Borstkanker; fabels en feiten!

Borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker, dat zijn jaarlijks  meer dan 13.000 vrouwen di deze diagnose te horen krijgen. De hoogste tijd om fabels van feiten te onderscheiden.

Fabels

Van deodorant kun je borstkanker krijgen

Ondanks het feit dat er erg veel verhalen hierover de ronde doen heeft men (nog) geen wetenschappelijk verband tussen borstkanker en het gebruik van deodorant kunnen leggen.

Borstkanker is altijd dodelijk

Helaas sterven er nog steeds vrouwen aan borstkanker, maar drie kwart van de vrouwen met de diagnose borstkanker is na 10 jaar nog in leven. En de overlevingskans stijgt ieder jaar weer.

Door het dragen van een beugel bh is de kans op borstkanker groter

Er wordt veelal gesuggereerd dat beugel bh’s de lymfecirculatie zouden afknellen. Ook hiervan bestaat (nog) geen enkel wetenschappelijk bewijs.

Stress kan borstkanker veroorzaken

Er is al erg veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Uit deze onderzoeken is tot op heden nog geen enkel verband gebleken.

Feiten

Een kleinere kans op borstkanker door dagelijks te bewegen

Vrouwen die iedere dag bewegen, sporten of huishoudelijke activiteiten zoals de ramen lappen of de vloer schrobben, hebben een lagere kans op borstkanker dan de vrouwen die dit niet doen.  Elk uur aan lichaamsbeweging per week zou de kans met 3 tot 8% verlagen.

Je buikomvang vertelt wat over de kans op borstkanker

Overgewicht is vooral bij vrouwen na de overgang een probleem. Het risico op borstkanker neemt dan met 30 tot 40% toe. Vrouwen die voor de overgang al overgewicht hadden hebben geen verhoogd risico.

Na het ontdekken van een bepaalde verandering in de borst zal er een biopsie genomen worden

Inderdaad, want om tot een definitieve diagnose te komen moet er weefsel onderzocht worden. En door middel van een dikke naald worden er stukjes weefsel weggehaald.

Het gebruik van hormoonpreparaten tegen de overgang, geeft een verhoogde kans op borstkanker

Vrouwen die gedurende een periode van 5 jaar meer dan 3 jaar hormoonpreparaten hebben gebruikt hebben een verhoogde kans op borstkanker. Zodra men hiermee stopt daalt deze kans ook weer.

Borstkanker komt vooral voor op oudere leeftijd

60% van de vrouwen die borstkanker krijgen is tussen de 50 en 75 jaar oud. Onder de 30 jaar is borstkanker zeldzaam.

Wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt dan is de overlevingskans hierop groot. Dus wanneer je een verandering in je borst ontdekt dan is het belangrijk om contact met je huisarts op te nemen.

 

Bronnen: Kanker.be en Borstkankervereniging

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief