Toename longkanker bij vrouwen

Steeds meer vrouwen krijgen de diagnose longkanker te horen, zo blijkt uit onderzoek van de Thoraxkliniek in Heidelberg, Duitsland. De stijging is zelfs zo groot dat er op dit moment meer vrouwen overlijden aan de gevolgen van longkanker, dan aan de gevolgen van borstkanker. Roken blijft de grootste boosdoener bij het ontstaan van longkanker.

Stijging gebruik van nicotine

De Duitse onderzoekers zien verder ook een stijging in het gebruik van nicotine onder vrouwen. Daarnaast is er een daling in het gebruik daarvan bij mannen opgetreden. Dit verklaard onder andere de stijging in het aantal gevallen van longkanker onder vrouwen.

De rokers van toen zijn de patiënten van nu

Maar er is nog een verklaring voor te geven. Uit gegevens van Jellinek blijkt namelijk dat sinds 1985 steeds meer vrouwen longkanker ontwikkelen. Tot die tijd was het voornamelijk een ziekte die onder mannen voorkwam. Dit is waarschijnlijk terug te brengen naar het feit dat vrouwen in de jaren ‘50 en ’60 steeds meer gingen roken. Bij een groot deel van deze vrouwen wordt nu de diagnose longkanker gesteld. Verder is het aantal rokers vanaf de jaren ’70 gedaald, maar dan met name het aantal mannelijke rokers, niet het aantal vrouwelijke rokers. De Duitse onderzoekers voegen hier nog aan toe dat vrouwen over minder doorzettingsvermogen lijken te beschikken als het om stoppen met roken gaat.

Blootstelling aan schadelijke stoffen

Hoewel roken de meeste gevallen van longkanker veroorzaakt, zijn er nog andere oorzaken te vinden die deze ziekte tot gevolg hebben. Het gaat daarbij met name om beroepen waarbij door intensieve blootstelling aan bepaalde schadelijke stoffen veranderingen ontstaan in het genetisch materiaal van cellen. Als deze cellen gaan delen, dan kan dit longkanker tot gevolg hebben.

Diagnose vaak lastig te stellen

Hoe de aandoening ook ontstaan, de diagnose is vaak lastig te stellen. Dit komt vooral doordat de symptomen pas laat naar voren komen, en dan vaak vrij algemeen van aard blijken te zijn. Denk hierbij aan een hardnekkige hoest, heesheid of kortademigheid. Deze drie symptomen komen bij een groot aantal ziekten en aandoeningen voor. Daarbij zijn het niet altijd tekenen van ernstige aandoeningen. Naast deze symptomen gaat overigens ook de conditie van mensen met longkanker ernstig achteruit. Dit kan een preciezere indicator zijn. Men is vaak erg moe, zonder dat daar echt reden toe is. Ook gewichtsverlies, dat niet anders te verklaren valt, kan een symptoom zijn van longkanker.

Diagnose na uitzaaiingen

In sommige gevallen wordt de diagnose longkanker pas gesteld nadat ergens anders in het lichaam, op de plek van uitzaaiingen, pijn is ontstaan. Als na onderzoek blijkt dat het om kanker gaat, blijken de longen dan de plek te zijn waar de kanker in eerste instantie is ontstaan. Voor een effectieve behandeling is het dan soms al te laat.

Longkanker voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en zeker in het geval van deze vorm van kanker die vaak pas laat wordt ontdekt. Stoppen met roken is dan ook de beste manier om longkanker te voorkomen. Helemaal niet beginnen met roken is uiteraard nog beter. Verder is het belangrijk om, indien je werkt met schadelijke stoffen, de veiligheidsvoorschriften ten alle tijden goed na te leven.

 

Bronnen: volksgezondheidenzorg en Antonius Ziekenhuis

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief