ook sommige medicijnen hebben (tijdelijk) gehoorverlies als bijwerking. Dit kan gebeuren bij antibiotica, kankermedicatie en sterke pijnstillers.

Gevolgen van gehoorverlies

De gevolgen van gehoorverlies verschilt per oorzaak. Zo kan je bij medicatie of ziekte last hebben van tijdelijk gehoorverlies, maar kan het zich herstellen. Bij gehoorschade door harde geluiden ontstaat er vaak permanent gehoorverlies en zal dit niet meer uit zichzelf worden zoals het was. Als je merkt dat je niet meer zo goed hoort als dat je gewend bent, is het altijd verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een audicien.

Een audicien kan jou een passend advies geven voor jouw situatie. Je kan tegenwoordig een online hoortest afnemen, waardoor je niet meer bij de audicien langs hoeft te gaan. Aan de hand van de uitslag van deze gehoortest zal er gekeken worden wat de schade is en wat er voor jou gedaan kan worden. Denk hierbij aan de aanschaf van een gehoorapparaat.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief