Borstkanker; fabels en feiten!

Borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 vrouwen de diagnose borstkanker. De hoogste tijd om fabels van feiten te onderscheiden.

Van deodorant kun je borstkanker krijgen

FABEL. Ondanks het feit dat er erg veel verhalen hierover de ronde doen heeft men (nog) geen wetenschappelijk verband tussen borstkanker en het gebruik van deodorant kunnen leggen.

Borstkanker is altijd dodelijk

FABEL. Helaas sterven er nog steeds vrouwen aan borstkanker, maar drie kwart van de vrouwen met de diagnose borstkanker is na 10 jaar nog in leven. En de overlevingskans stijgt ieder jaar weer.

Een kleinere kans op borstkanker door dagelijks te bewegen

FEIT. Vrouwen die iedere dag bewegen, sporten of huishoudelijke activiteiten zoals de ramen lappen of de vloer schrobben, hebben een lagere kans op borstkanker dan de vrouwen die dit niet doen.  Elk uur aan lichaamsbeweging per week zou de kans met 3 tot 8% verlagen.

Door het dragen van een beugel bh is de kans op borstkanker groter

FABEL.Er wordt veelal gesuggereerd dat beugel bh’s de lymfecirculatie zouden afknellen. Ook hiervan bestaat (nog) geen enkel wetenschappelijk bewijs.

Je buikomvang vertelt wat over de kans op borstkanker

FEIT. Overgewicht is vooral bij vrouwen na de overgang een probleem. Het risico op borstkanker neemt dan met 30 tot 40% toe. Vrouwen die voor de overgang al overgewicht hadden hebben geen verhoogd risico.

Een vrouw met grote borsten heeft meer kans op borstkanker

FABEL. De grootte van de borsten heeft geen enkele invloed op de kans dat borstkanker zich wel of niet ontwikkeld.

Na het ontdekken van een bepaalde verandering in de borst zal er een biopsie genomen worden

FEIT. Inderdaad, want om tot een definitieve diagnose te komen moet er weefsel onderzocht worden. En door middel van een dikke naald worden er stukjes weefsel weggehaald.

Het gebruik van hormoonpreparaten tegen de overgang, geeft een verhoogde kans op borstkanker

FEIT. Vrouwen die gedurende een periode van 5 jaar meer dan 3 jaar hormoonpreparaten hebben gebruikt hebben een verhoogde kans op borstkanker. Zodra men hiermee stopt daalt deze kans ook weer.

Stress kan borstkanker veroorzaken

FABEL. Er is al erg veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Uit deze onderzoeken is tot op heden nog geen enkel verband gebleken.

Borstkanker komt vooral voor op oudere leeftijd

FEIT. 60% van de vrouwen die borstkanker krijgen is tussen de 50 en 75 jaar oud. Onder de 30 jaar is borstkanker zeldzaam.

Wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt dan is de overlevingskans hierop groot. Dus wanneer je een verandering in je borst ontdekt dan is het belangrijk om contact met je huisarts op te nemen.

 

Bronnen: Cancer Center, Borstkankervereniging

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief