Diagnose eierstokkanker

Ieder jaar krijgen ongeveer 1100 vrouwen in Nederland te horen dat ze eierstokkanker hebben. Deze relatief onbekende vorm van kanker kan, wanneer het in een vroeg stadium wordt ontdekt, goed worden behandeld en dan zijn de overlevingskansen goed. Dus is het van groot belang de symptomen te weten en deze te herkennen.

Wat is eierstokkanker?

Eierstokkanker wordt ook wel ovariumkanker of ovariumcarcinoom genoemd, en is kanker aan het weefsel van de eierstok of aan de eileider. Het gedrag van eierstokkanker is hetzelfde als bij eileiderkanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij vrouwen boven de 50 maar kan in principe op alle leeftijden voorkomen. Het lijkt erop alsof er een relatie is tussen het aantal eisprongen dat een vrouw in haar leven heeft gehad en de kans op eierstokkanker omdat er aanwijzingen zijn dat een groot aantal zwangerschappen en het gebruik van ‘de pil’ het risico op het krijgen van eierstokkanker doen verminderen. Eierstokkanker kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Vormen van eierstokkanker

Er zijn verschillende vormen van eierstokkanker, variërend van goedaardig tot kwaadaardig. Bij goedaardige eierstokkanker is er sprake van een goedaardige tumor. Een tumor is goedaardig wanneer deze niet is uitgezaaid en wanneer de kans hierop klein is. En wanneer het niet het omliggend weefsel is ingegroeid.

Een goedaardige tumor kan bestaan uit een cyste (een met vocht gevulde holte) of een gezwel (verdikking in of op je lichaam), maar deze twee goedaardige vormen kunnen in enkele gevallen ook kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel of cyste in de eierstok kan in sommige gevallen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.

Kwaadaardige vorm van eierstokkanker kan uit een goedaardig gezwel groeien. Op het moment dat er uitzaaiing plaatsvindt, is er sprake van kwaadaardige eierstokkanker. Kwaadaardige tumoren zijn globaal in drie vormen te onderscheiden:

 1. Epitheliale eierstoktumor (adenocarcinoom)
  Epitheliale eierstokkanker ontstaat in de oppervlaktecellen (epitheelcellen) van de eierstok. Het is de meest voorkomende soort (ca. 90%). Diverse factoren zoals genetische afwijkingen, verstoorde regulatie van groeifactoren, hormonale processen en ontstekingen kunnen hierbij een rol spelen.
 2. Gonadale stromaceltumor
  Deze tumor gaat uit van de cellen die de eicellen omgeven en die hormonen aanmaken. Dit type kanker komt in ongeveer 5% van de gevallen voor.
 3. 3 Kiemceltumor
  Deze vorm gaat uit van de kiemcellen. Kiemcellen groeien in principe uit tot eicellen. Kiemcelkanker komt in ongeveer 3% van de gevallen voor en dit komt vooral voor jonge vrouwen. Het onderscheid in deze tumoren wordt gemaakt, omdat de behandeling per tumorsoort anders is.

Is eierstokkanker erfelijk?

Bij de meeste vrouwen is er geen sprake van erfelijkheid. Bij 5 tot 10% van de patiënten is dat wel het geval. Erfelijke eierstokkanker in de familie kan samengaan met erfelijke borstkanker.

Symptomen van eierstokkanker

De eierstokken liggen min of meer vrij in de buikholte en daardoor hebben vrouwen in het begin van de ziekte doorgaans geen klachten. Om die reden wordt deze vorm van kanker vaak pas laat ontdekt. Echter de volgende symptomen kunnen ontstaan:

 • Een opgeblazen gevoel of dikke buik.
 • Vol gevoel en/of moeite met eten.
 • Misselijkheid.
 • Bekken- of buikpijn.
 • Vaker dan normaal moeten plassen.
 • Verstopping.
 • Vermoeidheid en gewichtsverlies, zonder duidelijke redenen.

Natuurlijk is het niet zo dat deze symptomen automatisch te betekenen dat je eierstokkanker hebt. Ze kunnen ook een hele andere oorzaak hebben. Maar wanneer je langer dan 2 tot 3 weken last blijft houden, dan raden wij je aan even naar je huisarts te gaan.

Hoe kun je eierstokkanker behandelen?

De behandeling van eierstokkanker bestaat uit een operatie, die het doel heeft om alle zichtbare kanker te verwijderen. De operatie omvat het verwijderen van een of beide eierstokken en de baarmoeder. Of er nog meer nodig is dat is afhankelijk van het stadium van de ziekte. Meestal wordt daarna, bij uitzaaiingen, chemotherapie geadviseerd. Soms wordt gekozen om met chemotherapie te starten en pas na een aantal kuren te opereren. Na de operatie volgt dan de rest van de kuren.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een zorgvraag over eierstokkanker? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

Bronnen: UMC Utrecht, KWF en kanker.nl

Delen:  
7 reacties op “Diagnose eierstokkanker
 1. Goede avond ik ben 34jaar een ik heb slijmverlis ma het ruikt een betje vies is dat ook gevarelek?

 2. een opgeblazen gevoel of dikke buik
  vol gevoel en / of moeite met eten
  misselijkheid
  bekken- of buikpijn
  vaker dan normaal moeten plassen
  verstopping
  vermoeidheid en gewichtsverlies

  Goedenavond,
  Ik heb al maanden last van deze symptomen, ben er ook een hele tijd geleden voor bij een huisarts geweest heb een poeier achtig iets gekregen voor e verstopping te verhelpen, maar baat niet. Heb een echo en foto laten maken was een cyste of misschien ook wel een rijp eitje te zien. Ik ben 42 jaar en eerlijk gezegd vertrouw ik het niet helemaal. Wat kan ik hier nog meer aan laten doen, zodat ik zeker weet dat ik geen eierstokkanker heb.(mijn moeder was 29 toen ze stierf aan baarmoederhalskanker). Heb ook nu steeds meer last van mijn onderrug erbij de laatste tijd.

  Groetjes Bianca

  Geschreven door Bianca op
 3. Hallo Bianca,

  Zoals werd omschreven kunnen meerdere aandoeningen dit hebben. Ook ik had dezelfde klachten en met pijn in de rug. Het bleek dat ik bloedarmoede had en mijn hormoonhuishouding in een enorme onbalans was en 10 cm aan 4 vleesbomen had in de baarmoeder. Nu krijg ik via een Mirenaspiraal de juiste hormonen en ik moet zeggen, behalve dat ik weer dikker wordt, voel ik mij een heel stuk beter!

  Echter ik snap dat je met jouw voorgeschiedenis van moeder, je zorgen maakt. Ga naar je huisarts of gynaecoloog en bespreek deze zorgen dat je er niet gerust op bent.
  Zij moeten die angst bij je weg nemen en laat je niet weg sturen voor het onderzocht is.
  Veel artsen slaan nog wel eens de voorgeschiedenis over, terwijl die er wel degelijk toe doen in dit soort gevallen.

  Sterkte!!

  Geschreven door Moeke op
 4. Goedenavond,

  Ik heb in 2015 borstkanker gehad. Ik heb al enige tijd buikpijn, een opgeblazen gevoel/ dikke buik, en terwijl de stoelgang goed ging heb ik de laatste weken last van verstopping.
  Ik hoop niet dit tekenen zijn van eierstokkanker.

  Groet,
  Marijke

  Geschreven door Mar op
 5. Ik vergeet erbij te zetten dat er familieleden aan kanker is overleden: huidkanker, mijn oma baarmoederhalskanker, en een oom ook aan kanker, het soort is onbekend

  Gr
  Marijke

  Geschreven door Anoniem op
 6. ik heb alle symtomen die ik leest . mijn moeder is ook gestorven aan eierstok kanker!

  Geschreven door Angelic op
 7. ik heb wel een vraag ik ben 47 en mijn baarmoeder is er al uit me eienstokken zijn er nog maar hoe groot is de kans ik eienstok kanker ken krijgen

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief