7 feiten over een melanoom

Vooral blanke mensen met weinig moedervlekken denken dat ze een klein risico lopen op een melanoom. Echter, huidkanker is een grillige ziekte en melanomen zijn dat helemaal.

7 feiten over melanomen

 

  1. Melanomen veel voorkomen bij jonge mensen. De reden hiervoor komt waarschijnlijk door het gebruik van de zonnebank.
  2. Melanomen voorkomen bij een blanke en een donkere huidskleur. Een donkere huidskleur maakt je niet immuun tegen melanoom. Hoewel meer pigment in de huid het risico op huidkanker beperkt kan ook een donkere huidskleur een melanoom krijgen hoewel dit vaker voorkomen op de voetzolen en handpalmen.
  3. Een melanoom ontwikkelt zich niet enkel uit een bestaande moedervlek. Sommige slechte moedervlekken kunnen een melanoom worden maar melanomen kunnen ook op een hele nieuwe plek ontstaan.
  4. Bij sommige mensen een melanoom lijkt op een blauwe plek of een donkere streep onder een nagel.
  5. Dat melanomen niet enkel door blootstelling aan de zon kunnen ontstaan. Maar huidkanker kan ontstaan op je achterwerk of aan de onderkant van je armen en zelfs in de oksels.
  6. Ze ook veel voorkomen bij ouderen mensen. Dit komt omdat de complete voorlichting over beschermd zonnen pas veel later op gang is gekomen en men dus veel minder zich met zonnebrandcrème insmeerde. Men smeerde zich zelf met keukenolie in.
  7. Een melanoom gezien wordt als de meest dodelijkste vorm van huidkanker. Echter bij een vroege diagnose valt een melanoom zeer goed te behandelen. Mensen bij wie een melanoom tijdig ontdekt wordt, hebben een kans van 98% om het te overleven.

“Maak van zonnecrème smeren een dagelijkse gewoonte zoals je tanden poetsen”, luidt het advies van huidexperten.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief