Hoe gebruik jij zonnebrandcrème?

De zon, we worden er vrolijk van en ze geeft ons een ontspannen gevoel. Maar het is wel belangrijk om verstandig te zonnen en jezelf goed te beschermen. Dus hoe bescherm jij je tegen de zon en hoe gebruik jij zonnebrandcrème?

Het is erg belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon, want huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In maar liefst 90% van de gevallen is de oorzaak de zon.

Wat is UV-straling?

UV-straling in zonlicht is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. UV-straling stimuleert bij mensen de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam de voedingsstoffen calcium en fosfor opneemt. Aan een kleine hoeveelheid UV hebben we genoeg (een kwartier buiten zijn bij mooi weer). Dus een beetje UV-straling is gezond, maar te veel UV-straling kan DNA en eiwitten in lichaamscellen beschadigen en dat veroorzaakt huidkanker en staar.

Uv-straling wordt ingedeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is de krachtigste vorm van UV-straling. Echter, deze bereikt het aardoppervlak niet. UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar er dringt toch nog vrij veel door tot aan ons aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van verbranden en huidkanker. UV-A dringt gemakkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke van de 3 UV-soorten. Toch kan ook UV-A in een hogere dosis leiden tot zonnebrand en huidkanker.

Hoe bescherm je jezelf goed?

Beschermende kleding

Textiel kan een belangrijk deel van de UUV-straling tegenhouden en je dus beschermen. Maar er bestaan een aantal misverstanden over. Er zijn mensen die denken dat een katoenen shirt en een polyester shirt evenveel bescherming biedt. Maar dat is niet zo. Een katoenen shirt heeft een beschermingsfactor van tussen de UPF 10 en 15. Polyester beschermt veel beter. Let ook op dat natte kleding de helft minder goed beschermt dan droge kleding.

Een hoed beschermt het gezicht en de oren van iedereen, maar is zeker belangrijk voor de mensen die kaal zijn. Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw op je gezicht valt, hoe beter de bescherming is. Dit in tegenstelling tot een pet. Omdat daarbij je nek en je oren bijvoorbeeld niet is beschermd.

Beschermen met een zonnebrandcrème

Gebruik altijd een zonnebrandcrème met zowel een UV-A als een UV-B filter. UV-B is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UV-A komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar je huid. UV-A zorgt ook voor rimpels. Verbranden komt dus door UV-B, huidveroudering door UV-A. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die tegen zowel tegen UV-A als UV-B bescherming biedt.

Iedere zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd. Meestal noemen we dit ‘de factor’ genoemd. Het geeft aan welke mate van bescherming deze crème geeft.

Stel iemand heeft huidtype 2, dan verbrandt deze huid in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt met een SPF van 12, dan treedt de zonverbranding op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus ook met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.

Wat de UV-B beschermingsfactor betreft bestaan er 4 klassen, te weten:

  • Huidtype 1: Verbrand zeer snel en wordt niet bruin. Het advies is dan SPF 30.
  • Huidtype 2: Verbrand snel en wordt langzaam bruin. Het advies is dan SPF 15-20.
  • Huidtype 3: Verbrand niet snel en wordt makkelijk bruin. Het advies is dan SPF 15+.
  • Huidtype 4: Verbrand bijna nooit en bruint zeer snel. Het advies is dan SPF 10-15.
  • Kinderen moeten in ieder geval bescherming krijgen van een crème met een hoge of zeer hoge beschermingsfactor (SPF 30/50 en UV-A bescherming).

Hoe moet je zonnebrandcrème gebruiken?

Smeren wanneer je in de zon gaat is natuurlijk goed. Maar je moet het wel goed gebruiken, want een verkeerd gebruikte crème is nutteloos. Zorg dat je ten minste 15 à 30 minuten vóór dat je naar buiten gaat begint met smeren. Vergeet vooral niet de kwetsbare zones die vaak over het hoofd worden gezien: de oren, de neus, de lippen, de rugkant van je voeten en handen, de halsuitsnijding (ook bij mannen) en de schedel van iemand die kaal is. Wanneer je lekker gaat zwemmen, of je zweet veel, dan moet je vaker de crème opnieuw aanbrengen.

Bewaaradvies

De beschermingsfactor van zonnebrandcrème neemt in de loop der tijd af. Het is dan ook niet verstandig om de crème na de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Bewaar de crème op een donkere en koele plaats als je deze niet gebruikt. Zo voorkom je dat de beschermingsfactor nog sneller achteruit gaat.

 

Bronnen: utwente.nl, kwf.nl en huidinfo.nl 

Delen:  
14 reacties op “Hoe gebruik jij zonnebrandcrème?
  1. Tegenwoordig wordt er steeds gesmeerd tegen zonnebrand,terwijl huidkanker steeds meer voorkomt.
    Vroeger smeerde men nooit,want er waren geen middelen voor,en toch kwam huidkankertoen veel minder voor.
    Kan t niet zijn dat je t juist krijgt van die middelen die je erop smeerd,,,,,is daar ooit onderzoek naar gedaan……

    Geschreven door Peter op
    • Dag Peter,
      Van de dermatoloog heb ik het volgende begrepen:

      De generatie die vroeger niet/slecht ingesmeerd werd zullen nu ongeveer 50+ zijn. Zij zijn als kind vaak en veel verbrand. Dit heeft een beschadiging en mutatie aangebracht in de celdeling en het DNA van de huid door UV-B straling. Omdat dit diep in de huid beschadigd is, komt dit niet gelijk tot uiting. Wanneer wel? Als er een verhoogde kans is op een verselde celdeling. Bij vrouwen bijv. zo rondom de overgang (40-50). Bij mannen zo rond de 50. De huid gaat dan vernieuwen en de beschadigde delen komen hierdoor tot uiting en er ontstaat huidkanker. Deze is dus al op jonge leedtijd ‘ontstaan’ maar komt pas op latere leeftijd tot uiting. Mannen die buiten werken krijgen het vaak in hun gezicht (oren, neus, voorhoofd) omdat dat plekken zijn die vaak en ongemerkt verbranden). Zonnebrand dient eigenlijk net zo vaak en regelmatig gesmeerd te worden als dagcrème.
      Daarbij komt dat wij tegenwoordig steeds meer merken van de klimaatverandering. Hierdoor wordt de ozonlaag steeds dunner en de straling van de zon steeds steker. Hierdoor zullen mensen sneller in hun diepere huidlagen verbranden door de UV-B straling dan vroeger.

      Geschreven door Angie op
    • Ja ik ben vroeger als kind ook altijd erg verbrand ,zo erg dat ik er soms ziek van was. Wij hadden ook geen zonnecreme thuis. Ga nu elk jaar naar de Dermatoloog, en er zijn al verschillende plekken weg gehaald. Gelukkig niet de kwaadaardige vorm, maar ik smeer me wel elke dag in, ben nu wel voorzichtiger geworden.

      Geschreven door Hanny op
  2. Daar heeft die Peter een zeer sterk punt.

    Geschreven door Toon op
  3. Als ik ’s morgens om 8 uur dagcreme (spf 20) op mijn gezicht doe, en ik ga pas om 13 uur in de zon, ben ik dan nog beschermd?

    Geschreven door Karin op
  4. Jaar of 50 geleden gingen steeds meer mensen naar zonnige oorden en nu zie je de gevolgen.

    Mijn idee is:uit de zon gaan of iets aantrekken na een bepaalde tijd(je wordt echt niet sneller bruin door te verbranden!)ipv chemische rommel smeren…

    Mensen die in een zonnig land wonen zijn niet zo gek om lang in de zon te gaan liggen!

    Veel melanomen komen voor op plaatsen die niet echt aan de zon worden blootgesteld.Komen die ook meer voor?

    Geschreven door els op
  5. Nee, dan ben je niet meer beschermd.

    Geschreven door Tandor op
  6. Volgens mij was de ozonlaag 50 jaar geleden nog niet zo beschadigd als nu..? Toen “prikte” de zon nog niet zo sterk als nu…

    Geschreven door Bea op
  7. Volgens de aller laatste berichten blijkt dat juist een beschermende creme tegen UV-A UV-B dat men juist daar huidkanker van krijgt.
    Maar daar wil de fabrikant natuurlijk niks van weten,die filters die blijken schadelijk voor onze gezondheid.
    Als men regelmatig tomaten zou eten dan zou dat van binnen uit beschermen tegen schadelijke UV-A UV-B.
    ik zou zeggen even google’n

    Geschreven door Johanna op
  8. Mmmm, klinkt goed.. Alleen zijn tomaten weer slecht als je snel last hebt van je maag, schijnt. Ingewikkeld soms, met de voeding… Ikzelf “bak” gewoon niet meer in de zon..

    Geschreven door Bea op
  9. Ik heb 2x een plek van mijn huid moeten laten weghalen vanwege de huidkanker. Tegenwoordig smeer ik mij ook wel eens in met Amandelolie of kokosolie. Ook zat ik nooit echt te bakken, maar ongeveer 30 jaar geleden jaar geleden ben ik wel een paar keer naar Spanje geweest, en had een vrij witte huid. Toen smeerde ik mij wel vaker in.
    Volgens de laatste testen in de consumentengids beschermde de zonnebrand creme ook nog jaren na de houdbaarheidsdatum.

    Geschreven door Martinus op
  10. Punt ; gewoon niet in de felle zo’n.

    Geschreven door Babs76 op
  11. Zon natuurlijk 🙂

    Geschreven door Babs76 op
  12. Ik ben 55 ,nooit met mijn gezicht in de felle zon gezeten,totaal rimpel loos.dat zegt toch wel wat of niet?;-)

    Geschreven door Babs76 op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief