HPV-vaccinatie en baarmoederhalskanker

griep-laboratorium

Vanaf 2009 worden meisjes in Nederland op 12-jarige leeftijd via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Zij krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (hpv). Het virus wordt overgedragen door seksueel contact.

Er zijn meer dan 100 verschillende varianten van het virus. De twee belangrijkste varianten (HPV 16 en HPV 18) veroorzaken ongeveer driekwart (70%) van alle besmettingen. De vaccinatie is gericht op deze twee varianten. Het gevaarlijke is dat u niets merkt van een HPV-infectie. In Nederland krijgt een aanzienlijk aantal vrouwen (ca. 600-700 per jaar) baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk. Per jaar overlijden ongeveer 200 tot 250 vrouwen. Door meisjes op jonge leeftijd in te enten tegen HPV 16 en 18 worden besmettingen voorkomen en het aantal sterfgevallen teruggebracht. Het lastige voor de voorstanders is dat ze de tegenstanders niet op alle fronten met feiten kunnen overtuigen, omdat nog veel onbekend is.

Niemand weet hoe effectief het vaccin is, of het vaccin op termijn ernstige bijwerkingen heeft, en ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zullen zijn. En het zal jaren duren, waarschijnlijk meer dan tien jaar, voordat de meeste van die vragen zijn beantwoord. Is het HPV-vaccin gevaarlijk? Kun je er verlamd door raken? Over de HPV-vaccinatie doen allerlei vervelende fabels de ronde. Wat is het belang van vroege ontdekking? Naast HPV-vaccinatie blijft deelname aan het bevolkingsonderzoek met het uitstrijkje noodzakelijk om de gevallen van baarmoederhalskanker waar het vaccin niet tegen beschermt, op te sporen.

Doe de test over HPV!

14 reacties op “HPV-vaccinatie en baarmoederhalskanker
 1. Bijna de helft (48 procent) van alle opgeroepen meisjes heeft in de eerste twee weken van de campagne tegen baarmoederhalskanker geen prik gehaald. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag laten weten.

  Geschreven door Anoniem op
 2. Vrijwel alle huisartsen vinden vaccinatie tegen baarmoederhalskanker veilig en nuttig. Uit een peiling onder duizend artsen concludeert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dat 98 procent een positief advies geeft.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Geloof het of niet,maar ik ben geholpen door een healer,en ik zat in het vijfde stadion.En nu vinden ze niets meer terug.terwijl ik voor een zware operatie stond.En hoe heb ik hem leren kennen? Op een paro-astro beurs.Wat die man kan amaai,ongeloofelijk.Nu kan ik het vrouw zijn behouden,dankzij hem.Dus dames niet de moed verliezen,kinderwens kan ook nog uit komen.

  Geschreven door Heidi op
 4. Wie heeft zijn of haar dochter laten inenten en heeft eventuele negatieve bijwerkingen geconstateerd? Ik ben op zoek naar ervaringen.
  Merci.

  Geschreven door Anoniem1 op
 5. gaan daar je eierstokken van kapot of worden vernietigd?

  Geschreven door Sophieenter op
 6. Informatie over bijwerkingen kun je in bovenstaande artikel vinden.

  Geschreven door Tandor op
 7. Goedemorgen,
  Ik heb geen idee of u dit nog leest, maar ik heb toen ik twaalf was de vaccinatie gehad. Nu een paar jaar later (inmiddels 19) blijk ik cysten op mijn eierstokken te hebben. Ze denken dat de vaccinatie in combinatie met mijn schildklieraandoening voor deze cysten heeft gezorgd.

  Groetjes,
  Manon

  Geschreven door Manon97 op
  • ik weet niet natuurlijk niet of u al een schildklieraandoenig had voor de hpv vaccinatie, maar als het zo is kan het zo zijn dat door de schildklieraandoening er een schommeling ontstaan in uw hormonen en dat kan soms ook cysten veroorzaken en of dat ook door de vaccinatie komt weet ik niet, maar ik denk het niet. ( ik weet niet of u dit nog leest… beetje laat )

   Geschreven door vivi op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief