Ivf vergroot kans op kanker niet

0000109003-6

AMSTERDAM – Vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals in vitro fertilisatie (ivf) lijken het risico op kanker niet te verhogen. Dat blijkt uit een nieuw studie, gepubliceerd in Fertility & Sterility.

Eerdere onderzoeken suggereerden dat vrouwen die een ivf-behandeling hebben ondergaan een iets grotere kans hebben op borst-, baarmoeder- en eierstokkanker.

Volgens een onderzoeksteam onder leiding van wetenschapper Louise Brinton van the National Cancer Institute wordt het risico op gynaecologische kanker (kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen) na een ivf-behandeling niet significant verhoogd.

Eicelpunctie
Artsen en wetenschappers vragen zich al lange tijd af of sommige procedures die vrouwen tijdens een ivf-behandeling moeten ondergaan de kans op het ontwikkelen van kanker vergroten, zoals ovulatie-stimulerende medicijnen of een eicelpunctie.

In 2011 suggereerde een Nederlands onderzoek dat het stimuleren van de eierstokken om meer follikels te laten rijpen, het risico op het ontwikkelen van maligne ovariumtumoren verhoogd. Andere studies hebben zeer weinig bewijs van een dergelijk verband opgeleverd volgens de onderzoekers.

Brinton en haar team analyseerde de gegevens uit de medische dossiers van 67.608 vrouwen die tussen 1994 en 2011 een ivf-behandeling hadden ondergaan en 19.795 patiënten die dit graag wilde, maar uiteindelijk nooit een ivf-behandeling hebben gehad.

De gegevens werden vergeleken met de nationale kankerregistratie. De onderzoekers ontdekten dat het risico op borstkanker en gynaecologische kankers door ivf niet wordt verhoogd.

Licht verhoogd risico
Wel ontdekten ze een zeer licht verhoogd risico op eierstokkanker onder vrouwen die meerdere ivf-behandelingen hebben ondergaan. Dit zou volgens de onderzoekers echter puur toeval kunnen zijn.

Bron: www.medicalnewstoday.com/articles/256512.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief